Sklá Varioflex na športových okuliaroch AlpinaFirma Alpina používa na športové okuliare dva druhy samozatmavujúcich skiel. Základný typ fotochromaického filtra jeVarioflex basic. Sklá Varioflex basic sa vyrábajú v oranžovom a čiernom prevedení. Oranžové sklá Varioflex majú svetelnú priepustnosť S1 – S2. Čierne sklá sú tmavšie, so svetelnou priepustnosťou S2 – S3. Pre názornosť – svetelná priepustnosť má 5 stupňov. Číre sklo má priepustnosť S0, čo je 80-100% , mierne stmavené sklá v kategórii S1 majú priepustnosť 43-80%, u S2 je to 18-43%, S3 sú už tmavé sklá a priepustnosť týchto skiel je 8-18%. Najtmavšia kategória S4 má priepustnosť už iba 3-8%. Sklá s priepustnosťou S4 sa používajú na športových okuliaroch určených do hôr na pohyb po ľadovci a podobne. Športové okuliare ALPINA so samostmavovacími sklami S1-S2 majú teda pri najnižšej intenzite slnečného svetla priepustnosť 80% a pri najvyššej intenzite slnečného žiarenia je to iba 18% . Podobne u tmavých skiel s označením S2-S3 je stmavenie zo 43% na 8%.
Novinkou sú športové okuliare s fotochromatickými sklami VARIOFLEX +. Tieto sklá pracujú dokonca v rozmedzí S1-S3. Rozdiel medzi stmavením a zosvetlením je teda veľmi výrazný. Názorne to vidieť na obrázku vpravo. Sklá VARIOFLEX + majú z vnútornej strany antistatickú FOGSTOP – protizahmlievaciu úpravu.

okuliare-alpina-varioflex-plus Športové okuliare s fotochromatickými sklami VARIOFLEX+ sú vhodné na všetky druhy outdoor športov. Samostmavovacie sklá VARIOFLEX+ sa sami prispôsobia akémukoľvek počasiu. Vďaka týmto vlastnostiam môžete teraz používať jedny športové okuliare počas celého roku.

Prečítajte si o technológii okuliarov Alpina>>