KEDY VYMENIŤ NA BICYKLI OPOTREBOVANÚ REŤAZ

Výmena reťaze - bod nula

Dôležitou súčasťou starostlivosti a údržby bicyklov je vedieť kedy vymeniť reťaz, čo môže pomôcť predĺžiť životnosť súčiastok a udržať optimálne jazdné vlastnosti. V tomto článku si priblížime rôzne nástroje a spôsoby ako spoznať, že je čas reťaz vymeniť.

ÚVODNÉ INFORMÁCIE

AKÉ NÁSTROJE POTREBUJEM?

Reťaze sú obnoviteľnými súčasťami bicyklov. Čím viac kilometrov budete mať najazdených, tým bude vaša reťaz opotrebovanejšia. Vnútorné časti reťazí, čapy a kolieska, sa začnú ničiť a začnú vyvolávať pocit, že sa naťahujú. Vďaka takémuto opotrebeniu sa môže stať, že reťaz nebude sedieť, bude nesprávne pracovať s prevodmi, sa zúbky predčasne zničia alebo dokonca, že ich začne preskakovať. Keďže je oveľa drahšie vymeniť vašu kazetu ako vymeniť reťaz, schopnosť zistiť kedy ju vymeniť vám môže dlhodobo ušetriť peniaze.

Existuje viacero spôsobov ako zistiť opotrebenie reťaze od jednoduchého zdvihnutia reťaze z predných koliesok po meranie vzdialenosti medzi dvomi čapmi na reťazi. Najjednoduchším a najpresnejším spôsobom je ale použitie nástroja, ako je mierka na reťaz CC-3.2 alebo CC-2.

Váš bicykel môžete uložiť do montážneho stojanu alebo ho mať položený na zemi, pokiaľ ste si istí, že sa nebude nakláňať a nespadne.

SPÔSOB 1: ZDVIHNUTIE REŤAZOVÉHO KOLIESKA

Prvým spôsobom kontroly reťaze je jej zdvihnutie z predného reťazového kolieska. Zmeňte prevod na najmenšie ozubené koliesko vzadu a najväčšie ozubené koliesko vpredu a zdvihnite reťaz z reťazového kolieska.

Reťaz - výmena - spôsob 1
ZDVIHNUTIE REŤAZE Z REŤAZOVÉHO KOLIESKA

Ak sa zodvihne až do takého bodu, že medzi reťazou a kolieskom uvidíte veľa denného svetla, buď budete musieť svoju reťaz vymeniť, alebo sa veľmi rýchlo k tomuto blížite. Tento spôsob nie je ani zďaleka tak presný a spoľahlivý ako použitie poriadneho nástroja, ale je dobrým začiatkom, pokiaľ ste reťaz už dlhšie nemenili.

SPÔSOB 2: MERANIE S PRAVÍTKOM

Ďalším spôsobom kontroly opotrebovania reťaze je meranie s použitím pravítka, ideálne s mierkou na reťaz, napríklad CC-3.2 od ParkToolu. Vyberte si jeden z čapov a tento bude pre vás bod nula. Odpočítajte ďalších 23 čapov a posledný čap by mal byť zhruba na 12” značke na vašom pravítku (zhruba 30,5 cm). Ak je odklon vyšší ako 1/16” (asi 0.15 cm), vaša reťaz je natiahnutá tak, že by sa mala vymeniť.

 

SPÔSOB 3: POUŽITIE CC-3.2

Nástroje – mierky na reťaz CC-3.2CC-2 sú vyrobené konkrétne na to, aby dokázali kvantifikovať opotrebenie reťaze. Aby ste mohli začať meranie s nástrojom CC-3.2, nájdite koniec nástroja so značkou 0.5. Pripojte koniec s háčikom na linku s vnútornými článkami, čím sa uistíte o tom, že meriate proti kľuke a nie proti vonkajším článkom. Pokúste sa pripojiť druhý koniec do reťaze.

 

Ak to nejde, vaša reťaz ešte nie je opotrebovaná na 0,5 cm. Ak ju dokážete vložiť do reťaze, znamená to, že vaša reťaz je teraz o 0,5 cm dlhšia ako bola, keď bola úplne nová. Prevráťte nástroj a skontrolujte, či vaša reťaz je opotrebovaná na 0,75%. Ak sa nedá vložiť do reťaze na konci so značkou 0.75 cm, vaša reťaz ešte nie je opotrebovaná na 0,75%.

Teraz si povieme niečo o tom, čo znamenajú značky na nástroji CC-3.2. Všetko na a za 0.75% znamená, že by ste okamžite mali vymeniť svoju reťaz. Ak používate reťaz, ktorá je určená pre 10 alebo menej prevodov, vymeňte ju, kým sa blíži k značke 0.75. Ak používate reťaz pre 11 či 12 prevodov, vymeňte svoju reťaz, kým sa blíži k značke 0.5. Pre bicykle s dvomi ozubenými kolieskami či jednou rýchlosťou postačí, keď reťaz vymeníte pri značke 1.

SPÔSOB 4: POUŽITIE MIERKY NA REŤAZ CC-2

Na zmeranie opotrebovania reťaze použitím mierky na reťaz CC-2 vložte zadný čap medzi dva vonkajšie články a predný čap medzi dva vnútorné články.

 

Mierne zatlačte na páčku aby ste odstránili previs reťaze až kým to pôjde. Nenamáhajte nástroj viac, ako je to nutné. Nápis v okienku vám ukáže opotrebovanie vašej reťaze v percentách. Je to naozaj jednoduché.

 

Pamätajte, používanie reťaze po jej životnosti predčasne opotrebuje a zničí zúbky na pastorkoch kazety a na prevodníku, čiže keď sa budete správne starať o vašu reťaz a včas ju vymeníte, ušetrí vám to v budúcnosti mnoho problémov a peňazí.

 

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *