Čo bolo nové na Eurobike 2018 ?

Rock Machine stánok

Dobrý deň, opäť vás zdravím v ďalšom článku. Viete aj som ho chcel napísať, ale nechcelo sa mi. Tak musel prísť zas impulz z vedenia, že teda by som sa toho mohol chytiť.
Ja som bol na Eurobike a vy? No jasné vy tam už nechodíte lebo máte veľa iných povinností, nemáte radi davy a novinky si pozriete na internetoch. Tvrdíte, že Eurobike ide dolu vodou chodí tam menej a menej ľudí a vystavovateľov. No a? Ja som tam bol prvý raz! Jáj a potom ste tu aj vy, tí čo tam ešte neboli – sú nadšenci do cyklistiky a vždy sa tam chceli pozrieť. Tak hlavne pre vás bude toto čítanie. Nech sa páči!Rock Machine stánok na výstave Eurobike

Prepáčte že sa idem sťažovať ale ja som vlastne na ten Eurobike ani nechcel ísť, mal som byť na Pohode v Trenčíne! No mám prácu, ktorá ma baví a tak troška sa kvôli nej aj obetujem, ale nie príliš! Psst….

Konkurencia pre Shimano ?

Kde by som tak mohol začať aby vás to bavilo a bolo to aj k veci? Váu povieme si keď zbadáme prototyp od značky Ceramicspeed. Kompletne bezreťazový systém od kľúk, hriadeľa až po ozubenie. Udávajú, že efektívnosť prenosu sily môže byť až 99% čo je neskutočná šupa! Zatiaľ sa však na tomto systéme nedá radiť, ale v budúcnosti by sa o radenie mal starať karbónový hriadeľ v ktorom je umiestnená nejaká skrutka a tá bude poháňaná motorčekom, ktorý bude posúvať a podľa toho meniť prevody. Tuto šéf mi vraví, že by to chcel vidieť zablatené, hm mal si do haly doniesť blato zašpiniť im to a skúsiť, teraz musí čakať. Ceramicspeed vyvinul extra ľahký systém s extra aerodynamikou, držme im palce.

Novinky SramPoďme ďalej. Veľmi pekný stánok mal Sram, ktorý sa vytasil s  kolekciou Eagle, krásnym logom a bling bling komponentmi. Na červeno natreté dosky a palety v Sram stánku vábili mužov ako najbližší verejný dom. Kolekcia Eagle pekne umiestnená na stene s tým najvzácnejším čo majú a to je pohon XX1. Toto radenie sľubuje prísnu hru, je samozrejme určené na cross country, aj čo sa týka vyhotovania, detailov a váhy. Sľubujú o 500% lepší chod radenia, (teda neviem ako dostali toto číslo ale verme im) presnosť aj dlhšiu trvanlivosť. Spomeňme letmo aj rady GX a NX, ktoré často osádzajú naši majstri na Morave do Rock Machine bicyklov.

Toto radenie je už tradične smerované na enduro a trail, kde vždy objavujeme niečo nové, chceme spoľahlivý matroš, ktorý poslúži a práve o tom to je! Minule mi napadla čudná myšlienka čo tak sa na karbónovom Rock Machine Blizz obutom na plusových plášťoch spustiť z kopca dole rúbaniskom, zvážnicou, ale takou, že keď sa na to pozrie normálny človek tak už v predstave má vyvrtnutý členok alebo osmičku na kolese. Presne tam sa mi do zadnej prehadzovačky dostal z jednej strany špic a z druhej papek. Jééjda to čo? Nič – voľáko som to odtiaľ vykliesnil a šiel ďalej, pätku som ručne napravil a všetko bolo 100%. Takže let´s go Sram!

EuroBike a zlaté české ručičky 

No, kto tu spomínal Rock Machine? Jáj zase ja, kto iný. Náš domovský stánoček, z jednej strany Superior z druhej Frappé z tretej Rock Machine. Hneď sa zvítame so známymi tvárami, (napr. Jarda Spěšný produktový manažér, ktorý dáva týmto bicyklom ich osobitosť a dušu) zlaté české ručičky nás pekne pohostia. Radosť sa tu pristaviť a najmä o 17tej keď je tradičná happy hour. Netreba to komentovať. Čo je nové v RM 2019? Hm tak ja vám poviem: pre 2018 sezónu sme mali 11 e-bikov, pre nasledujúcu sezónu ich RM predstavil 40! Zabehlo ti? Mne nie, česká značka Rock Machine patriaca pod spoločnosť Bike Fun International s holandskými majiteľmi je najprogresívnejšia značka bicyklov vo V4. Toto je môj subjektívny názor, obraz si spravte sami.

Neskutočne nádherný dizajn a farby predstavili na modely Blizzard e90 – 29, tá strieborná farba na ráme plus WTB Trail Boss 2,4 TCS LFR Skin wall – neodolateľné a jednoduché. Neviem ako vy, ale ja mám rád trocha extravagancie a vybáčanie z radu a to sú Blizzard INT (s intergrovanou batériou) keď k nim pridáma fialovú farbu vyzerá to presne ako Blizzard INT e70 – 27+ LTD. Totálne závodný špeciál na E- enduro. Videli ste už náš elektrobicykel k 25 výročiu značky? Je to Storm e60 – 29, pozrite si ho. Cena, výkon, dizajn, komponenty, čau.

Ešte spomeniem kategóriu, ktorá nie je úplne udomácnená ale stále viac sa dostáva do povedomia. Sú to gravel bicykle, cestný rám prispôsobený na terén a dlhé cestovanie, asi tak by som to zhrnul. Nie je to však krosársky bicykel, ten má závodnejší posed, Gravelride ako sa nazýva kolekcia v RM je o pohodlí. Pre tento rok pribudol tretí model do kolekcie, ktorý je zlatou strednou cestou. Osadený na Shimano Tiagra, reťaz KMC X10, hydraulické brzdy 160/140 mm a WTB SX19 32H.

Rock Machine GravelRide

Alpina, Panaracer, Lezyne a Eurobike

… ideme, ideme, ideme ďalej tak to rapuje Ego v novom albume, tak ideme ďalej aj my.

Ináč viete čo? Možno sa to vám už nechce čítať, verím, mne sa tam už nechcelo kráčať. Stále som sa niekde stratil, niekde musel hľadať kolegov alebo utekať na mítingy atď., a tie davy ľudí. Avšak to čo uvidíte na výstave Eurobike neuvidíte nikde inde pokope, šialené množstvo bicyklov, prototypov, doplnkov, svetielok, prilieb, gripov a tak ďalej a tak ďalej.

Chutné jablko AlpinaVeľmi pekný stánok mala aj Alpina, predstavila nové farebné prevedenia karbónovej prilby Rootage. Okrem bielo – čiernej pribudli aj červeno – čierna, zeleno – čierna a all black. Unikátna mestká prilba Altona s novou technológiou materiálu Koroyd. Ponúka mega ochranu, extrémne nízku hmotnosť a futuristický dizajn. Štruktúra včelích plástov drží pokope, chráni a ventiluje. Alpina v spolupráci s Disney? Samozrejme nájdite si ponuku detských prilieb do 2019, dizajn z rozprávok Káčerovo, Ariel, Frozen alebo Star Wars! Úúúú to by som chcel. Nemci vedia ako na to.

Presúvame sa niekde do Japonska na meeting so zástupcami značky Panaracer. Zaujme širšia paleta gravel plášťov a aj ďalšie cestné novinky. Pamätajte, že Panaracer tu je vyše 50 rokov a vedia aká guma je tá správna pre váše náradie! Čo nás určite zaujíma je stánok Lezyne americko-nemecká značka, ktorá ide tvrdo po dizajne a kvalite prevedenia. Novinky? GPS mašinky  ako Mega C s farebným displejom a mapami celej Európy. Mega XL, ešte väčší, komfortnejší, s dlhou výdržou batérie až do 50 hodín. 2,7 palcový displej ukáže napríklad offline mapy, teplotu, kadenciu, navigáciu atď. Takmer by som zabudol na podpis pre môjho kolegu od Dannyho McAskilla, super giga mega hviezdu cyklotrialu.

Danny MacAskill's

 

Milí čitatelia a priaznivci bicyklov, ono dalo by sa o tom písať ešte dlho, ale myslíte že sa mi chce? Že nechcem skočiť do najbližšieho jazera? Tak keď budete budúci rok vo Friedrichshaffene nezabudnite si odfotiť letiacu vzducholoď Zeppelin, (lebo sa na nej nepreveziete ak nemáte rok a pol dopredu kúpený lístok, tak dlho sa vraj čaká) tie sa vyrábali práve v oných hangároch. A poriadne si to tam užite. Čauko!

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

2 názory na “Čo bolo nové na Eurobike 2018 ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *