Plášte na gravel Maxxis | Cestné, Dirt Road/Gravel

Plášte na gravel Maxxis | Cestné, Dirt Road, Gravel

Ako som sľúbil v poslednom článku Plášte Maxxis | Najrýchlejšie plášte na horský bicykel XC / Light-Trail, vytvoril som koncept, prostredníctvom ktorého na požiadavku čitateľov postupne predstavím jednotlivé typy a značky plášťov, ako Maxxis, Tufo, Panaracer a prípadne ďalšie. Keďže som už prvý článok venoval značke Maxxis, ostanem pri tejto svetoznámej značke aj v tomto článku. Zoberiem si ale na mušku gravel plášte. Konkrétne som si vybral Maxxis gravel plášte na bicykel, určené pre jazdy na cestách a plášte na poľné a lesné cesty pre rozličné povrchy a podmienky.

Plášte na gravel Maxxis – všeobecné info

Spoločnosť Maxxis ponúka plášte na gravel s odlišnými dezénmi a šírkami, aby ste si mali možnosť vybrať najvhodnejšie plášte pre terén, v ktorom sa plánujte pohybovať. Práve aspekty, ako hĺbka a štruktúra dezénu a objem plášťov majú často najväčší vplyv na rýchlosť, priechodnosť a ovládanie bicykla v rozličných podmienkach. Okrem toho, tieto gravel plášte nie sú výlučne určené na používanie na jeden typ povrchu. Niektorí jazdci môžu napríklad používať gravel bicykel na jazdy lúkami, lesmi, ale aj po asfaltových cestách. Preto je veľmi dôležité vybrať si plášte, ktoré sú vhodné pre viaceré podmienky, v ktorých sa plánujete pohybovať.

Pokiaľ ide o konštrukcie gravel plášťov a ich ochranu proti prepichnutiu, Maxxis ponúka celý rad možností, od jednovrstvových plášťov ponúkajúcich vysokú mieru ochrany a dlhú životnosť, až cez plášte na gravel s dvoma a troma zmesami pre dosiahnutie nízkeho valivého odporu a zároveň maximálneho gripu pri prechádzaní zákrutami. Pokiaľ ide o ochranu proti prepichnutiu alebo prerazeniu plášťov, Maxxis ponúka technológie, ako je Silkworm Protection a EXO Protection. Ide o technológie zabezpečujúce gravel pláštom výnimočnú ochranu bez toho, aby sa znížil ich výkon.

Maxxis gravel plášte pre rôzne terény

Maxxis gravel plášte môžeme rozdeliť na cestné a pre použitie mimo ciest. V jednom aj druhom prípade sú navrhnuté tak, aby poskytovali čo najlepšiu trakciu na ceste alebo na jazdy po nerovnom a uvoľnenom podklade.

Gravel plášte na cestu

Plášte Maxxis Re-Fuse sú v cyklistickej komunite známe svojou vynikajúcou trakciou, solídnou odolnosťou proti prepichnutiu a prerazeniu a dlhou životnosťou. Ide o najobľúbenejšie tréningové plášte využívané predovšetkým na cestný tréning. Hoci sú gravel plášte Maxxis Re-Fuse vhodné na tréningy či bežné jazdenie po mestských komunikáciach, zažiaria aj v úlohe plášťov, ktoré si poradia za suchých podmienok aj na uvoľnenom podklade.

Gravel plášte na Dirt Road/Gravel

Maxxis ponúka rad gravel pláštov vhodných pre akýkoľvek terén (asfalt, lúky, polia, lesy) podklady (piesok, štrk, tráva, blato) či podmienky (sucho, dážď, sneh), s ktorým sa môžete na svojich cestách stretnúť. Tieto plášte ako Rambler, Ravager, Receptor a Velocita sú vyrobené so zameraním na zvýšenú trakciu, ktorá pomáha zlepšiť rýchlosť, brzdenie a celkovú spoľahlivosť, či už ide o spevnený alebo nespevnený povrch. Každý jeden z vymenovaných plášťov je spoľahlivý a vysokej kvality, takže nejde o to, ktorý je najlepší, ale skôr o to, ktorý bude najviac vyhovovať vášmu bicyklu, štýlu jazdy a výberu terénu.

Plášte na gravel – modely podľa určenia

Maxxis Rambler / Gravel

Plášte na bicykel Maxxis Rambler sú obľúbené medzi gravel cyklistami pre svoje všestranné využitie. Majú dobrú povesť vďaka vyváženému pohodliu, ovládaniu, nízkej hmotnosti a rýchlemu odvaľovaniu na spevnených aj menej spevnených povrchoch, s dôrazom na vysokú odolnosť plášťov voči prepichnutiu alebo prerazeniu. Vďaka tomu sú plášte Maxxis Rambler obľúbenou voľbou pre výjazdy po cestách, do prírody aj gravelové súťaže.

Gravel plášte na bicykel Maxxis Rambler

Plášte Maxxis Rambler majú jedinečný dezén, ktorý je kombináciou husto usporiadaných stredových výstupkov pre efektívnosť odvaľovania a väčších výčnelkov rozmiestnených po stranách plášťov pre zlepšený grip pri zatáčaní. Tieto plášte sú pripravené aj na bezdušové použitie. Táto možnosť spolu s veľkým objemom plášťov robí z gravel pneumatiky Rambler optimálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú pohodlie, rýchlosť a spoľahlivý grip pri zatáčaní či jazde na uvoľnených podkladoch.

Medzi kľúčové body týkajúce sa jazdných vlastností plášťov Maxxis Rambler, ktoré jazdci oceňujú najviac sú:

  • Všestrannosť: Maxxis Rambler sú považované za spoľahlivé všestranné plášte, ktoré  najviac vynikajú pri jazdách v suchších podmienkach, ale v širokej škále podkladov od uvoľnených, cez ujazdené singletracky, až po asfaltové cesty.
  • Nízka hmotnosť: Rambler je vyzdvihovaný ako ľahký plášť, čo prispieva k jeho jazdným vlastnostiam a rýchlosti.
  • Účinnosť odvaľovania: Plášte Rambler sa rýchlo odvaľujú a vzbudzujú dôveru pri zatáčaní, čo prispieva k ich celkovému výkonu.
  • Dizajn plášťa: Je navrhnutý s husto usporiadaným vzorom výčnelkov, ktoré napomáhajú rýchlemu odvaľovaniu, zatiaľčo väčšie bočné výstupky ponúkajú solídny grip pri zatáčaní. 
  • Komfort: Napriek tomu, že hustota vlákien kordu plášťa Rambler je 60 (TPI), čo je menej ako u podobných výkonných gravel plášťov na bicykel, plášte Rambler ponúkajú vyváženú a pohodlnú jazdu.
  • Ochrana: Niektoré verzie pneumatiky Rambler, ako napríklad model SilkShield, ponúkajú zvýšenú ochranu, čím zvyšujú odolnosť pneumatiky pri jazde na šotoline a ľahkých cestách.

Detaily produktu Maxxis Rambler

Zmes: Dual Compound – tvrdšia stredová zmes (62a) pre nízky valivý odpor a pomalé opotrebenie, mäkšia zmes (57a) použitá na bokoch pre bočnú tvarovateľnosť a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha
Hustota vlákien kordu: Možnosť výberu 60 TPI alebo 120 TPI
Ochrana bočníc: Možnosť výberu ochrany proti prerezaniu alebo prerazeniu SilkShield alebo EXO
Plášte: Možnosť výberu vrátane Tubeless Ready (TR) kevlarovou skladacou pätkou s možnosťou bezdušového použitia plášťa

Kategória: Gravel
Odporúčané použitie:  Chodník/asfalt, poľné cesty, uvoľnený podklad
Odporúčaná inštalácia: Predné alebo zadné koleso

Maxxis Ravager / Gravel

Gravel plášte na bicykel Maxxis Ravager sú uznávané pre svoj grip a prechodnosť náročnými terénmi, čo z nich robí ideálnu voľbu pre jazdu na uvoľnených podkladoch, pre jazdu na singletrackových tratiach, terénnu turistiku a dobrodružstvá. Hoci tieto gravel plášte na bicykel uprednostňujú spoľahlivý grip pred rýchlosťou odvaľovania, ich robustná konštrukcia s ochranou proti prepichnutiu či prerazeniu zaručuje trvanlivosť a odolnosť. Plášte Maxxis Ravager sú optimálnou voľbou pre dobrodruhov, ktorí sa chcú s istotou a spoľahlivosťou pustiť do neznámych terénov.

Gravel plášte na bicykel Maxxis Ravager - Hybrid

Plášte Ravager sú tiež v Tubeless Ready (TR) prevedení, čo umožňuje jednoduchší výber tým jazdcom, ktorí uprednostňujú výhody bezdušových plášťov, ako sú nižší valivý odpor a zvýšená ochrana proti prepichnutiu. Na gravelové kolesá s vnútorným priemerom 23 mm je možné nahodiť plášte až o šírke 41 mm. Ak to zhrnieme, gravel plášte Maxxis Ravager so svojim jedinečným dezénom, odolnosťou a extra rozstupmi medzi väčšími bočnými výstupkami ponúkajú pre jazdcov, ktorí radi objavujú prírodu ideálny plášť pre dobrodružné jazdy v teréne.

Medzi kľúčové body týkajúce sa jazdných vlastností plášťov Maxxis Ravager, ktoré jazdci najviac oceňujú patria:

  • Všestrannosť: Plášte Ravager, ktoré sú označované za plášte vhodné pre náročný a uvoľnený podklad, optimálne na terénnu turistiku a dobrodružstvá, sú navrhnuté tak, aby vynikali v rôznych náročných podmienkach.
  • Hmotnosť: Maxxis Ravager má udávanú hmotnosť 485 g, čo zdôrazňuje rovnováhu medzi odolnosťou a nízkou hmotnosťou.
  • Účinnosť odvaľovania: Agresívny dezén plášťov Ravager je navrhnutý tak, aby poskytoval vynikajúcu trakciu a kontrolu, najmä v náročných a uvoľnených podkladoch. To znamená, že dizajn poskytuje pri jazde solídny grip namiesto rýchlosti odvaľovania.
  • Dezén plášťa: Stredovú časť tvorí kombinácia malých, vedľa seba nahusto uložených výčnelkov pre nižší valivý odpor na tvrdom povrchu a väčších, viac od seba rozmiestnených výstupkov na okrajoch, pre zvýšený grip pri zatáčaní alebo blatistých podmienkach.
  • Komfort: Všestranná konštrukcia modelu Ravager však pravdepodobne prispieva k pohodlnej, ale predovšetkým istej a bezpečnej jazde na širokom rozsahu podkladov a podmienok.
  • Ochrana: Gravel plášte Ravager sú navrhnuté s Dual Compound zmesou a hustotou vlákien kordu plášťov 60 TPI. Proti prepichnutiu je možnosť výberu ochrany SilkShield alebo EXO, čo dokazuje silné zameranie na odolnosť a ochranu plášťov v náročných jazdných podmienkach.

Detaily produktu Maxxis Ravager

Zmes: Dual Compound – tvrdšia stredová zmes (62a) pre nízky valivý odpor a pomalé opotrebenie, mäkšia zmes (57a) použitá na bokoch pre bočnú tvarovateľnosť a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha
Hustota vlákien kordu: 60 TPI
Ochrana bočníc: Možnosť výberu ochrany proti prerezaniu alebo prerazeniu SilkShield alebo EXO
Plášte: Možnosť výberu vrátane Tubeless Ready (TR) s kevlarovou skladacou pätkou s možnosťou bezdušového použitia plášťa

Kategória: Gravel
Odporúčané použitie: Uvoľnený podklad, blato
Odporúčaná inštalácia: Predné alebo zadné koleso

Maxxis Re-Fuse / Cesta, Gravel, Hybrid

Gravel plášte na bicykel Maxxis Re-Fuse sú legendárne svojou trvanlivosťou a odolnosťou voči prepichnutiu, čomu zodpovedá aj ich samotný názov Re-Fuse. V rámci vlastného gravel radu Maxxis sa plášte Re-Fuse radia medzi cestné plášte, čo naznačuje, že sú navrhnuté na dosiahnutie rovnováhy medzi ich využitím a výkonom na cestných aj ujazdených poľných cestách. K dispozícii sú vo viacerých rozmeroch vrátane 700 × 40 mm, 700 × 32, 700 × 28, 700 × 25, 700 × 23, 650b x 2,1″, čo vám umožňuje vybrať si na základe vašich osobných preferencií aj možnosti geometrie bicykla.

Gravel plášte na bicykel Maxxis Re-Fuse - Cesta, Hybrid

Tieto plášte majú nízky diamantovo vrúbkovaný dezén, čo zabezpečuje dobrý grip na tvrdých a suchých podkladoch. Z hľadiska odolnosti proti prepichnutiu sa gravel plášte Maxxis Re-Fuse často považujú za jeden z najodolnejších dostupných plášťov na gravel bicykle. Sú totiž vybavené ochranou MaxxShield proti prepichnutiu alebo prerazeniu plášťov. Napriek mnohým deklarovaným výhodám môžu plášte Maxxis Re-Fuse v porovnaní s inými plášťami ponúkať menší grip v zákrutách za klzkých podmienok. 

Zhrnutím sa dá povedať, že plášte Maxxis Re-Fuse sú všestrannou a účinnou voľbou pre jazdu po cestách a prevažne ujazdených poľných cestách za suchých podmienok. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou, nízkym valivým odporom, odolnosťou voči prepichnutiu a komfortom. Sú vhodné pre rôznych jazdcov, ideálne na tréning a dochádzanie do práce, ako aj na dobrodružnú cyklistiku po cestách 2 a 3 triedy alebo ujazdených poľných či lesných cestách za suchých podmienok.

Kľúčové body týkajúce sa jazdných vlastností gravel plášťov Maxxis Re-Fuse, ktoré jazdci oceňujú najviac sú:

  • Hmotnosť: Tieto gravelové plášte zachovávajú rovnováhu medzi šírkou a hmotnosťou. Hoci sa konkrétna váha môže líšiť v závislosti od šírky vybraných plášťov, uvádza sa, že variant 700 x 40 mm váži približne 520 g.
  • Účinnosť odvaľovania: Plášte Re-Fuse sú navrhnuté tak, aby mali minimálny valivý odpor. Ten sa dosahuje vďaka prakticky hladkému dezénu s len veľmi jemným kosoštvorcovým vrúbkovaním, ktoré uľahčuje rýchlu a efektívnu jazdu, najmä na hladších povrchoch.
  • Dezén plášťa: Ako sme už uviedli vyššie, dezén plášťa má len jemný kosoštvorcový vzor, čo zaručuje rýchlu a efektívnu jazdu na hladkých povrchoch.
  • Komfort: Plášte Maxxis Re-Fuse sú známe tým, že poskytujú pohodlnú jazdu najmä pri tlaku okolo 40 až 50 psi. Táto úroveň tlaku minimálne ovplyvňuje valivý odpor, zatiaľčo výrazne prispieva k pohodliu jazdca.
  • Ochrana: Tieto gravelové plášte sú dobre stavané z hľadiska trvanlivosti a odolnosti voči prepichnutiu. Hustota vlákien kordu plášťa má 60 TPI a plášť je pripravený aj na bezdušové použitie. Okrem toho sa vyrába s dvojitou zmesou a vrstvou materiálu MaxxShield proti prepichnutiu.

Detaily produktu Maxxis Re-Fuse

Zmes: Single alebo Dual Compound – tvrdšia stredová zmes (62a) pre nízky valivý odpor a pomalé opotrebenie, mäkšia zmes (57a) použitá na bokoch pre bočnú tvarovateľnosť a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha
Hustota vlákien kordu: 60 TPI
Ochrana bočníc: MaxxShield – ochrana proti prerezaniu alebo prerazeniu
Plášte: Možnosť výberu vrátane Tubeless Ready (TR) s kevlarovou skladacou pätkou s možnosťou bezdušového použitia plášťa

Kategória: Cesta, Gravel, Hybrid
Odporúčané použitie:  Tréning, dochádzanie do práce
Odporúčaná inštalácia: Predné alebo zadné koleso

Maxxis Receptor / Cesta, Gravel

Gravel plášte na bicykel Maxxis Receptor sú vhodné pre jazdcov, ktorí hľadajú rýchlu a efektívnu jazdu na prevažne tvrdom a cestnom povrchu s minimálnymi výjazdmi do terénu. Ich nízka hmotnosť, minimálny valivý odpor a ochrana proti prerezaniu/prerazeniu z nich robia výnimočnú voľbu. Za vhodných podmienok môžu byť skvelými pretekárskymi plášťami. 

Gravel plášte na bicykel Maxxis Receptor - Cesta

Maxxis Receptor je k dispozícii v dvoch hlavných rozmeroch – 650x47b a 700x40c. Pneumatika využíva aj konštrukciu Dual compound zmesi, ktorá zvyšuje jej výkon na rovnom povrchu a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha. V rámci Maxxis gravel kategórie sa Receptor nachádza medzi cestným plášťom Maxxis Re-Fuse a dobre zaužívaným plášťom Maxxis Rambler, čo naznačuje jeho optimálny výkon v zmiešanom teréne so suchým a prevažne pevným podkladom.

Medzi kľúčové body týkajúce sa jazdných vlastností plášťov Maxxis Receptor, ktoré jazdci oceňujú najviac patria:

  • Všestrannosť: Plášte Receptor sú vhodné pre jazdy na chodníkoch, cestách 2. a 3. triedy a poľných ujazdených cestách s občasným štrkovým podkladom. Nie sú však najvhodnejšie na zatáčanie, najmä na uvoľnenom povrchu, a to kvôli ich polohladkej konštrukcii.
  • Hmotnosť: Maxxis Receptor patrí z hľadiska hmotnosti medzi ľahšie gravelové plášte. Váhovo sa pohybuje v rozmedzí 433 g, čo prispieva k rýchlej jazde.
  • Účinnosť odvaľovania: Nízkoprofilový stredový dezén plášťa Maxxis Receptor má nízky valivý odpor, čo zvyšuje rýchlosť a umožňuje tak ľahké odvaľovanie na akomkoľvek povrchu, predovšetkým však na tvrdých povrchoch a cestách.
  • Dezén plášťa: Maxxis Receptor sa vyznačuje nízkoprofilovým stredovým dezénom, čo ponúka nízky valivý odpor. Na okrajoch plášťa sa nachádzajú malé bočné výčnelky, ktoré zabezpečujú trakciu v zákrutách na uvoľnenom a spevnenom podklade. Plášť tak spĺňa dvojúčelovú funkciu, so stredom pre rýchlosť a okrajmi pre grip.
  • Komfort: Krátke bočné výčnelky plášťov Receptor sa zvyčajne nedotýkajú zeme, čo poskytuje pri jazde pocit cestného plášťa na bicykel. Odvaľovanie plášťov na asfalte je bez prítomnosti akéhokoľvek hučania alebo pocitu pomalej jazdy, ktorý sa často spája s objemnejšími plášťami.
  • Ochrana: Plášte Receptor využívajú technológiu ochrany bočníc EXO Protection proti prerezaniu/prerazeniu, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre plášte na horské bicykle. Hustota vlákien kordu plášťa je 120 TPI a plášť je pripravený aj na bezdušové použitie. Okrem toho sa vyrába s Dual compound zmesou.

Detaily produktu Maxxis Receptor

Zmes: Dual Compound – tvrdšia stredová zmes (62a) pre nízky valivý odpor a pomalé opotrebenie, mäkšia zmes (57a) použitá na bokoch pre bočnú tvarovateľnosť a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha
Hustota vlákien kordu: 120 TPI
Ochrana bočníc: EXO Protection – ochrana proti prerezaniu alebo prerazeniu
Plášte: Možnosť výberu vrátane Tubeless Ready (TR) s kevlarovou skladacou pätkou s možnosťou bezdušového použitia plášťa

Kategória: Cesta, Gravel,
Odporúčané použitie:  Chodník/asfalt, poľné cesty
Odporúčaná inštalácia: Predné alebo zadné koleso

Maxxis Velocita / Cesta, Gravel

Gravel plášte na bicykel Maxxis Velocita sú všestrannou voľbou pre jazdcov, ktorí uprednostňujú ľahký, široký plášť pre svoj gravel alebo all-road bicykel na jazdy po asfaltových alebo ujazdených poľných cestách. Vďaka vrúbkovanému stredovému dezénu a pilníkovým okrajom pášťa ponúkajú vynikajúce odvaľovanie a kontrolu pri prejazde zákrutami. 

Gravel plášte na bicykel Maxxis Velocita - Cesta

Pre uspokojenie rôznych preferencií jazdcov sa gravel plášte Maxxis Velocita dodávajú v Dual Compound zmesiach a na výber sú plášte s hustotou vlákien kordu 60 TPI alebo 120 TPI. Napriek svojej ľahkej konštrukcii nešetria na ochrane a ponúkajú ochranu proti prepichnutiu alebo prerazeniu SilkShield alebo EXO Puncture Protection. 

Hoci plášte na bicykel Maxxis Velocita nie sú určené do veľmi členitého terénu alebo uvoľneného podkladu, dokážu poskytnúť pohodlnú jazdu na nerovnom chodníku, ceste a hladkých poľných cestách, čo z nich robí ideálnu voľbu pre jazdcov, ktorí sa často pohybujú po takýchto povrchoch.

Tu sú niektoré kľúčové body týkajúce sa jazdných vlastností plášťov Velocita:

Všestrannosť: Plášte Maxxis Velocita sú ideálne pre jazdcov, ktorí hľadajú široké, ľahké a hladké plášte pre svoje gravel alebo cestné bicykle. Použitím sú zamerané skôr na chodníky, asfaltové cesty rozličnej triedy, hladké poľné cesty, než na jazdy v členitom teréne či po uvoľnenom povrchu.

  • Hmotnosť: Presnú hmotnosť plášťov Velocita výrobca Maxxis na stránke neuvádza, avšak vzhľadom na to, že je navrhnutá ako ľahká pneumatika, mala by byť relatívne ľahšia, ako niektoré iné typy gravel plášťov, ktoré Maxxis ponúka.
  • Účinnosť odvaľovania: Plášte Velocita v porovnaní s inými pneumatikami majú veľmi nízky valivý odpor. K rýchlemu a hladkému odvaľovaniu prispieva takmer hladký dizajn dezénu.
  • Dezén plášťa: Vyznačuje sa vrúbkovaným stredom dezénu, ktorý plynulo prechádza do pilníkového dezénu pozdĺž okrajov plášťa, čo pri klopení zabezpečuje zvýšenú priľnavosť.
  • Komfort: Plášte Maxxis Velocita vďaka svojmu objemu ponúkajú hladšiu a pohodlnejšiu jazdu, najmä na nerovnom povrchu a hladkých poľných cestách.
  • Ochrana: Plášte Velocita sú k dispozícii s ochranou proti prepichnutiu SilkShield alebo EXO Protection, ktorá jazdcovi poskytuje dodatočnú úroveň bezpečnosti proti prepichnutiu či prerazeniu

Detaily produktu Maxxis Velocita

Zmes: Dual Compound – tvrdšia stredová zmes (62a) pre nízky valivý odpor a pomalé opotrebenie, mäkšia zmes (57a) použitá na bokoch pre bočnú tvarovateľnosť a priľnavosť plášťa v zákrutách, v daždi aj za sucha
Hustota vlákien kordu: Možnosť výberu 60 TPI alebo 120 TPI
Ochrana bočníc: Možnosť výberu ochrany proti prerezaniu alebo prerazeniu SilkShield alebo EXO
Plášte: Možnosť výberu vrátane Tubeless Ready (TR) s kevlarovou skladacou pätkou s možnosťou bezdušového použitia plášťa

Kategória: Cesta, Gravel
Odporúčané použitie:  Chodník/asfalt, poľné cesty
Odporúčaná inštalácia: Predné alebo zadné koleso

*****

Zdroj: www.maxxis.com/us/

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *