Ako umyť bicykel – tipy a rady pre nováčikov

Ako umyť bicykel - tipy a rady

Ak chcete vedieť, ako umyť bicykel a ktoré nástroje a produkty vám môžu uľahčiť túto prácu, tak ste na správnom mieste. Vo videu aj v článku nájdete ako na to krok za krokom. Udržiavanie čistého bicykla nie je totiž len o celkovom vzhľade, ale hlavne o udržiavaní bicykla v dobrom stave a zároveň v prevencii pred predčasným zničením cyklodielov. Pravidelné čistenie totiž pomáha odstraňovať prach a špinu, ktoré sa časom začnú usadzovať na pohyblivých častiach a prevodoch bicykla a spôsobujú tak ich predčasné opotrebovanie. Špina, blato a voda môžu tiež poškodiť lak a zapríčiniť hrdzavenie kovovej časti. Skrátka, tu je niekoľko presvedčivých dôvodov, prečo sa o bicykel starať. 

Prečo pravidelne čistiť bicykel

  • Predĺžená životnosť: Pravidelné čistenie bicykla pomáha odstraňovať nečistoty, ktoré môžu spôsobiť opotrebovanie komponentov vášho bicykla, čím sa znižuje ich životnosť. Udržiavaním svojho bicykla môžete niekoľkonásobne predĺžiť životnosť komponentov a ušetriť peniaze za nové komponenty a na servis.
  • Lepší výkon: Nečistoty spomaľujú pohyblivosť častí vášho bicykla, čo ovplyvňuje nielen jeho výkon ale vám spôsobujú aj väčšiu námahu počas pedálovania. Pravidelné umývanie bicykla pomôže zabezpečiť jeho hladký a efektívny chod, čo vám na oplátku umožní jazdiť rýchlejšie a pohodlnejšie.
  • Jednoduchšia údržba: Pravidelné umývanie bicykla pomáha včas odhaliť problémy, ako je napríklad poškodený rám bicykla, opotrebované komponenty, zlomené diely alebo uvoľnené skrutky. To môže pomôcť zabrániť vzniku vážnejších problémov a zjednodušiť údržbu vášho bicykla z dlhodobého hľadiska.
  • Zvýšená bezpečnosť: Nečistoty sa môžu hromadiť na brzdách a kolesách vášho bicykla, čo znižuje ich účinnosť a zároveň sťažuje ovládanie. Udržiavaním bicykla v čistote pomôžete zaistiť jeho bezpečný a spoľahlivý chod.
  • Estetika: Nezabúdajme, že čistý bicykel jednoducho vyzerá lepšie! Určite ste na svojho tátoša viac hrdý po jeho umytí a zároveň vás to viac motivuje ísť na ďalšiu jazdu, ako keď je váš bicykel špinavý. Dokonca, čistým bicyklom môžete inšpirovať aj ostatných, aby sa začali venovať cyklistike: )

Zhrnutím, čistenie bicykla je dôležitou súčasťou udržiavania bicykla v dobrom stave a tým pádom aj zabezpečenie jeho najlepšieho výkonu. Ak si nájdete čas na pravidelné čistenie bicykla, môžete si užiť plynulejšiu, bezpečnejšiu a príjemnejšiu jazdu.

Čo budeme potrebovať

Na čistenie bicykla budeme potrebovať tieto položky:

  1. Čistiaci prostriedok na rám bicykla
  2. Čistiacu sadu kefiek
  3. Čistiacu handričku na rám a komponenty
  4. Práčku na reťaz
  5. Čistič na odmastenie špinavej reťaze
  6. Čistič na odstránenie nečistôt z kazety
  7. Olej na reťaz

A ak máte, tak aj montážny stojan na bicykel. Stojan vám uľahčí čistenie bicykla tým, že vám umožní zdvihnúť bicykel zo zeme do optimálnej výšky pre čistenie menej prístupných miest.

(Prepis videa)

Ako umyť bicykel – nástroje a produkty, ktoré potrebujete na prácu

Montážny stojan na bicykel je vynikajúcou pomôckou aj pri umývaní bicykla. Ja mám montážny stojan na bicykel Super B. Poďme si teda najprv bližšie predstaviť tento stojan, ktorý je primárne určený pre domáce, respektíve pre mobilné servisovanie bicyklov. Celá konštrukcia tohto stojana je veľmi ľahká. Stojan je totiž vyrobený z hliníka a rovnako je z hliníka vyrobená trojnožka, ktorá nám zaručuje stabilitu.

Montážny stojan na bicykel Super B vďaka svojim perfektným rozmerom vo svojom zloženom stave určite skryjete do každého rohu a samozrejme na stojane nechýba ani plastová misa, kde si môžete odložiť svoje náradie, ktoré momentálne používate. Časť montážneho stojana na bicykel, bez ktorého by to nemohlo fungovať je hlava, ktorá je sklopná a dá sa nastaviť po celých 360 stupňov. Ďalej môžete nastaviť šírku úchopu čeľuste a samozrejme čeľusť je zvnútra pogumovaná, aby ste si svoj bicykel náhodou nepoškriabali.

Produkty a nástroje uľahčujúce umývanie bicykla

Dostávame sa ďalej k čisteniu bicykla, kde sa zameriame na umytie rámu a pohonu bicykla. Na túto očistu som použil čistiace prostriedky značky Vortex, spoločne so značkou Force, ktoré nájdete v ponuke Eshopu Život s Bicyklom. Čo sa týka umytia rámu, tam som zvolil špeciálny čistič značky Force a špeciálnu utierku a špeciálnu kefu na to určenú. Čo sa týka umytia pohonu, tam budeme potrebovať práčku na reťaz, napr. od značky Force, takisto aj čistič, ktorý sa do práčky nalieva. Na odmastenie kazety je vhodný napr. čistič od značky Vortex. A na finálne namazanie reťaze som použil mazivo na reťaz takisto od značky Vortex.

Ako umyť rám bicykla

Umytie bicykla začneme čistením jeho hlavnej konštrukcie a to rámu. Na umytie rámu bicykla budeme samozrejme potrebovať špeciálny čistič, ktorý nanesieme na celý bicykel. Ďalej s kefou rozotrieme penu po celom bicykli tak, aby sme sa zbavili všetkej špiny. Následne rám bicykla už len vodou opláchneme. Na záver rám bicykla pretrieme špeciálnou utierkou, aby nám na ňom neostávali fľaky po vode. …A máme umytý rám bicykla.

Ako umyť reťaze bicykla

Teraz si ukážeme, ako si vyčistiť pohon bicykla. Začneme reťazou, na ktorú budeme potrebovať práčku na reťaz, ako sme si spomenuli na začiatku videa. Do spomínanej práčky na reťaz od značky Force nalejeme čistič, taktiež od značky Force. Následne budeme prekrúcať kľukami, aby sa nám v práčke na reťaz točila reťaz a tým sa zbavila mastnoty a špiny.

Ako umyť kazetu

Po očistení reťaze sa môžeme presunúť na očistu kazety bicykla. Na čistenie kazety bicykla budeme potrebovať špeciálny čistič v spreji od značky Vortex. Dávajte si pozor akým štýlom aplikujete čistič na kazetu. Aplikujte ho zvrchu, nie z prednej časti kazety, aby ste špinu z kazety nepreniesli následne aj na kotúč, a nemali tak o prácu naviac. Aby sme vyčistili aj priestor medzi pastorkami, na to vám perfektne poslúži aj obyčajná handra.

Ako namazať reťaz

Nakoniec, celú očistu bicykla zakončíme tým, že si namažeme reťaz. Ja používam mazivo značky Vortex v mojom obľúbenom prevedení a tým je kvapkadlové mazivo, ktoré je podľa mňa najpraktickejší spôsob, ako si namazať reťaz. Nemíňate viac maziva, ako je potrebné a kvapkáte presne kvapku na každý článok reťaze.

Ak vás zaujali produkty, ktoré boli ukázané v tomto videu, tak linky, kde si ich môžete zakúpiť, nájdete pod videom alebo v článku.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *