Rozbi prilbu nie seba || Pády z bicykla

Pád na bicykli

V poslednej dobe sa mi do uší dostalo už príliš veľa správ o vážnych, dokonca aj tragických nehodách, ktoré majú na svedomí pády z bicykla. Tento smutný fakt ma prinútil napísať na túto tému článok na tento blog.

Pád z bicykla môže prekvapiť kdekoľvek

Pády z bicykla sú bežná vec, či už medzi pretekármi, rekreačnými cyklistami alebo medzi ľuďmi, ktorý svoj bicykel používajú na dopravu. Nebezpečenstvo na nás číha doslova na každom rohu. Môže sa stať všeličo – môže do vás napáliť vodič zozadu pri neodhadnutí správnej vzdialenosti obiehania, zboku na križovatke, čelný náraz je tiež bežný. Svojim zavinením môžete spadnúť pri rýchlej jazde do zákruty, môžete spadnúť kvôli strate kontroly nad bicyklom. Spadnúť sa dá aj pri preskakovaní prekážky, nečakanom manévri alebo len keď sa učíte jazdiť s tretrami.
Pri účasti na cestnej premávke je dôležité si uvedomiť že aj druhý robia chyby. Všetci sme len ľudia. Treba byť vždy predvídavý, očakávať hrozbu a rátať s ňou. To platí aj pre miesta, kde je to málo pravdepodobné. Verte mi!

Dám ku príkladu seba.

Osobne som často prudko zrezával zákruty v zjazde v jednom obľúbenom klesaní za dedinou. Vedel som že je tam premávka dosť biedna a pravdepodobnosť, že sa tam auto objaví je malá. Stalo sa mi to zvykom aj keď som vedel že je to nebezpečné. Raz, keď som to najmenej čakal, sa mi auto objavilo presne pred nosom. Poviem vám, keby som to vtedy nestihol zvrtnúť (doteraz neviem ako) na poslednú chvíľu, určite by som tu už nebol. Mimochodom, odvtedy sa držím vo svojom pruhu vždy a vždy aj budem. Inde ma nikto nedostane. Vytvoril som si v tom asi nejaký (možno dobrý) blok, pretože váham aj na pretekoch kde viem že oproti nič nepôjde.
pád z bicykla pri skoku

Cyklistická priba

Veľmi dôležitý faktor ovplyvňujúci dôsledky pri páde z bicykla je určite cyklistická prilba. Prilba väčšinou schytá všetko namiesto nás, teda našej hlavy, do ktorej náraz býva často osudný. Bohužiaľ, musím povedať, že na našich cestách stále stretávam príliš veľa cyklistov bez prilieb! Dokonca aj výkonnostných športovcov! Práve dnes som cestou na preteky obiehal cyklistu v zjazde z Donovál bez prilby na 5000 € bicykli a v 80 kilometrovej rýchlosti. Mal iba šiltovčičku. Hrozné. Uvedomte si, že časy keď sa Marco Pantani usmieval na stupňoch víťazov sú dávno preč. Vtedy na vašich obľúbených trasách prešlo omnoho menej áut a menšou rýchlosťou. S číslom na kalendári rastie nervozita, napätie, stres a ľudia majú stále menej času. Je tu omnoho väčší priestor urobiť chybu. Myslím si, že keď vás niekto zrazí a dôsledkom toho, že ste sa rozhodli nezobrať si prilbu zomriete, príčinou svojej smrti ste vy aj keď chybu spraví vodič. Takže prilba určite áno a vždy! Bez výnimky!

crash test cyklistická prilbaKeď už cyklistickú prilbu nosíte, musíte vedieť, že veľký rozdiel v dôsledkoch nehody určuje jej kvalita. Určite nie je pravidlo, že s cenou rastie . Rôzne nezávislé skupiny ponúkajú „chrash testy“, podľa ktorých si môžeme vybrať. Výsledky niekedy bývajú prekvapivé. Nie je dobré si takýto test nechať až na prvú nehodu a potom zistiť ako kvalitnú prilbu som to mal na hlave. ( Vlastne ak máte nekvalitnú prilbu, tak to už nezistíte :D).

Pády z bicykla a čierna kronika

Na spestrenie pridám ešte dva príbehy a jeden rozhovor s ľuďmi, ktorým by cyklistická prilba alebo práve prilba zachránila život.
Táto nehoda sa stala v susednej dedine pred dvoma rokmi. Teta, päťesiatnička, pracujúca v dedinskej kuchyni (varia na objednávku pre dôchodcov a pod.) cestovala na bicykli do roboty na siedmu, ako každý pracovný deň už 15 rokov. Vychádzajúc z ulice vybehla na hlavnú cestu. Rozbehnutý mladý vodič nestihol reagovať a babku poslal na druhý svet. Zranenia boli smrteľné najme v oblasti hlavy. Polícia usúdila, že ak by mala prilbu, prežila by. Nuž, raz sa zle stane, i keď 15 rokov nič.

Ďalší príbeh je z čias, keď sme sa ako deti stretávali na našich BMX-kách na ihrisku a robili sme sprostosti. Skákali sme, pretekali sme sa a robili sme všelijaké triky. (Júj, to boli časy bezstarostné 🙂 ). Jeden kamarát sa naučil robiť whellie (jazda po zadnom kolese). Samozrejme, hneď ako nám to ukázal chytili sme sa aj my. Prekoprcnutie sa dozadu bola bežná a nebezpečná vec. Druhý kamarát to skúšal na asfalte a ako náhle sa prekoprcol, prilba sa mu zozadu rozlomila na dve polovice. Ešte že ju mal, lebo my ostatní sme ju nenosili. Našťastie sa mu nič nestalo. Naľakal sa, lebo vedel, že mohol dopadnúť veľmi zle. Odvtedy ale po zadnom nejazdí a asi ani nebude, ani keby mu niekto zaplatil. Jeho mamina doteraz možno nič nevie. Pády z bicykla nie sú tým, čím by sme sa doma chválili.

Rozhovor s cyklistom

Nasledujúci rozhovor je s výkonnostným cyklistom (kamarátom a kolegom z tímu) Ondrejom Máčajom z CK Spartak Tlmače, ktorému prednedávnom cyklistická prilba zachránila život. Stalo sa to na majstrovskom preteku v Kyjove.

Ahoj Ondro, prosím opíš mi priebeh pádu. Kto, alebo čo bolo príčinou?
„Klasický prípad keď sa pelotón delil na dve polovice po šírke kvôli rozdeleniu cesty, ja som natrafil na stred. Takže príčinou som bol ja a plastová Z4 obojstranná s reflexným polepom , ktorá bola nastražená v stredovom deliacom páse cesty“ ( :D)
Aké boli tvoje pocity tesne po „pozviechaní“?
„Ako každý pravý cyklista som najprv kontroloval bicykel takže jediný „pocit“ bol z nepojazdného biku.“
Vieš si predstaviť dôsledky pádu keby si nemal prilbu?
„Asi by som ti nemohol teraz odpisovať na otázky. V podstate to je ale irelevantné, pretože bez prilby by som na bicykel nesadol.“
Mal si v minulosti podobné alebo nebezpečnejšie pády?
„U mňa platí čo sezóna, to práve jeden vážny pád na pretekoch. Teoreticky by som to mal mať na sezónu 2016 za sebou. Ale všetky pády sú nebezpečné a ťažko ich charakterizovať na pomyselnej stupnici nebezpečnosti.“
Spomenieš si na nejaký príbeh z tvojho okolia , kde cyklista vďaka svojej prilbe prežil nehodu?
„Ťažko priamo určiť, že ten pád prežil pretože mal prilbu. Ak sa ale následkom pádu prilba poškodila a cyklistovi nie je nič tak to znamená, že prilba splnila svoj účel.“
Aký máš názor na nosenie(resp. nenosenie) prilby počas jazdenia/ tréningu ?
„Rozumný cyklista , ktorý si váži svoj život si prilbu nasadí aj keď ide do najbližších potravín po rožky“ 😀
Je podľa teba rozdiel v kvalite prilby dôležitý?
„Ťažko je laikovi určiť či práve tá prilba je najlepšia – nie vždy kvalitu určuje cena . Vzhľadom na klúčovitosť prilby pre cyklistu by cyklistovi pri výbere správnej prilby pomohla väčšia informovanosť napr. v podobe „crash testov “ cyklistických prilieb.
Akú prilbu si mal na hlave počas pádu na MSR?
„Alpina, čo sme vyfasovali z klubu.“
Nejaký odkaz pre čitaťelov?
„ Keď už do šenku na biku jedine s prilbou.“ 😀

Ukážka ako dopadla Ondrova prilba…
rozbitá prilba po páde

Dobrá rada na záver

Niektoré obchody vám po rozbití prilby pri páde z bicykla poskytnú na novú prilbu zľavu. Na cyklistické prilby Alpina poskytujú obchody v spolupráci s firmou Sloger-EU s.r.o. za každú rozbitú prilbu zľavu až 50 percent s ceny novej prilby Alpina.
Keďže teraz brigádujem vo veľkosklade s cyklotovarom, môžete mi veriť, že sme radi za každú rozbitú prilbu. V žiadnom prípade nie sme radi, že ste spadli alebo ste mali nehodu. Sme radi preto, lebo práve naša prilba bola tá ktorá splnila svoj účel- ochránila vás. Schytala to všetko za vás.

 

 

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *