Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami Alpina HAWKEYE S | Recenzia

Cyklistické okuliare pre MTB Alpina HAWKEYE S

Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami značky Alpina HAWKEYE S z rady All Black boli ďalším cyklodoplnkom, ktorý mi náš obchod Život s bicyklom umožnil otestovať. A nešlo o hocijaké testovanie. Viac ako 2300 odjazdených km mi totiž o týchto okuliaroch odhalilo aj to, čo som nenašiel spomenuté v reklamných materiáloch. 

Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami Alpina HAWKEYE S
Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami značky Alpina HAWKEYE S z rady All Black.

Prečo som si vybral zo širokej ponuky novej kolekcie Alpina EYEWEAR 2022 na testovanie práve cyklistické okuliare Alpina HAWKEYE S nie je ale náhoda. Pritom nepatria medzi najdrahšie modely. Podľa marketingových materiálov však ponúkali radu výhod, ktoré neponúkli iné, či drahšie modely okuliarov. A až na jednu reklamovanú vlastnosť HAWKEYE S nesklamali. Ale poďme po poriadku.

Keď cena pri výbere cyklistických okuliarov nerozhoduje

Cyklistické okuliare - kolekcia Alpina EYEWEAR 2022
Nová kolekcia cyklistických okuliarov Alpina EYEWEAR 2022.

Nevidieť cenu okuliarov pri ich výbere v reklamnom katalógu je veľmi oslobodzujúce. Umožní to myseľ fokusovať iba na to podstatné – čo od okuliarov očakávate. Než sa mi podarilo v novej kolekcii Alpina EYEWEAR 2022 vybrať pre moje MTB výjazdy tie správne okuliare, tak mi to zobralo chvíľu študovania. Nových modelov, druhov, dizajnov, určení, farieb skiel a taktiež kombinácie použitých materiálov je neúrekom. Nakoniec mi pomohol zúžiť vyhľadávanie zoznam priorít, ktorý som od budúcich cyklistických okuliarov naozaj očakával:

  • Nízka váha okuliarov – jazdím dlhé a kopcovité cyklotrasy, preto rozmerovo veľké okuliare zakrývajúce pol tvare, by nedávali zmysel.
  • Vymeniteľné sklá – stále ma mrzelo predčasné vyhadzovanie okuliarov v dobrom stave len preto, že sa mi časom poškrabali sklá, ale tie sa vymeniť nedali.
  • Vymeniteľné sklá za číre – z ekonomického hľadiska kupovať dva páry okuliarov nemá zmysel, ak viem mať jedny, na ktorých je možné ľahko vymeniť sklá. Číre sklá si viem zameniť na cyklotúry začínajúce alebo končiace za tmy a slnečné sklá na bežné denné výjazdy alebo tréningy.
  • Sklá, ktoré sa nehmlia – to bolo skôr prianím, lebo aj napriek tvrdeniu výrobcov, predošlé skúsenosti s rozličnými značkami a modelmi okuliarov ma už naučili, že stále natrafíte na podmienky, kedy si musíte okuliare aspoň na chvíľu stiahnuť na špičku nosa, aby sa odhmlili. 
  • Úzky rám – okuliare ktoré by na mojej úzkej tvári pevne sedeli aj počas drkotajúcich zjazdov 🙂

To zúžilo moje ďalšie rozhodovanie na rozličné varianty modelu Hawkeye. Tie sa totiž v prvom rade ponúkajú v dvoch veľkostných variantoch – pre regulárnu aj užšiu veľkosť hlavy. Kde písmeno „S“ označuje menšiu veľkosť modelu rámu okuliarov, určenú pre užšie tváre. To nezvykne robiť veľa značiek, aby ponúkali jeden model v dvoch veľkostiach. A následne sa model Hawkeye ešte dodáva v prevedeniach QV, Q-LITE V a Q-LITE. Tie od základného modelu ponúkajú napr. vysoké zosilnenie kontrastu, polarizáciu či samozafarbovanie.

Cyklistické okuliare Alpina model HAWKEYE S
Cyklistické okuliare Alpina – model Hawkeye S.

Príde mi ok priplácať za prémiové vlastnosti skiel pri lyžiarskych okuliaroch, kde majú svoje plné opodstatnenie na slnkom zaliatych svahoch. Ale na preháňanie sa po lesoch, mi to príde ako zbytočnosť. Nehovoriac o počte okuliarov, ktoré sa mi už podarilo predčasne poškodiť, stratiť alebo niekde zabudnúť. Vybral som si teda základný model, ktorý mal okrem toho čo som od budúcich cyklistických okuliarov čakal ešte niekoľko užitočných čŕt navyše, plus som si k nim rovno zobral náhradné číre sklá. 

Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami Alpina HAWKEYE S z rady All Black a ich zásadné prednosti

Alpina HAWKEYE S z rady All Black - cyklistické okuliare
Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami HAWKEYE S z rady All Black.

Cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami Alpina HAWKEYE S účinne ochraňujú oči pred lietajúcim hmyzom, konárikmi stromov, či kríkmi a pred silným slnečným žiarením. Sú určené pre mužov aj ženy s užšími tvárami. Vyznačujú sa moderným dizajnom s veľkým zorným uhlom a prispôsobiteľným tvarom. Ich precíznejšie a pohodlnejšie nosenie zaisťujú tvarovateľné nosové podložky. Okrem cyklistiky si tieto okuliare nájdu uplatnenie aj v mnohých ďalších športoch a voľnočasových aktivitách.

Zorník je vybavený zrkadlovým efektom, protizahmlievacou úpravou a povrch skla má samočistiacu funkciu vďaka technológii hydrophobic lens. Okuliare majú aj optimálne odvetranie proti zaroseniu. Farba rámika aj skiel cyklistických okuliarov je čierna. Ochrana skiel pred ÚV sa šplhá na hodnotu 400 a okuliare vám poskytnú zatmavenie S3.

K okuliarom HAWKEYE S z rady All Black je možné objednať aj náhradné číre sklá. Ak sa vzdáte predstavy mať napríklad sklá s úpravou QV, Q-LITE V alebo Q-LITE, tak v rovnakej cenovej relácii si viete zakúpiť 1 až 2 náhradné číre sklá.

Náhradné číre sklá Alpina HAWKEYE S - cyklistické okuliare
Náhradné číre sklá k okuliarom HAWKEYE S z rady All Black.

Veľkosť a váha:

  • Šírka – 14 cm
  • Výška – 5.9 cm
  • Dĺžka rámu – 16 cm
  • Váha – 27 g (s čírimi sklami)

Obsah:

  • 1 x cyklistické okuliare Alpina Hawkeye S
  • 1 x puzdro na okuliare Alpina
  • 1 x hebká handrička z mikrovlákna Alpina

Moje skúsenosti s okuliarmi HAWKEYE S po viac ako 2300 odjazdených km

Okuliare Alpina HAWKEYE S majú vymeniteľné sklá
Skúsenosti s okuliarmi HAWKEYE S – sú ľahké, dobre sedia, chránia oči, nezahmlievajú sa a majú vymeniteľné sklá.

Okuliare HAWKEYE S splnili do bodky všetky moje štyri očakávania ako pre krátke, tak aj pre dlhé a náročné cyklistické túry v horskom teréne, plus priniesli so sebou aj niekoľko extra benefitov. Sú ľahké, dobre sedia na tvári a nose, efektívne chránia oči pred lietajúcim hmyzom, prípadnými konármi, majú vymeniteľné sklá, ktoré sa dajú rýchlo vymeniť a čo ma milo prekvapilo je, že sa skutočne nezahmlievajú, ani nerosia. Špinavý alebo obchytaný zorník sa dá pred jazdou jednoducho očistiť mydlom a vodou a osušiť uterákom, prípadne počas jazdy vyčistiť hebkou handričkou z mikrovlákna, ktorú dostanete spolu s okuliarmi a puzdrom.

Podarilo sa mi na okuliare aj nechtiac stúpiť, keď mi spadli z lavičky. Sklo sa z jednej strany viac ako polovičkou zaborilo do zeme, ale neprasklo. Jedna zo spodných nožičiek držiacich sklo však vyskočila z miesta úchytu a ohla sa pod ťarchou do pravého uhla. Myslel som si, že je po okuliaroch. Väčšinou totiž, keď chcete vrátiť pokrivený plast do pôvodnej polohy, tak sa zvykne v mieste ohnutia zlomiť. Pri týchto okuliaroch, ale musel byť použitý veľmi ohybný plast, lebo po narovnaní v mieste ohybu okuliare nepraskli, ostal tam iba biely pásik. Okuliare naďalej plnia svoju funkciu na 100%.

Cyklistické okuliare HAWKEYE S sú určené pre MTB

Okuliare Alpina HAWKEYE S pre horské bicyklovanie
Okuliare Alpina HAWKEYE S sú určené pre horských cyklistov.

Aj keď je tento model okuliarov prezentovaný v katalógu sloganom:

„Go fast or go home! The HAWKEYE is not for the slow or boring.”

… rozhodne to nie sú okuliare na cestné bicyklovanie. Ich veľkosť, tvar a spôsob odvetrania ich predurčuje skôr na preháňanie sa lúkami, kopcami, či zvážnicami. Priemerná rýchlosť pri takýchto cyklotúrach je značne nižšia a po žiadnych z mojich 150 či 200+ km cyklotúr som precitlivelosť očí nemusel riešiť. Počas mojich niekoľkohodinových výjazdoch po asfalte je to však iné. 

Pri vysokých rýchlostiach (a to nemám cestný bicykel) sa okolo zorníc vytvára vírenie, ktoré pri dlhodobom jazdení oči mierne dráždi. Preto, keď preferujete častejšie jazdenie po cestách, odporúčal by som vám vybrať si z modelov ROCKET, S-WAY, RAM, 5W1NG, alebo BONFIRE, ktoré poskytnú vašim očiam adekvátnu ochranu pred rýchlym prúdením a obtekaním vzduchu okolo tváre.

V prípade, že máte radi horské bicyklovanie, tak rovnako ako ja nájdete v cyklistických okuliaroch s vymeniteľnými sklami značky Alpina HAWKEYE S z rady All Black spojené tri výhody v jednom – nízku váhu, účelnosť a pohodlnosť.

Nasledujúca recenzia …

Cyklistická prilba Alpina Mythos - senzor Toscen
Cyklistická prilba Alpina Mythos, vybavená senzorom Toscen na detekciu pádov.

V nasledujúcej recenzii si zoberiem na mušku jednu z najnovších modelov cyklistických prilieb Alpina Mythos, vybavenú senzorom Toscen na detekciu pádov.  Tá by nemala chýbať vo výbave žiadneho cyklistu, ktorý rovnako ako aj ja rád osamote objavuje neznáme končiny, alebo rád chodieva na dlhé a odľahlé cyklotúry.

Prajem vám veľa šťastne najazdených kilometrov.

Karol Nickler
Jeden z tímu Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *