Cyklistické rukavice s technológiou tlmenia BI-FUSION® od Roeckl – koniec bolesti rúk a tŕpnutia prstov

Cyklistické rukavice BI-FUSION® - proti bolesti a tŕpnutiu

Cyklistické rukavice proti bolesti rúk | Pôvodne som plánoval písať článok o víkendovom zdolaní cyklovýzvy Half Everesting na 13% segmente Stupáčik, lebo sa uskutočnil za zaujímavo vyvinutej situácie. Väčší kredit si tentokrát ale zaslúžia rukavice. Cyklistické rukavice s novou dvojzložkovou technológiou tlmenia BI-FUSION® od Roeckl, ktoré mi dovolili sa plných 11 hodín sústrediť na výkon a nie na bolesť dlaní či tŕpnuce prsty. 

To bol aj hlavný dôvod, prečo som si ich vybral na otestovanie. Dlhé a terénom náročné cyklotúry mi totiž stále prinášali neriešiteľný problém s tŕpnutím prstov (prostredníkov, prsteníkov) alebo aj celých dlaní. Dokonca po zdolanej cyklovýzve Everesting 10K som cítil stŕpnuté končeky prstov ešte nasledujúce dva mesiace. Viem, mohol by som používať aj cyklistické gripy s rohmi, ale k nim som si nikdy cestu nenašiel. Ako keby som tušil, že musí existovať aj elegantnejšie riešenie. …a dočkal som sa.

Bolesti dlaní a tŕpnutie prstov majú len 3 jednoduché príčiny

Kúpili ste si cyklistické rukavice, ale aj napriek tomu vás bolia dlane od vibrácií a otrasov? Alebo vám tŕpnu prsty vedúce niekedy až k dočasnej strate ich citlivosti? Alebo sa vám dokonca zapaľuje karpálny nerv? Po vyskúšaní rady cyklistických rukavíc, značiek a použitých technológií viem potvrdiť, že ak máte správne nastavený bicykel a správne vybrané madlá na riaditkách a aj napriek tomu vám zvyknú tŕpnuť prsty, tak posledný kúsok puzzle k pohodlnému jazdeniu je výber správneho typu rukavíc. Je totiž veľký rozdiel vo výbere cyklorukavíc pre hodinové, trojhodinové, či celodenné cyklovýlety. 

Cyklistické rukavice proti bolesti rúk a dlaní
Cyklistické rukavice proti bolesti rúk a dlaní, s ktorými sa môžete vydať na akúkoľvek krátku aj dlhú cyklotúru.

Aby som vám ušetril čas a sebe písanie, nebudem teraz rozoberať všetky možnosti. Venovať sa budem iba jedným cyklorukaviciam, s ktorými sa môžete vydať na akúkoľvek krátku aj dlhú cyklotúru bez obáv z tŕpnucich prstov, či bolestivých dlaní. Ide o cyklistické rukavice s dvojzložkovou technológiou tlmenia alebo polstrovania rukavíc BI-FUSION® od firmy Roeckl.

Ako fungujú cyklistické rukavice s technológiou tlmenia BI-FUSION®

Cyklistické rukavice s technológiou tlmenia BI-FUSION® od Roeckl
Technológia tlmenia BI-FUSION® cyklistických rukavíc od Roeckl.

Prakticky, všetko dôležité o týchto cyklistických rukaviciach a modeloch zhrnul Ivo v minuloročnom článku Maximálne pohodlie pre ruky vďaka BI-FUSION® technológii od Roeckl. Ja len v krátkosti zhrniem najdôležitejšie body a potom napíšem niečo o vybranom modele Inverness na testovanie a o mojich reálnych skúsenostiach aj počiatočných problémoch s nimi. Sofistikovanosť tlmenia novej technológie BI-FUSION® použitej na týchto cyklistických rukaviciach, ocenených aj cenou Red Dot Award za produktový dizajn 2021 je postavená na rovnomernom rozložení tlaku, vibrácií a nárazov na dlane cyklistu. Ako sa píše v článku:

Polstrovanie sa prispôsobuje podobne ako kvapalina – zostáva však rozmerovo stabilné. Tlak sa rovnomerne rozloží, čo minimalizuje únavu rúk a maximalizuje pohodlie. Prvá vrstva technológie je pružná a elastická, poskytuje odpruženie na štrku, dlažobných kockách a hrboľatých cestách a optimalizuje rozloženie tlaku a hmotnosti dlaní. Druhá vrstva znižuje tlak na konkrétnom mieste ruky, tlmí väčšie nárazy a vďaka otvorenej štruktúre buniek zaisťuje pohodlné nosenie.

V kolekcii Roeckl na rok 2021 boli k dispozícii iba štyri modely cyklistických rukavíc s polstrovaním BI-FUSION®. V roku 2022 ich firma Roeckl kvôli úspechu rozšírila na osem – Iton, Icon, Itara, Inverness, Morgex, Istres, Diamante, Morgex. 

  • Nájdete medzi nimi cyklistické rukavice na cestnú cyklistiku, mountain biking alebo na cykloturistiku.
  • Vyrábajú sa v krátkoprstých aj klasických dlhoprstých verziách, zvlášť určené pre dámy aj pánov a v rozličných farebných kombináciách.
  • Dlaň je obvykle vyrobená z materiálov ROECK-GRIP, Durasense alebo All-Weather-Grip v kombinácii s technológiou Bi-FUSION, čo zabezpečuje bezpečne uchytenie riadítok za každého počasia a zároveň maximálnu absorbciu nárazov a vibrácií.
  • Na vrchnej časti podľa vybraného modelu zvyknú byť použité materiály alebo ich kombinácie Vita Lycra (vyrobená z recyklovanej priadze ECONYL®), Econyl Garn + Micro Mesh alebo tenká a vzdušná sieťovina Suntan™. Všetky zo spomínaných materiálov zabezpečujú dokonalé vetranie vrchnej časti rúk s veľkým komfortom pri ich nosení.

Cyklistické rukavice týchto modelov sú vybavené reflexnými prvkami aj PULL OFF systémom pre ľahké stiahnutie rukavíc a sú ideálne pre bikerky a bikerov ktorí oceňujú kvalitu, inováciu, štýl a hlavne netŕpnuce prsty.

Môj testovací model cyklorukavíc – Inverness s krátkymi prstami

Cyklistické rukavice proti bolesti a tŕpnutiu prstov Inverness
Testovací model cyklistických rukavíc Inverness s krátkymi prstami.

Pre test som si vybral od Roeckl model cyklistických rukavíc Inverness s krátkymi prstami. Vybral som ich z viacerých dôvodov, ale dva boli rozhodujúce. Pohľadom na materiál, šitie aj dotyk vyzerali, žeby mohli vydržať plnú cyklosezónu nabitú 100 až 200 km dlhými túrami. Zniesť takú intenzívnu námahu a agresívny pot, nie je sranda pre žiadne rukavice. Druhým dôvodom bol ergonomický strih. Po vkĺznutí rúk do rukavíc boli akoby druhou kožou. Mierne predĺžený strih cyklorukavíc Inverness končiaci v neoprénovej manžete a suchým zipsom s páskou zase zabezpečuje ich dokonalé uchytenie okolo zápästia.

Dlaňová a vrchná časť cyklorukavíc Inverness

Cyklorukavice dlaňová časť BI-FUSION® proti tŕpnutiu prstov
Dlaňová časť cyklorukavíc Inverness s krátkymi prstami.
Vrchná časť cyklorukavíc Inverness od Roeckl
Vrchná časť cyklorukavíc Inverness od Roeckl s krátkymi prstami.

Vrchnú časť tvorí štýlový líc vyrobený zo žakárového úpletu, materiálu s otvorenými pórmi, čo zabezpečuje dokonalé vetranie a komfort pri nosení. Dlaňová časť obsahuje ergonomickú výstelku BI-FUSION® (víťaz 2021 Red Dot Award), rozmerovo stabilnú a zároveň flexibilnú kombináciu gélu a peny, ktorá pohlcuje vibrácie a otrasy, ktoré by vám inak namáhali a unavovali ruky. 

Technológia BI-FUSION® tiež zabezpečuje rovnomerné rozloženie váhy alebo tlaku na dlane, čo má za následok dlhodobé pohodlie počas pedálovania. Vďaka malej chlopni na dlani je vkĺznutie do tejto rukavice hračkou. Rovnako praktický je aj systém PULL OFF, ktorý umožňuje ich ľahké stiahnutie aj pri spotených rukách alebo mokrých rukaviciach.

Skúsenosti s cyklorukavicami s technológiou BI-FUSION® po viac ako 1200 km

Inverness od Roeckl - cyklistické rukavice na dlhé cyklotrasy
S cyklorukavicami na 214 km dlhej túre. Prechod malebným údolím Slovenského raja Malé Zajfy smerom na Stratenú a Dedinky.

Priznám sa, trvalo mi takmer mesiac, než som sa s rukavicami s BI-FUSION® technológiou spriatelil. Aj keď sa rukavice dobre nosili a relatívne dobre sedeli na madlách, stále boli akési drevené. Preto som ich pri krátkych jazdách počas týždňa používal na striedačku s gélovými a pri dlhších trasách som brával oboje a striedal ich podľa potreby. Až jedného dňa na cyklotúre po 130+ km som si uvedomil, že som ich už nepotreboval vymeniť za gélové. Odvtedy so mnou spravili aj niekoľko 200+ km cyklotúr a stávajú sa pohodlnejšími stále viac a viac. Prečo?

Prispôsobenie sa rukavíc vašim dlaniam

Cyklorukavice s technológiou tlmenia BI-FUSION
Cyklorukavice s technológiou tlmenia BI-FUSION potrebujú čas, než sa uspôsobia na tvar dlaní.

Aj keď som už takmer zabudol na dlhé zvykanie si na rukavice je dobré si pamätať, že ak sa rozhodnete pre ich kúpu, tak dlaňová časť obsahuje ergonomickú výstelku BI-FUSION® vyššiu a hrubšiu, než s akou ste sa mali možnosť doteraz na cyklistických rukaviciach stretnúť. Preto sa v úvode ich nosenia obrňte dávkou trpezlivosti. Táto rozmerovo stabilná, ale zároveň flexibilná kombinácia gélu a peny, ktorá má za úlohu pohlcovať vibrácie a otrasy, potrebuje chvíľu času, než sa kompletne uspôsobí na tvar vašich dlaní alebo najviac namáhaným miestam. Sľubujem, keď sa prisposobia, tak už nebudete chcieť používať vaše predošlé cyklistické rukavice.

Výber veľkosti rukavíc

Číslovanie cyklistických rukavíc Roaeckl
Výber veľkosti cyklorukavíc od Roeckl je jednoduchý – vyberajú sa podľa veľkosti nôh 🙂

Toto je hodné spomenúť, pretože už dávno ma nič tak milo neprekvapilo, ako jednoduchosť výberu cyklistických rukavíc od značky Roeckl. Bežne, keď potrebujeme kúpiť správnu veľkosť rukavíc, tak musíme ísť do obchodu a skúšať dovtedy, pokiaľ nám nejaké nesadnú. Každá značka cyklorukavíc má totiž iný strih aj číslovanie. Čo ma prekvapilo pri výbere veľkosti cyklorukavíc od Roeckl bolo, že sa vyberajú podľa veľkosti nôh. Áno, čítate správne. Moja veľkosť nôh je 8,5 a taká je aj veľkosť rukavíc, ktorá mi sadla na ruky ako uliata. Nechcel som veriť, pokiaľ som nevyskúšal aj menšiu a väčšiu veľkosť. To je tak, keď kupujete od rodinnej firmy, značky a špecialistu na rukavice s viac ako 180 ročnou históriou. …vedia čo robia.

Nič nie je dokonalé, niečo však zvykne byť dokonalejšie …

Takže, ak máte správne nastavený bicykel, správne madlá a aj napriek tomu vás v cyklistických rukaviciach bolia dlane, tŕpnu vám prsty alebo dokonca sa vám zapaľuje karpálny nerv, je čas vyskúšať nový typ rukavíc. Vyriešia vaše problémy spomínané cyklistické rukavice s novou technológiu BI-FUSION® od Roeckl? Šanca tu je. Aj keď nie na úplné odstránenie, tak určite na veľké zmiernenie príznakov oproti tomu, čo zažívate teraz. 

Treba ale tiež zobrať do úvahy, že keď sa opierate o riadítka 10 alebo 15 hodín, je dobré mať v zásobe niekoľko úchopov, ktoré môžete meniť podľa toho, ako vám to terén dovolí. Žiadne rukavice vás neochránia od úplného pohlcovania tisícky otrasov, nárazov a neustáleho tlaku na dlane. Avšak cyklistické rukavice s technológiou BI-FUSION® od Roeckl je mi len ťažko porovnávať s inými tlmiacimi materiálmi – pena, gél, XRD. 

Najlepšie čo vystihuje technológiu BI-FUSION®, pohodlnosť či komfort nosenia týchto rukavíc je (keďže mám iba jeden pár, ktorý chcem, aby vydržal čo najdlhšie), že si ich odkladám iba pre náročné a dlhé cyklotúry.

Prajem vám veľa šťastne najazdených kilometrov bez tŕpnucich prstov :-).

Karol Nickler
Jeden z tímu Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *