Bikepacking – ako sa pripraviť na svoj prvý trip

Bikepacking - čo to je

Bikepacking sa v posledných rokoch spopularizoval aj u nás, napriek tomu veľa ľudí nevie, čo si pod týmto pojmom predstaviť. Pokúsim sa teda trošku túto dobrodružnú cykloturistiku priblížiť prípadným záujemcom, ktorý by radi vyrazili na viacdňové cyklotúry.

Čo je bikepacking

Jednoducho povedané, bikepacking je syntézou terénnej cyklistiky a kempovania.  Evokuje slobodu viacdňovej backcountry turistiky a cestovania na bicykli mimo hlavných ciest, ale s rozsahom a vzrušením z jazdy na športovom bicykli. Ide o to vydať sa ďalej, na menej navštevované miesta, blízke aj vzdialené, po singletrackových chodníkoch, štrkových a zabudnutých prašných cestách, nosiť so sebou základné vybavenie a nič viac.

Bežná mylná predstava je, že bikepacking si vyžaduje veľkú investíciu, aby ste si ho mohli vychutnať: perfektný bicykel, tašky na mieru a všetko najnovšie ultraľahké kempingové vybavenie. Aj keď investovanie do kvalitného vybavenia nie je nikdy zlý nápad, určite nie je nevyhnutné, aby ste sa mohli vydať na svoj trip.

Bikepacking tašky na bicykel

Je rozdiel medzi cykloturistikou a bikepackingom?

Cykloturistika je v skutočnosti široká kategória, ktorá zahŕňa všetky formy nakladania kempingového vybavenia na bicykel a cestovanie. Bikepacking je typ cykloturistiky, s minimalistickou kempingovou výbavou, ktorý je charakteristický častou jazdou na nespevnených, štrkových alebo lesných cestách a trailoch. Bikepackingové tašky sú optimalizované na zvládnutie týchto špecifických situácií.

Aký bicykel je vhodný na bikepacking

Najlepší bicykel na bikepacking je ten, ktorý už máte. Ak momentálne jazdíte na horskom bicykli, ktorý vám vyhovuje na trailoch, je pravdepodobné, že z neho bude po malých úpravách veľmi schopný bikepacking bicykel. Koniec koncov, pri bikepackingu nepotrebujete rám s očkami na nosiče a brašne, ako pri iných štýloch cykloturistiky. Prípadne pozrite inzeráty a hľadajte použité moderné crosscountry hardtaily, pretože sú cenovo dostupné, jazda na nich je zábavná a ponúkajú na ráme maximálny priestor na upevnenie tašiek s výbavou.

Najpoužívanejšie typy bicyklov pre bikepacking

Všeobecne povedané, na bikepacking si môžete vziať takmer akýkoľvek bicykel. Pri bikepackingu sa však zvyčajne jazdí aj po štrkových, poľných a lesných cestách. Ak sa teda nechystáte jazdiť len po asfaltkách, zvoľte bicykel, ktorý takéto cesty zvládne.
Najpoužívanejšie typy bicyklov na bikepacking sú gravel, hardtail MTB, celoodpružené MTB a fatbike bicykle. Fatbike využívajú hlavne extrémni jazdci, jazdiaci v zime.

Gravel bicykel na bikepacking

Na čo si dať pozor kým vyrazíte

Komfort posedu, sedlo a riadítka

Pri bikepackingu strávite dlhé hodiny v sedle, takže je veľmi dôležité mať bicykel, na ktorom sa cítite pohodlne. Okrem vhodnej veľkosti a geometrie je kľúčové pohodlné sedlo. Skôr ako vyrazíte na viacdňový trip, rozhodne na bicykli absolvujte aspoň niekoľko tréningových dlhších túr. Pri tom si posed najlepšie doladíte. Okrem posedu je kľúčové mať správne riadítka. Ergonomické rukoväte a variabilné riadidlá môžu pomôcť zmierniť napätie na zápästiach a rukách. Na gravel bicykli s baranmi môžete úchopy rôzne meniť. Na MTB bicykel si pridajte napr. rohy na riadítka, aby bol úchop variabilný a mohli ste ho počas dlhej jazdy meniť.

Predtým ako sa zbalíte a vyrazíte na cestu si poriadne skontrolujte bicykel, nech vás počas cesty neprekvapí niečo, čomu ste mohli kontrolou predísť. Väčšinou vás aj tak vždy niečo prekvapí ?

Servisné vybavenie a bezpečnosť

Dobrý multikľúč  a súprava na opravu defektov určite nesmie vo výbave chýbať. Multikľúč voľte taký, ktorý má aj nitovač reťaze a prípadne si pribaľte aj náhradnú spojku na reťaz. Aspoň jedna náhradná duša sa zíde, aj keď máte súpravu na lepenie.
Rozhodne nevychádzajte z domu bez lekárničky. Pri bikepackingu sa často jazdí v odľahlom a členitom teréne, ktorý môže byť pre prípadnú pomoc ťažko dostupný. Buďte preto pripravený a zbytočne neriskujte. Dobre je mať aj nejaký repelent, húfy komárov vedia byť nepríjemné.
Vždy majte pri sebe mobilný telefón a noste náhradnú batériu alebo powerbanku. Ak jazdíte sami je vhodné mať zariadenie s nárazovým senzorom, ktorý je cez aplikáciu schopný zavolať pomoc. Takéto senzory zvyknú byť v prilbe, cyklopočítačoch, ale dajú sa kúpiť aj samostatne. Takisto je dobré, keď niekto z vašich blízkych sleduje váš pohyb na svojom telefóne cez aplikáciu.

Tašky na bikepacking

Pri bikepackingu sa používajú tašky upevnené priamo na rám bicykla, bez ďalších nosičov. Základné tašky sa pripevňujú pod sedlo k sedlovke, na riadítka, do hlavného trojuholníka rámu, na hornú stranu rámovej rúry. Ďalšie tašky sa zvyknú pripevniť na prednú vidlicu. Samozrejme ďalšou možnosťou je ruksak, ja ho ale na viacdňových túrach nerád používam. Záleží aj na ako dlho vyrážate, prípadne v akom období. V lete a teplých oblastiach toho potrebujete menej ako v chladnom období, prípadne vo vyšších horách.

MTB bicykel na bikepacking

Výbava na spanie

Zásadou pri bikepackingu je byť čo najľahší, preto sa volia aj veci na spanie v tomto duchu. V prírode môžete spať v stane (tam kde je to dovolené) alebo v hamake. Každý z týchto spôsobov má svoje pre a proti, je na vás pre čo sa rozhodnete.

Určite budete potrebovať kvalitný, ľahký a dobre zbaliteľný spacák. Pozor však aby ste to s minimalizovaním hmotnosti neprehnali a nezobrali tenký spacák, v ktorom vám bude v horách nakoniec zima. Karimatka sa používa hlavne do stanu, ale môžete ju použiť aj v hamake ak nemáte spodné zateplenie. Najvhodnejšia je samonafukovacia karimatka, ktorá je spratná a pohodlná.

Strava a veci na varenie

Na viacdňovej túre nevyžijete z gélov a banánu. Dnes už je na trhu široká ponuka kvalitnej dehydrovanej stravy, na ktorej prípravu stačí trochu horúcej vody. Malý plynový varič a bombička, spolu s nádobou na ohrievanie sa vám ľahko zmestí do tašky na bicykli. Nezabudnite na zapaľovač, nožík a lyžicu. Výber jedla nechám na každého, dôležité je mať dostatočný prísun kalórií a bielkovín. Kamarát si vždy na túre zapisoval na čo mal chuť a nemal to so sebou. Tak si postupne vyladil stravu na to, čo mu na dlhých výpravách chutilo.
Vodu si do fliaš dopĺňajte vždy keď sa dá, lebo sa môže stať, že na ďalšiu dlho nenatrafíte. A nezabudnite, že ju budete potrebovať aj na varenie.

Hygienické potreby

Základné toaletné potreby by mali byť samozrejmosťou a každý sa musí rozhodnúť, bez čoho sa pár dní zaobíde a čo si zoberie. Ja si v malej nádobke nosím aj prací prostriedok použiteľný aj v studenej vode.

Oblečenie

Výber oblečenia záleží od dĺžky plánovanej cyklotúry, či sa chystáte do hôr alebo do nižších polôh a samozrejme od ročného obdobia. Rozhodne treba mať oblečenie proti dažďu, teplú vrstvu (aj v lete), prádlo na prezlečenie, náhradné ponožky, čiapku alebo buffku. Neodporúčam syntetické funkčné oblečenie, osobne uprednostňujem výrobky z merina. Ale treba si odskúšať.

Naplánovanie trasy

Trasu si naplánujte vopred a zaznačte do navigácie v mobile, alebo GPS cyklocomputri. Ja som zo starej školy a vždy mám so sebou aj papierovú mapu. Je dobre mať prehľad, kde na trase sa dá núdzovo prespať pri zhoršení počasia. Hlavne v horách je dobre mať vytypovanú únikovú trasu. Môže byť nebezpečné zažiť búrku niekde na hrebeni.

Vyrazte na svoj prvý bikepacking trip

Ideálne je na prvú bikepacking  akciu ísť s niekým, kto má už nejaké skúsenosti. Hlavne ak ste v absolvovaní viacdňových túr spojených s kempovaním v prírode nováčik. Začnite tým, že použijete vybavenie, čo už vlastníte a vyberiete si kratšiu túru. Stačí nejakých 50-70 km s prespaním blízko domova. Zistíte, čo skutočne potrebujete, na základe vlastných skúseností. Možno po prvom zážitku už nebudete mať nikdy chuť niečo také absolvovať, ale ak máte trochu dobrodružnú povahu, tak si bikepacking zamilujete. Držím palce.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *