Ako na čistenie reťaze na bicykli | Práčka reťaze

Ako čistiť reťaz na bicykli

Prečo, ako často a akým spôsobom čistiť reťaz na bicykli? Zodpovedať na to prečo čistiť reťaz na bicykli vychádza z jej umiestnenia a používania. Je neustále vystavená rozličným klimatickým podmienkam a pracovnej námahe. Navyše sa počas cyklovýjazdov na ňu lepí prach, špina, blato a vlhkosť. Z týchto nečistôt sa začína vytvárať na jej povrchu aj medzi článkami reťaze akási brúsna pasta. Tá nielenže obrusuje ozubenie pastorkov a prevodníkov, ale hlavne zväčšuje vôľu v jednotlivých spojoch reťaze bicykla. Takže, ak počujete v cykloservise, že potrebujete vymeniť reťaz, lebo je už vyťahaná, v skutočnosti väčšia dĺžka cyklistickej reťaze je spôsobená obrúsením vnútorných aj vonkajších spojov článkov reťaze. Pravidelnou údržbou však dokážeme predĺžit životnosť cyklistickej reťaze. Pri reťazi na horskom bicykli to platí päťnásobne.

Ako často čistiť reťaz na bicykli

Ako často čistiť reťaz na bicykli - náradie

Frekvencia čistenia reťaze na bicykli závisí od počasia, počtu najazdených kilometrov, ale hlavne od povrchu, po ktorom zvyknete jazdievať. Čím je povrch prašnejší, blatnejší či mokrejší, tým častejšie je potrebné reťaz bicykla čistiť. Čistá reťaz je totiž rovnako dôležitá, ako správne namazaná. V ideálnom prípade by ste mali reťaz na horskom bicykli dôkladne vyčistiť a namazať po každej jazde, alebo napr. po každých 75 km. Pri cestných bicykloch jazdiacich po asfaltkách postačí každých 150 km. Ale ak používate bicykel len sporadicky alebo neregistrujete odjazdené km, dobrým indikátorom správneho času na umytie cyklistickej reťaze je, keď kovový lesk začne nahradzovať čierna mastnota s nalepeným bordelom. Áno, udržiavanie reťaze vám zaberie chvíľku času. To sa vám ale vráti v podobe hladkého chodu a dlhšej životnosti nielen samotnej cyklistickej reťaze, ale aj ďalších oveľa drahších komponentov, cez ktoré sa pomocou reťaze prenáša hnacia sila.

Ako čistiť reťaz na bicykli?

Práčka reťaze - ako čistiť reťaz na bicykli

Čistiť reťaz na bicykli je možné viacerými spôsobmi. Každý má svoje výhody aj nevýhody. Najjednoduchšie je použiť starý froté uterák. Chytíte ním do jednej ruky reťaz, zatiaľčo druhou točíte pedálom dozadu dovtedy, pokiaľ reťaz neprestane zanechávať špinu alebo mastnotu. Je to rýchly spôsob, ako zbaviť reťaze povrchovej špiny, a je ho vhodné previesť po každej jazde. Tento spôsob však nie je dokonalý, lebo nedokáže odstrániť špinu vo vnútorných spojoch jednotlivých článkov cyklistickej reťaze. Dokonalý, ale zdĺhavý spôsob čistenia, vhodný pre cyklistické reťaze s rýchlospojkou je dať reťaz dole, vložiť ju do nádoby s odmasťovačom a odstraňovačom špiny. Následne nádobu s reťazou občas zatriasť a nechať prípravok pôsobiť, pokiaľ sa nerozpustí všetka špina. Keď je reťaz čistá, treba ju preložiť do nádoby s teplou vodou a proces zopakovať. Nakoniec treba reťaz vytrieť dosucha do uteráka, nasadiť ju naspäť na bicykel a namazať ju. A teraz vám prezradíme, ako to robíme my – rýchle, precízne a pohodlne. 

Práčka reťaze – dokonalý spôsob čistenia reťazí

Práčka reťaze a Čistička reťazí

Práčka reťaze tiež známa pod názvami umývačka reťaze, či čistička reťazí je profesionálne zariadenie na rýchle, precízne vyčistenie reťaze bicykla. Nepotrebujete dávať dole reťaz a nedochádza k žiadnemu znečisteniu zadného kolesa, ani okolitého prostredia. Vďaka štvorstranným kefám dokáže práčka reťaze dokonale vyprať cyklistickú reťaz zo všetkých strán. Práčky reťaze zvyknú byť vyrobené z odolného plastu alebo aj zo zliatiny hliníka a pre ich ľahké čistenie sú všetky vnútorné kefy vyberateľné. Pranie reťaze je použitím rôznych odmasťovačov  a práčky reťazí veľmi jednoduché, ľahké, rýchle a veľmi precízne. Používaním umývačky reťaze významne predĺžite životnosť nielen reťaze. Samozrejme, po očistení reťaze netreba zabudnúť namazať reťaz vhodným olejom.

Prepis videa: Ako čistiť reťaz na bicykli | Práčka reťaze

Ahojte,

v dnešnom videu Servis s Filipom si ukážeme jeden z najdôležitejších úkonov pri údržbe vášho bicykla a to je konkrétne čistenie ozubených prevodov a cyklistickej reťaze pomocou práčky reťaze alebo umývačky reťaze.

Ako sa hovorí, “Čistota je pol života”, a to isté platí aj pri bicykli a hlavne pri cyklistickej reťazi, na ktorej sa zachytáva piesok a olej, čo má za následok obrusovanie a opotrebenie reťaze a pastorkov. Správnou údržbou cyklistickej reťaze a prevodu si zabezpečíte ľahký a hlavne tichý chod a predĺžite životnosť reťaze. …a bicykel vyzerá krajšie, keď je umytý a čistý.

Cyklistická reťaz sa umýva vždy, keď vyzerá, že je od prachu, blata a starého maziva. Spoznáme to tak, že reťaz je celá mastná a čierna a má na sebe nalepený bordel, ktorý musí ísť preč, ináč reťaz nebude pracovať správne a taktiež sa oveľa rýchlejšie opotrebuje.

Na čistenie budeme potrebovať práčku reťaze, čistiaci prostriedok (u mňa je najosvedčenejší Cyklostar), kefku na čistenie pastorkov, čistú suchú handričku a teplú vodu, aby sme saponát z cyklistickej reťaze ľahko zmyli.

Práčka reťaze, umývačka reťaze, či čistička reťazí sa skladá z troch rotujúcich kefiek, molitanu a silného magnetu, ktorý je na spodku práčky reťaze a zachytáva kovové čiastočky, poprípade úlomky, ktoré sa nachádzajú na reťazi. Umývačku reťaze si teda otvoríme, nasadíme na reťaz, aby sa v nej vedela voľne pohybovať. Následne ju zatvoríme a po rysku nalejeme čistiacu kvapalinu. Ak náhodou prelejete, nič sa nedeje, všetko navyše vytečie na zem. Kvapalinu máme naliatu, teraz nám ostáva len točiť a točiť, aby sa čistiaca kvapalina dostala všade, a kefky čističky reťaze nám vyčistili reťaz.

Po nanesení čistiaceho prípravku počkáme asi 5 minút, aby prípravok poriadne zapôsobil a začal rozpúšťať mastnotu. Ako môžete vidieť, tak tu sa to už celkom “chytá” a mastnota sa pomaličky ale isto rozpúšťa.

Pokiaľ čistiaci prostriedok zaúčinkuje, môžeme si vyliať špinavú čistiacu kvapalinu (vidíte ako sa rýchlo sa zašpinila…) a naliať do čističky reťazí po rysku teplú, čistú vodu, ktorá nám pomôže rozpustiť nečistoty a rozpustiť olej a tuk, ktorý je ešte nalepený na reťazi. Čistiaci prostriedok už zaúčinkoval, tak teraz ho môžeme zbaviť z reťaze pomocou teplej vody. Toto spravíme 2-3x, aby cyklistická reťaz nepenila a nevykazovala známky čistiaceho saponátu alebo nejakej špiny. 

Ako vidíte, cyklistická reťaz je umytá a teraz ju suchou handričkou zbavíme zvyškov vody. Tu môžete vidieť, ako je reťaz krásne vyčistená, ako sa je vrátil lesk. Ešte nám ostáva očistiť kladky prehadzovača a samostatnú kazetu.

Ako na čistenie reťaze na bicykli s práčkou reťaze

Na čistenie kladiek môžeme použiť čistiaci prostriedok napr. Cyklostar, ktorý nastriekame na kladku a na kazetu. Necháme ho zapôsobiť a následne si kladku aj kazetu do sucha a dočista povytierame. To isté spravíme aj s prevodníkom. Vďaka suchej handričke a čistiacemu prostriedku, ktorý som už predtým naniesol na prevodník si ho krásne očistím a zbavím všetkých nečistôt a mastnoty. Na čistenie kazety použijeme kefku, pomocou ktorej zbavíme kazetu hrubých nečistôt, ako je zaschnuté blato, či tráva. Kefka má aj druhý, šikovný koniec, ktorým sa dostaneme hlbšie medzi pastorky.

Na čistenie kazety, používam môj overený postup, kedy si na kazetu najskôr nanesiem čistiaci prostriedok, nechám chvíľku pôsobiť, potom vezmem handričku prehnutú na polovicu, strčím medzi pastorky a poťahovaním čistím. Následne počkám hodinu, nech reťaz poriadne preschne, kým ju namažem. 

Ako môžete vidieť, je to trochu špinavšia robota, ale prejaví sa to na životnosti reťaze.

Cyklistická reťaz je čistá a teraz ju môžeme opäť zašpiniť 🙂

Umývačka reťaze - cyklistická reťaz je čistá

Pokiaľ sa vám toto video páčilo, kľudne nás podporte likeom, alebo odberom správ a vidíme sa nabudúce.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *