Bezdušové plášte a ich kompatibilita

Bezdušové plášte Panaracer

Bezdušové plášte na bicykel majú rôzne štandardy prispôsobenia a kompatibility. V tomto článku sa dozviete o tých najdôležitejších. 

1. ÚVOD

Bezdušové plášte sa stali populárnymi medzi horskými cyklistami, jazdcami na hrubých plášťoch, cyklokrosármi a do istej miery aj cestnými cyklistami. Systém dokáže zväčšiť dotykovú plochu pneumatiky s povrchom, pretože sa používa relatívne nízky tlak vzduchu, čo môže vylepšiť citlivosť pri jazde a ovládaní MTB bicyklov, bicyklov s hrubými plášťami aj cyklokrosových bicyklov.
Systémy bezdušových plášťov sú u bicyklov podobné tým, ktoré sa používajú pri autách a motorkách. Základom je nalepenie plášťa čo najtesnejšie na ráfik bez vnútornej duše. Tlak vzduchu v plášti sa stará o vnútorný tlak ráfika a udržiava pneumatiku nafúknutú.
V závislosti od zvoleného bezdušového systému existujú rôzne stupne spoľahlivosti a konzistencie. Je možné používať a jazdiť aj na nekompatibilných častiach, avšak potom sa netreba čudovať, ak sú výsledky vzdialené od predstáv.

2. PLÁŠTE A RÁFIKY NA BEZDUŠOVÉ PLÁŠTE

Najspoľahlivejšími bezdušovými systémami sú tie označené UST (Uniform System Tubeless standard). Ráfiky a plášte musia spĺňať isté certifikované štandardy, aby mohli používať označenie UST. Plášť UST musí mať hranatú pätku, ktorá presne odpovedá UST ráfiku. Vo vnútri plášťa je butylová podšívka, čo je vlastne vnútorný materiál, akási “duša”, vyformovaná do vnútra plášťa. Vďaka tomuto extra materiálu sú bezdušové plášte o niečo ťažšie v porovnaní s ne-UST plášťami.

Bezdušové plášte - logo UST
BEZDUŠOVÉ PLÁŠTE S LOGOM UST

UST ráfiky buď nemajú žiadne dierky na nipple v lôžku ráfika, alebo sú tieto dierky úplne vyplnené. Ráfik UST je navrhnutý tak, aby prijal a udržal pätky plášťov UST. Bezdušové plášte UST sa dajú používať bez akýchkoľvek tmelov.
Ďalšou možnosťou je “tubeless ready” alebo “tubeless compatible”. Neexistujú žiadne štandardy, ktoré produkty musia spĺňať, aby mohli používať tieto označenia. Každá spoločnosť sa rozhoduje sama, či použije označenie “TR” alebo “TC”. Rôzne komponenty “tubeless ready” navyše môžu a nemusia spolu sedieť.

Plášte TUBELESS READY
PLÁŠŤ OZNAČENÝ AKO „TUBELESS READY“

Označenie “tubeless ready” alebo podobné na plášti indikuje spôsobilosť na vzduchotesné pripevnenie na ráfik. Pätka bude hranatá a nie okrúhla, aká je na klasických dušových plášťoch. Plášť je ťažší ako normálny „dušový“ plášť, keďže podšívka plášťa musí byť tiež vzduchotesná.
Ráfik “tubeless ready” má bočnú stenu v tvare háčiku, ktorá dopomôže zachyteniu a udržaniu sa pätky. Staršie ráfiky sa budú zdať okrúhle a bez háčiku. Tvar ráfika núti pätku, aby sa upevnila na vonkajší háčik, pričom hlboký rez v strede umožní jednoduchšie vyzlečenie.

3. PÁSKA, VENTILY A TMEL

Vnútorná časť ráfika musí byť správne vytvorená, aby mohol slúžiť pre bezdušové systémy. Po prvé, kanál ráfika musí byť nepriedušný. Toto sa obvykle zabezpečí použitím rôznych druhov lepiacich pások.

Pásky na bezdušové systémy
VÝBER RÔZNYCH PÁSOK NA RÁFIKY

Na zapečatenie ráfika ale nie sú vhodné všetky druhy lepiacich pások. Páska musí byť dostatočne flexibilná, aby prekryla nerovný povrch okolo dierok na nipple a musí byť odolná voči tmelu plášťa. Pásku možno tiež použiť na dotvorenie vnútorného obvodu oblasti, kde sa upevňuje pätka. Toto sa robí predovšetkým na ráfikoch, ktoré nikdy nemali byť využívané na bezdušové systémy. Typicky sa na dotvorenie ráfika používajú hrubšie pásky, ako napríklad Gorilla Tape.

Ventily pre bezdušové plášte

Ventily pre bezdušové plášte sa môžu svojím dizajnom líšiť. Pätka ventilu by mala vytvárať nepriedušné zapečatenie. Telo ventilu je so závitom, pričom matica pripevní hlavicu tesne k stene ráfika.

Ventily pre bezdušové plášte
TYPY VENTILOV NA BEZDUŠOVÉ PLÁŠTE

Tmel pre bezdušové plášte sa tiež považuje za súčasť bezdušového systému. Tieto tmely sa vo svojom chemickom zložení rôznia a hoci je latex ich bežnou súčasťou, nemusia byť nevyhnutne výrobky rôznych značiek vzájomne kompatibilné. Ak meníte značky, vyčistite vnútrajšok plášťa za použitia rovnakých techník, ako keby ste upratovali po maľovaní latexovými farbami.

Tmely pre bezdušové plášte
VÝBER RÔZNYCH TMELOV PRE BEZDUŠOVÉ PLÁŠTE

Bezdušové plášte sú pre bicykle rozvíjajúcou sa, napredujúcou technológiou. Predpokladá sa, že tmel sa postará o malé priesaky vzduchy a iné netesnosti. Síce je na tom dosť pravdy, ale aj používanie nekompatibilného vybavenia má svoje limity.

Mohlo by vás tiež zaujímať :
Bezdušové pneumatiky – montáž a oprava >>

Ako zmeniť svoje kolesá na bezdušové || Inštruktážne video >>

Článok Bezdušové plášte a ich kompatibilita (TUBELESS TIRE COMPATIBILITY) bol prevzatý zo stránok : www.parktool.com

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *