Cyklistický multikľúč RAP II 18 LEZYNE | Recenzia

Multikľúč Lezyne RAP II 18

Cyklistický multikľúč RAP II 18 od Lezyne je ďalším cyklistickým nástrojom v minimalistickom prevedení, ktorý som si mal možnosť vybrať a otestovať z pomedzi viac ako 60 multifunkčných náradí z nášho obchodu Život s bicyklom. A či ma výber vytrápil? Oh, boy! Nakoniec sa mi však podarilo takmer nemožné. Našiel som multikľúč, ktorý má každú veľkosť a tvar kľúča (imbusový, krížový, torx, nitovač reťaze atď) potrebného na uvoľnenie alebo dotiahnutie šrubiek pre môj súčasný bicykel Rock Machine Blizz CRB. Cyklistický multikľúč Lezyne zo serie RAP II váži iba 148 g a to vrátane nitovača reťaze a ďalších užitočných nástrojov. Aby som ale nepredbiehal, už len spomeniem, že jeho výmenou za predošlý cyklistický multikľúč aj nitovačku na reťaz, teraz chodievam na cyklotúry o 200 g ľahší.

Výber správneho typu cyklistického multikľúča

Starý ťazký a veľký cyklistický multikľúč
Nový ľahký a malý multikľúč od Lezyne RAP II 18

Pri výbere multikľúča som mal možnosť zaujať jeden z dvoch nasledujúcich postojov.

Prvý, že si vyberiem jeden z multikľúčov ponúkajúci rozsiahlejší počet náradia. To by mi umožnilo mať multifunkčnejšie náradie potrebné na rodinné cyklovýlety, kde každý člen má iný bicykel a tým aj odlišné druhy a veľkosti kľúčov. Keďže jeden taký (väčší a ťažší) už ale mam, tak som sa rozhodol pre druhú variantu.

Zameral som sa výhradne na selekciu tých najľahších a najmenších multikľúčov. Chcel som si byť totiž istý, že už nebudem so sebou na dlhé či krátke cyklistické túry vláčiť zbytočnú váhu a veľkosť.

Pri vzájomnom porovnávaní jednoznačne vychádzalo, že kľúče v kombinácii s plastom boli najľahšie, tie ale zvykli mať zlé recenzie. Celooceľové naopak ponúkali trvácnosť, ale užívatelia sa sťažovali na ich váhu. Do toho prišli ešte iné kombinácie materiálov a navrch toho som zistil, že ani neviem, aké veľkosti kľúčov a tvarov potrebujem. Nakoniec ma napadla spásonosná myšlienka …

Potrebná znalosť budúcej funkčnosti multikľúča

Jediný a ten správny spôsob ako nájsť čo najrýchlejšie môj vysnívaný multikľúč bolo zvesiť zo steny bicykel a spísať každú veľkosť a tvar skrutiek alebo spojov, ktoré som na ňom našiel. Aby som vás dostal do obrazu, multikľúče v princípe ponúkajú sadu naradí od 6 až po 30 ks a to v rozličných kombináciách naradí, ich tvarov a veľkostí.

Bez vykolektovania potrebných typov kľúčov a ich veľkostí pre môj horský bicykel, by som si nikdy nevedel vybrať ten správny. S týmito údajmi na lístočku to však už bola hračka. Našiel som troch kandidátov. Pod drobnohľadom ale jednému multikľúču od Sigmy chýbal Torx 10 a druhý od Lezyne mal o niekoľko náradí navyše a tým bol aj o 23 g ťažší. Vysnívaným kľúčom sa teda stal …

Cyklistický multikľúč RAP II 18 od Lezyne

Cyklistický multikľúč RAP II 18 od Lezyne

Ako uvádza výrobca, cyklistický multikľúč RAP II 18 je kompaktný, všestranný a vyrobený tak, aby vydržal dlhodobé používanie. Toto mini náradie ponúka okrem prepracovaného dizajnu, ergonómie, novej technológie aj množstvo inovatívnych funkcií. Rada náradia RAP II ponúka sedem konfigurácií (RAP II-6/82g, RAP II-8/92g, RAP II-12/125g, RAP II-18/145g, RAP II-19/155g, RAP II-24/173g, RAP II-25/183g) obsahujúcich kombinácie náradí a veľkosti kľúčov pre všetky moderné bicykle – gravel, horské, krosové, elektrické aj cestné bicykle.

Rada cyklistických multikľúčov RAP II od Lezyne

Ergonomické bočnice multikľúča sú vyrobené z ľahkého hliníka, sú v eloxovanej čiernej farbe a oceľové nástroje sú zase ošetrené technológiu Black Anti-Corrosion, ktorá poskytuje vynikajúcu odolnosť proti korózii. A tu je čo Multikľúč RAP II 18 obsahuje:

  • imbusový kľúč 2 / 2,5 / 3 / 4 / 5 / 6 / 8 mm
  • krížový skrutkovač PH
  • kľúč Torx T10 / T25
  • nitovač reťaze
  • kľúč 8 / 10 mm
  • kľúč na ventilky
  • klin do kotúčových bŕzd
  • centrovací kľúč pre 4 veľkosti niplov
  • magnetické držiaky na spojky reťaze
  • náradie na rotor
  • hmotnosť multikľúča 148 g
  • veľkosť 47 x 81 x 22 mm

V zásade ide o sadu nástrojov vhodnú pre opravu nečakane vzniknutých ľahkých až stredne ťažkých mechanických závad bicykla. To znamená odstránenie najbežnejších mechanických problémov, ako dotiahnuť sedlovku, uvoľnený volant, odmontovať a namontovať kolesá, vymeniť prasknuté lanko prehadzovača a predného tlmenia, nastaviť prehadzovač, opraviť brzdy, vymeniť pokrivenú pätku, dotiahnuť kľuku prevodníka, špice bicykla a mnoho ďalších úkonov.

Moje skúsenosti s používaním mini náradia RAP II 18

Skúsenosti s cyklistickým mini náradím RAP II 18 od Lezyne

Keďže robievam pravidelnú údržbu bicykla doma, nutnosť vyťahovať multikľúč z batohu na cyklotúrach sa stáva zriedkavosťou. Keď sa tak ale stane, tak je to kvôli odmontovaniu kolies kvôli defektom, prestaveniu výšky sedlovky na trailoch, nastaveniu sklonu sedadla, dotiahnutiu uvoľnených špíc a raz po páde kvôli uvoľneniu a dotiahnutiu vytočeného volantu, brzdy a páčky prehadzovača.

Je skutočne ťažké nájsť čokoľvek, čo by som tomuto multikľúču vytkol. Samozrejme, manipulácia s multikľúčom sa nedá porovnávať s dielenským náradím. Stále ide o akýsi kompromis medzi kvalitou, odolnosťou, váhou a skladnosťou.

V tomto ohľade si vedie Multikľúč RAP II 18 od Lezyne veľmi dobre, pretože konštrukcia aj kľúče sú z tvrdenej ocele, takže naozaj niečo vydržia. Všetky kľúče sú dobre umiestnené, ich dĺžka je dostatočná, aby som si neodrel pri manipulácii hánky a opracované hliníkové bočnice pomáhajú znížiť hmotnosť, zatiaľčo kľúčom neuberajú z pevnosti, ako je to v prípade použitých plastov, ktoré sa vraj časom poddávajú a praskajú. Zatiaľ som nemal žiadne problémy s koróziou ocele a to kľúče zažili aj vlhko a dážď. Hmotnosť multikľúča je 148 g a veľkosť 47 x 81 x 22 mm.

Záver

Multikľúč je veľmi užitočný kus cyklonáradia, ktorý v ideálnom prípade nikdy nebudete musieť použiť. Ak sa tak stane, tak len treba mať na pamäti, že toto multifunkčné náradie, bolo navrhnuté pre núdzové použitie, s dôrazom na minimálnu váhu, veľkosť a rozsah použitia – nie na každodennú prácu. A práve z tohoto dôvodu pri výbere toho vášho zvážte, čo potrebujete aby obsahoval alebo ponúkal: 

  • potrebné náradie (na všetko, čo by bolo treba dotiahnuť/uvolniť na vašom bicykli)
  • prijateľnú skladnosť (každý model vojde do batoha, sedlovej taštičky, ale nie každý vojde do vrecka)
  • nízku váhu (multikľúče sa váhovo pohybujú od 76 do 340 g, takže je to len na vás)
  • jednoduchosť použitia (niektoré viete použiť hneď, iné sú v puzdrách a treba ich pred použitím najprv poskladať)
  • vysokú kvalitu konštrukcie (oceľové kľúče alebo v kombinácii ocele s duralom, či hliníkom vydržia desaťročia)
  • ergonómiu (dobrý uchop, manipulácia a potrebný pákový efekt je základ).

Vyzerá, že aj keď som sa v úvode pri výbere multikľúča dobre zapotil vzájomným porovnávaním všetkých vyššie spomenutých atributov 60+ multikľúčov, ktoré sme mali na sklade, akonáhle ma napadlo spísať si čo všetko môj bicykel potrebuje, selekcia toho finálneho multikľúča už bola jednoduchá. 

Ďalšie šťastie som mal, že pre núdzovú opravu hardtailu Rock Machine Blizz CRB som pri multikľúči RAP II 18 od Lezyne, ktorý ako jediný obsahoval všetky potrebné nástroje (ani o jeden nástroj navyše, či menej), už nemusel riešiť jeho kvalitu, ergonómiu, skladnosť, váhu či jednoduchosť používania. Všetko prišlo v jednom balíku. Lucky me 🙂

Prajem vám veľa šťastia pri výbere toho vášho multikľúča, ale hlavne veľa najazdených kilometrov bez porúch.

*****

Ak by ste mali ďalšie otázky ohľadom výberu multikľúča pre váš bicykel a štýl jazdenia, neváhajte a napíšte.  Ak budem vedieť, rád vám ich zodpoviem.

Jeden z tímu Život s bicyklom
Karol Nickler

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *