Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm – opäť dobrá skúsenosť

Rock Machine Storm 26 MD - technické parametre

Po veľkej spokojnosti s predošlým modelom bicykla Rock Machine Storm 24 sme sa opäť rozhodli kúpiť synovi juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD. O skúsenostiach s použivaním predošlého horského bicykla sme písali už v článku Horský bicykel pre deti Rock Machine Storm 24 – vynikajúci bicykel za rozumnú cenu. Predchádzajúci bicykel sme zakúpili, keď mal syn 6,5 roka. Za posledných tri a pol roka však pekne podrástol. Začiatkom jari 2019 sme sa rozhodli, že je čas na kúpu väčšieho bicykla,  aj keby sme ešte vedeli zdvihnúť sedadlo, volant a kúpiť aj dlhší predstavec na volant. Neľutujeme a tu je niekoľko riadkov po odbicyklovani dobrej tisícky kilometrov našim synom na novom modele horského bicykla Rock Machine Storm 26 MD.

Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD

Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD
Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD v atraktívnych farbách – lesklá čierna / neónovo zelená

Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD je oficiálne na webových stránkach charakterizovaný tým, že má vynikajúcu ovládateľnosť, brzdy ktoré brzdia aj za mokrých podmienok a progresívny dizajn rámu na jazdu v ľahkom ale aj náročnom lesnom teréne. Vybavený je 26-palcovými kolesami, odpruženou prednou vidlicou, spoľahlivými kotúčovými brzdami a má 21 rýchlostí. Športový hliníkový rám juniorského horského bicykla Rock Machine Storm 26 MD sa predával v roku 2019 (kedy sme ho kúpili) v atraktívnych farbách – lesklá čierna/ neónovo zelená/tmavošedá. Nám rodičom sa táto farebná kombinácia nepáčila (príliš veľa čiernej pre detský bicykel), ale syn náš sentiment rozhodne nezdieľal. Mali ste vidieť jeho rozžiarené oči, keď prišiel zo školy domov a zbadal nový horský bicykel opretý o jeho starý. Samozrejme, hneď nás prinútil s ním ísť vonku ho vyskúšať. Ale nepredbiehajme.

Skúsenosti s novým horským bicyklom Rock Machine Storm 26 MD

Horský bicykel pre juniorov Rock Machine Storm 26 MD
Na cyklotúre: Jahodná – Horská chata Lajoška

Rovnako, ako sme to už spomínali v predošlom článku “Horský bicykel pre deti Rock Machine Storm 24 – vynikajúci bicykel za rozumnú cenu”, nič nie je ideálne a zvlášť to platí pre detské bicykle. Žiaden detský bicykel, vrátane juniorského horského bicykla Rock Machine Storm 26 MD, nebude pre dieťa rozmerovo ideálny. Hlavne, ak si nemôžete dovoliť dieťaťu kupovať bicykel každú chvíľu keď povyrastie. Väčšina z nás totiž kupuje dieťaťu bicykel aspoň na 2 až 4 roky. To znamená, že na začiatku je bicykel dieťaťu väčší, ako by mal anatomicky byť a po niekoľkých rokoch zase menší. Myslíme ale, že jediní kto má s tým problém sme my, dospelí. Rozhodne nie náš syn.

Ale teraz k veci.

Skúsenosti s juniorským horským bicyklom Rock Machine Storm 26 MD
Lesom na športovo rekreačné stredisko Jahodná na juniorskom horskom bicykli Rock Machine Storm 26 MD

Z pohľadu otca a tiež aktívneho cyklistu sa dá zhodnotiť nasledujúce. 26-palcové kolesa priniesli  do synovej jazdy väčšiu priechodnosť cez prekážky, lesné trasy alebo terén (lúčne, lesné cesty a chodníky), v ktorom sa zvykneme bežne pohybovať. Teda menej natriasania a tým aj celkovú pohodu počas jazdy. Mechanické kotúčové brzdy Tektro MD-M280 160/160 mm skutočne spoľahlivo brzdia aj za vlhkého, či mokrého počasia. Odpružená vidlica SR Suntour XCT plní svoju funkciu odpružovania na jedničku a prehadzovanie je do dnešných dní okrem niekoľkých doštelovaní veľmi precízne. Plášte Freedom Dual 26×2,1” sa mi spočiatku nepozdávali, ale na terén, v ktorom sa pravidelne pohybujeme sa osvedčili.

Keďže syn je počas týždňa vyťažený mnohými inými krúžkami, bicyklujeme kedy sa dá. Snažíme sa, aby to bolo minimálne dvakrát, trikrát do týždňa. Obvykle striedame dve trasy. Jedna je o dĺžke cca 14 km a druhá cca 32 km, pričom každá z nich má niekoľko variant. Bicyklovanie berieme ako relax celej rodiny v prírode, takže stále sa nájde čas aj na zastávku niečo si zajesť a posedieť.

Juniorský horský bicykel Rock Machine - cyklistická trasa
Strava – cyklistická trasa v okolí Košíc: Bankov – Jahodná – Alpinka

Zhrnutie

Juniorský horský bicykel Rock Machine Storm 26 MD bola opäť dobrá kúpa. Ťažko mu je niečo vytknúť, pretože po roku prevádzky okrem bežnej údržby (umytie, dofúkanie duší, čistenie reťaze a kazety, doladenie prehadzovania a ďalších bežných úkonov) nebolo treba na ňom nič iné robiť. Myslíme si, že najviac spokojný je náš syn. Skúša síce počas prestávok jazdiť na maminom aj otcovom bicykli, ale na nový a väčší juniorský horský bicykel Rock Machine BLIZZ 27 MD alebo horský bicykel Rock Machine BLIZZ 27 HD LTD, či Rock Machine THUNDER 29 HD LTD si ešte bude musieť nejakú tú cyklistickú sezónu (než vyrastie z juniorského horského bicykla Rock Machine Storm 26 MD) trochu počkať.

Všetky spomenuté tohoročné modely od Rock Machine sú, ako sme videli na webe, v krásnych farebných kombináciách. Ostáva nám už len dúfať, že keď opäť príde čas na kúpu nového bicykla, že budeme mať aj my rovnaké šťastie na farebné kombinácie, ako majú tohoroční kupujúci rodičia a ich deti.

Veľa šťastných najazdených kilometrov.

Karol Nickler

P.S. Nezabúdajte na bezpečnosť a aj na zákon, ktorý hovorí o povinnosti pre deti nosiť na bicykli ochrannú prilbu. A tiež vrelo odporúčame s prilbou kúpiť dieťaťu aj rukavice. Niekoľkokrát excelentne zachránili nášmu synovi dlane pred zodretím.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *