Cyklopočítač Lezyne Super GPS – recenzia

Základný prehľad

Lezyne Super GPS je prvotriedny cyklopočítač s ANT+ a Bluetooth Smart konektivitou. Vďaka množstvu funkcií za nízku cenu sa toto zariadenie stalo víťazom ceny Best Buy Award. Lezyne Super GPS nemá farebný dotykový displej, zobrazuje iba dáta a funkcie. Umiestnenie hlavného displeja a displeja zobrazujúceho dáta o jazde pripomína Garmin Edge 500, no celkový vzhľad je o dosť odlišný. Lezyne Super GPS nemá displej zobrazujúci mapu, ale za to má skvelú senzorovú kompatibilitu a používa GPS a satelity GLONASS, ako Garmin Edge 510 a Edge 520. Ak potrebujete jednoduchý počítač, ktorý sleduje a zhromažďuje dáta z akéhokoľvek senzoru na trhu, tak Lezyne Super GPS bude správnou voľbou.

Praktická recenzia od editorov OutdoorGreatLab

Lezyne je známa značka vo svete cyklistiky vďaka svojim vysokokvalitným pumpám a náradiu. Keď spoločnosť vstúpila na trh cyklopočítačov, boli sme trochu prekvapení, ale naše očakávania boli vysoké! Značka Lezyne dodala sériu cyklopočítačov, ktoré sa zaradili k dizajnu vysokokvalitných púmp, ale kvalita cyklopočítačov siaha ďaleko za hranice sofistikovaného dizajnu. Bez použitia senzorov s vlastnou špecifikáciou prenosu signálu, je firma Lezyne v perfektnej pozícií s cyklopočítačmi zvládajúcimi ANT+ aj Bluetooth Smart technológiu. Lezyne Super GPS je prvotriednym cyklocomputrom svojho druhu. Má skvelú konektivitu, funkcie prenosu a zhromažďovania dát kombinované s jednoduchým štvortlačidlovým používateľským rozhraním a pre používateľa ľahko pochopiteľným navigačným menu.

Porovnanie výkonu Lezyne Super GPS

Lzyne Super GPS
Lezyne Super GPS má iba štyri tlačidlá, dve na každej strane. Podľa nás je toto rozhranie intuitívne a jednoduché. Hlavným prínosom je kompatibilita so senzormi ANT+ a Bluetooth Smart.

Jednoduché používanie a rozhranie

Na cyklopočítači Lezyne Super GPS sa nachádzajú štyri tlačidlá. Rozmiestnenie tlačidiel je podobné ako na Garmin Edge 500 s dvoma tlačidlami na každej strane zariadenia. Navigácia je jednoduchá a intuitívna, no ak ste zvyknutí pracovať so zariadeniami značky Garmin, tak na to zabudnite, inak budete stláčať zlé tlačidlá v zlom čase. Rozmiestnenie je podobné, no funkcie jednotlivých tlačidiel sú odlišné ako pri zariadeniach značky Garmin. Dáta si môžete nastaviť podľa vašich požiadaviek v pestrej škále rôznych metrík, ktoré sú na rovnakej úrovni s konkurenčnými zariadeniami značky Garmin.

kryt na Lezyne Super GPS USB
Gumený kryt na Super GPS USB port

Párovanie senzorov a doplnkov je prosté, a súčasne môžete používať Bluetooth a ANT+. Stiahnutie dát o jazde je jednoduché a možno tak učiniť cez aplikáciu Lezyne Ally vo vašom smartfóne alebo prostredníctvom priloženého micro-USB kábla, ktorý taktiež slúži na nabíjanie.
Aplikáciu Lezyne Ally môžete prepojiť aj s aplikáciami Strava a Training Peaks a jednoducho synchronizovať dáta o jazde.
Životnosť batérie je ozaj dlhá. Udávaná výdrž je 22 hodín a počas testovania sa táto hodnota ukázala ako relatívne presná. Dosiahli sme výdrž medzi 20 a 24 hodinami počas plného nabitia batérie.

Nastavenie Lezyne Super GPS

Nastavenie cyklocomputra Lezyne Super GPS je pomerne jednoduché.

Upevnenie

upevnenie Lezyne Super GPS
Upevnenie X-Lock na cyklopočítačoch Lezyne si
vyžaduje silnejšie stlačenie ako štvrtinové otočné
upevnenie Garmin

Upevnenie Lezyne Super GPS na bicykel je jednoduché. Pri použití systému upevnenia X-Lock je to podobné ako pri zariadeniach Garmin, kde je systém štvrtinového otočého upevnenia. Zariadenie sa upevní buď na predstavec alebo na riadidlá pomocou gumených O-krúžkov. Systém upevnenia X-Lock je bezpečný a nikdy sme nemali problémy, že by sa počítač počas jazdy uvoľnil.
Netvrdíme však, že tento typ upevnenia je lepší ako na zariadeniach Garmin, ale určite je dizajnovo na rovnakej úrovni a omnoho lepší ako upevnenie na modeli Magellan Cycle 505. Lezyne taktiež ponúka upevnenie na držiak Front Bar Mount ako alternatívnu možnosť. Super GPS je kompatibilný s každým ANT+ alebo Bluetooth Smart senzorom, nastavenie je však špecifické pre každý typ senzora a značku.

Programovanie

Nastavenie zobrazovania dát je trocha odlišné od spôsobu nastavenia pri zariadeniach Garmin. Super GPS má iba jednu stranu (obrazovku) pre dáta, ktoré možno pozmeniť oproti zariadeniam Garmin, kde sa nachádza viacero strán so špecifickými poliami pre dáta. Pri Super GPS budete mať k dispozícii na displeji 2, 3 alebo 4 riadky. Jeden riadok dát bude vždy pre rýchlosť a jeden pre zoznam. Ak zvolíte 3 alebo 4 riadky dát, tak potom získate jedno alebo dve polia s dátami, ktoré zvolil užívateľ. Tieto polia budú vždy zobrazené spolu s údajmi pre rýchlosť a pre zoznam. Taktiež budete mať možnosť určiť ktoré polia sa ako prvé zobrazia v zozname. Ak ste používali zariadenia Garmin a si zvykli ste si na špecifické usporiadanie dát, tak chvíľu potrvá, než si zvyknete na nový spôsob zobrazenia údajov. My preferujeme širokú škálu nastavení pre zobrazovanie ako pri zariadeniach Garmin, ale zároveň priznávame, že zobrazovanie pri Lezyne je rýchle a ľahko nastaviteľné, čo imponuje mnohým používateľom.
Určite si budete chcieť nastaviť aplikáciu Lezyne Ally na vašom telefóne a spárovať s ňou Super GPS. To vám umožní získať aktualizácie vo forme textových správ, emailov a telefonicky počas jazdy na bicykli. Tu si môťete stiahnuť aktualizáciu firmwaru >>

Funkcie Lezyne Super GPS

Lezyne Super GPS má pestrú škálu vlastností. Ich rozpis nasleduje nižšie:

Základné funkcie
Rýchlosť z GPS dát alebo zo senzorov.
Vzdialenosť získaná z GPS alebo zo senzora rýchlosti. Zariadenie prejde do pôvodného GPS režimu, ak senzor rýchlosti nie je k dispozícii.
Kadencia, ak je dispozícii príslušný senzor alebo kľukový merač výkonu.
Výkon, ak je zariadenie spárované s ANT+ alebo Bluetooth Smart meračom. Testovali sme oba merače Quarq a PoweTap. Pri použití merača výkonu získate presný kalorický výdaj.
Tepová frekvencia pri spárovaní s hrudným pásom na meranie tepu.
Nadmorská výška na základe polohy určenej GPS.
Teplota.

GPS funkcie
Ako pri zariadení Garmin Edge 520, tak aj Lezyne Super GPS využíva GPS a GLONASS satelity. Zistili sme, že zber údajov zo satelitov je rýchly a spoľahlivý.

ANT+, Bluetooth Smart
Super GPS je jeden z mála dostupných cyklopočítačov ktorý využíva oba senzory Bluetooth Smart a ANT+. Na trhu je dostupných čím ďalej tým viac Bluetooth Smart senzorov, takže možnosť vybrať si medzi používaním jedného alebo oboch súčasne je veľmi atraktívna. Široký výber dostupných senzorov je výborný pre používateľov, pretože zvyšuje konkurencieschopnosť a tým napomáha k zníženiu ceny.

Konektivita so smartfónom
Super GPS komunikuje so smartfónmi prostredníctvom Bluetooth pripojenia. Aby ste mohli využívať túto funkciu, musíte mať vo svojom zariadení nainštalovanú aplikáciu Lezyne Ally. Po pripojení si môžete zvoliť spôsob dodávania aktualizácií do Super GPS, a to buď formou textovej správy, emailu alebo telefonicky počas jazdy. Taktiež môžete poslať prostredníctvom bezdrôtovej komunikácie údaje o jazde do aplikácie Lezyne Ally a odtiaľ do Stravy alebo Training peaks.

Vodotesnosť
Firma Lezyne tvrdí, že Super GPS je „extrémne vodotesné“. Super GPS však nemá certifikáciu IPX7 ako konkurenčné zariadenia. Počas testovania v zlom počasí sme nemali so zariadením žiadne problémy. Zariadenie bolo testované počas mokrých a blatistých cyklokrosových pretekov a nezistil sa žiadny prienik vody dovnútra. Dôležité je spomenúť, že gumený kryt na micro-USB port musí byť nasadený správne, inak voda môže do zariadenia vniknúť.

Všestrannosť
V konečnom dôsledku má cyklocomputer Lezyne Super GPS všestranné využitie. Spĺňa potreby väčšiny cyklistov. Je malý a kompaktný, čím je atraktívny pre rekreačných cyklistov, ako aj pre pretekárov. Nemá mapy, takže ak stále potrebujete mať k dispozícii mapu alebo sa veľa venujete cestovaniu, toto zariadenie nemusí byť pre vás vhodné. Taktiež neobsahuje funkcie ako Strava Live a niektoré z pokročilejších funkcií, ako napríklad polia pre dáta ponúkané modelmi značky Garmin.

Najlepšie spôsoby využitia

Lezyne Super GPS je ako na mieru stvorené pre jazdy na cestách, horskú cyklistiku a cyklokros. S dostatočnou metrikou vyhovujúcou väčšine cyklistov a kompaktným, odolným dizajnom je Super GPS skvelým doplnkom pre vašu cyklistickú výbavu. Ak potrebujete mapy, zvážte zaobstaranie si zariadenia Garmin 810 alebo Garmin 520.

Cena
Lezyne Super GPS má skvelú cenu a je víťazom našej súťaže Best Buy Award. Zariadenie má množstvo výkonných funkcií a stojí o vyše 100 EUR menej ako Garmin 520. Uvedomujeme si, že 199,- EUR nie je zrovna málo, ale žiadne iné zariadenie nie je tak úžasné, ako práve Lezyne Super GPS.

Záver

Ponúkajúc najviac funkcií za euro, nový Lezyne Super GPS preberá cenu Best Buy Award od Garmin Edge 500, ktorý sa nedávno prestal vyrábať. Lezyne Super GPS je intuitívny, ľahko ovládateľný počítač s funkciami, ktoré vyhľadáva väčšina cyklistov. S možnosťou používať naraz senzory Bluetooth a ANT+, si myslíme, že tento všestranný cyklocomputer dobre poslúži mnohým cyklistom.

Prevzaté zo stránok : www.outdoorgearlab.com/Bike-Computer-Reviews/Lezyne-Super-GPS

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *