Pripravte svoj bicykel na cyklistickú sezónu

Pripravte svoj bicykel na sezónu

Tešíte sa už ako si vyrazíte na bicykli? Máme pre vás tipy, ako pripraviť bicykel pred prvou jazdou.
Už teraz snívate o svojej prvej cyklistickej jazde v sezóne – o prvom návrate do sedla, keď nohy zľahka roztočia pedále a vietor vám bude fúkať do usmiatej tváre, keď sa znovu vydáte svojou obľúbenou trasou?
My tiež.
Netreba ale zabudnúť, že tieto prvé jazdy môžu nepríjemne prekvapiť : protestné vŕzganie dlho nepoužívaného bicykla, bolestivé námietky príliš rýchlo unavených nôh a frustráciu uprostred jazdy, keď si uvedomíte, že cyklistická taštička obsahuje iba balíček so starým lepidlom, vytečený gél a nie náhradnú dušu, ktorú potrebujete.
Našťastie je ľahké vyhnúť sa týmto frustráciám a vážnejším problémom. Stačí trocha správnej prípravy. Tu je náš stručný návod, ako pripraviť bicykel, telo a výbavu na bezproblémovú úvodnú jazdu sezóny.

Pripravte svoj bicykel pred prvou jazdou

Ako vyzerá váš verný dvojkolesový tátoš po mesiacoch zimného spánku? Je pravdepodobné, že potrebuje vyladiť, alebo aspoň trochu čerstvého vzduchu do pneumatík a rýchle utretie prachu, či vlaňajšieho blata. Bez ohľadu na to, či jazdíte na cestnom, na graveli, na horskom bicykli, alebo sa len chystáte vyraziť do práce , pred prvou jarnou jazdou si prejdite nasledujúci kontrolný zoznam.
Mnohé z nižšie uvedených tipov sú dostatočne jednoduché na to, aby ich zvládol aj začínajúci mechanik, zatiaľ čo iné si vyžadujú vyššiu úroveň odborných znalostí. Ak sa pri vykonávaní nasledujúcich úkonov necítite komfortne, vezmite svoj bicykel do odborného servisu vo vašej obľúbenej cyklopredajni. Vyladenie je takmer vždy lacnejšie a rozhodne menej bolestivé ako prípadné zranenie v dôsledku pokazeného bicykla.
Pomôcť by vám mohli aj inštruktážne videá o servisovaní bicykla na Youtube kanáli Život s bicyklom.

Skontrolujte pneumatiky a kolesá

Pneumatiky kontrola

Začnite prehliadkou pneumatík. Skontrolujte bočnice pneumatík a overte, či na nich nie sú žiadne praskliny alebo priehlbiny. Ak si niektorú z nich všimnete, pneumatiku okamžite vymeňte.
Skontrolujte dezén pneumatík, či nie je opotrebovaný. Ak je pneumatika na cestnom bicykli opotrebovaná, môže vyzerať takmer hranato. Cyklisti na horských a gavel bicykloch môžu vidieť vyhladený stred behúňa v porovnaní s dezénom na stranách. Opotrebované pneumatiky znamenajú nižšiu trakciu a majú za následok častejšie spúšťanie pneumatík. Ušetrite si neskoršie problémy a namiesto toho radšej pneumatiku vymeňte.

Správne nahustite pneumatiky. Nafúknite pneumatiky tak, aby bol tlak vzduchu v rozsahu odporúčanom výrobcom. Odporúčaný tlak vzduchu v pneumatikách (PSI) nájdete na bočnici pneumatiky.

Obnovte si bezdušové pneumatiky. Jazdci, ktorí používajú bezdušové pneumatiky, budú pravdepodobne musieť odstrániť kúsky starého, zaschnutého tmelu a pridať čerstvý tmel do pneumatík bicykla. Ak zatiaľ nepoužívate bezdušové pneumatiky, začiatok sezóny je vhodný čas na zmenu. Možno vám pomôže článok Bezdušové pneumatiky – montáž a oprava.

Poriadne skontrolujte špice vo výplete kolies. Ak nájdete problém, špice sa zvyčajne dajú opraviť bez výmeny kolesa.

Vyčistite si bicykel

Umyte rám jemne mydlovou vodou (pridajte trochu Jari), pomocou handričky alebo kefky na čistenie, aby ste odstránili prach, špinu a zaschnutý pot (ak ste celú zimu búšili do trenažéra). Pritom sledujte, či na ráme nie sú praskliny, ryhy, preliačiny alebo defekty. Ak si všimnete čokoľvek znepokojujúce, odneste bicykel do predajne na odborné posúdenie.

Vyčistite hnacie ústrojenstvo

Skontrolujte hnacie ústrojenstvo

Utrite reťaz suchou handrou, aby ste odstránili piesok, ktorý môže opotrebovať prevody bicykla. (Tip profesionála: Nepoužívajte handru, ktorá môže na reťazi zanechať chlpy, chuchvalce.) V prípade skutočne znečistených reťazí môžete reťaz vyčistiť v práčke na reťaz odmasťovačom. Potom reťaz znovu namažte. Podrobnejšie sa o čistení reťaze dočítate v článku Ako na čistenie reťaze na bicykli.
Je tiež dobré skontrolovať, či sa reťaz počas minuloročných jázd neopotrebovala. Dĺžka reťaze by mala byť v rámci údajov výrobcu. Môžete to zmerať pomocou špeciálnej mierky na reťaz, ktorá indikuje opotrebenie reťaze.

Utiahnite skrutky

Utiahnite skrutky

Nedostatočne aj príliš utiahnuté skrutky môžu spôsobiť frustrujúce vŕzganie ale aj nebezpečenstvo pri jazde. Pomocou momentového kľúča správne utiahnite všetky skrutky podľa špecifikácií výrobcu. Nezabudnite na ťažšie viditeľné skrutky, napríklad pod sedadlom bicykla.

Skontrolujte rukoväte a sedlo

Uistite sa, že sú obe v dobrom stave, bez trhlín alebo opotrebovaných miest. Ak jazdíte na cestnom alebo gravel bicykli, uistite sa, že omotávka je pevná a neuvoľnila sa.

Skontrolujte predné a zadné svetlá

Batérie v predných a zadných svetlách sa mohli počas zimy vybiť. Nabite ich alebo vymeňte, aby ste boli na ceste dobre viditeľní.

Kontrola bŕzd a radenia na bicykli

Nasledujúce úkony údržby sa najľahšie vykonávajú na stojane na bicykle. Ak stojan na bicykel nemáte, môžete bicykel zavesiť aj za prednú časť sedla na nízko visiaci konár alebo okraj pracovného stola. Vyhnite sa prevracaniu bicykla a jeho balansovaniu na sedle. Takýmto spôsobom môžete roztrhnúť sedlo, odrieť prehadzovačky a roztrhnúť rukoväte. Ako inšpiráciu si môžete pozrieť článok Montážny stojan SuperB – spoľahlivý pomocník.

Funkčnosť bŕzd na bicykli

Fungujú predné a zadné brzdy správne? S bicyklom zaveseným na stojane roztočte predné koleso a stlačte prednú brzdu. Skontrolujte, či sa predné koleso zastaví. Potom rukou otočte pedálom tak, aby sa roztočilo zadné koleso; zatiahnite zadnú brzdu a uistite sa, že sa zadné koleso zastaví. Počúvajte/pozorujte, či sa brzdové doštičky pri otáčaní kolesa nedrú.
Skontrolujte opotrebenie brzdových doštičiek, prípadne gumičiek. Ak sú príliš opotrebované, vymeňte ich za nové.
Jazdci s hydraulickými brzdami: Uistite sa, že pri brzdení cítite, že páčky zaberajú ľahko. Ak nezačnú zaberať hneď, je potrebné doplniť brzdovú kvapalinu. Ak namiesto toho pociťujete húževnatý odpor, v brzdových hadičkách môžu byť vzduchové bubliny. V takom prípade je potrebné brzdy odvzdušniť. Môžete to urobiť sami pomocou súpravy na odvzdušnenie bŕzd. Ak si však nie ste istí, že túto opravu zvládnete, zvážte, či nezaviesť bicykel do servisu. S brzdami neriskujte. Sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu.

Skontrolujte prehadzovačku a plynulosť radenia

Keď je bicykel zavesený na stojane, jednou rukou otáčajte pedálom a druhou rukou raďte všetky prevody, nahor a nadol. Pri radení sledujte reťaz a presvedčte sa, či hladko skáče nahor alebo nadol na ďalší prevodový stupeň. Ak je medzi skokmi oneskorenie alebo ak počujete cvakanie z reťaze, keď sa snaží a nedokáže chytiť ďalší prevodový stupeň, potom si prehadzovačka vyžaduje nastavenie. To sa dá urobiť pomocou multifunkčného nástroja alebo môžete vziať bicykel do servisu.

Pripravte svoje telo

Najlepší spôsob, ako pripraviť svoje telo na jarnú cyklistickú sezónu? Jazdite celú zimu. (Tu je niekoľko tipov na zimnú cyklistiku). Samozrejme, nie každý je ochotný v zimných mesiacoch jazdiť na bicykli. Našťastie takmer všetky telocvične a fitnescentrá sú vybavené stacionárnymi bicyklami a často dokonca ponúkajú hodiny indoor cyclingu.

Pripravte svoje telo

Ak sa radšej potíte doma, investujte do cyklotrenažéra. Ak sa neviete rozhodnúť aký cyklotrenažér bude pre vás najlepší, či interaktívny, smart, alebo stačí základný, možno vám pomôžu články Oplatí sa smart cyklotrenažér? alebo Ako mi cyklotrenažér za 3 zimné mesiace zlepšil výkonnosť. S interaktívnym cyklotrenažérom sa nebudete nudiť, umožní vám dokonca absolvovať spoločné tréningy s priateľmi aj keď budete každý u seba doma.

Bicyklovanie odporúčame spestriť aj silovým tréningom. Na zvýšenie sily dolnej časti tela je vhodné cvičiť výpady, mŕtve ťahy na jednej nohe a drepy. Tieto pohyby skombinujte s cvikmi na zvýšenie vytrvalosti a zlepšenie rovnováhy, ako sú napríklad drepy a mostíky, aby ste precvičili hornú časť tela a jadro. Môžete skúsiť napríklad aj balančnú dosku.

Pripravte si svoj výstroj

Odporúčame nosiť na cyklovýjazdy základné vybavenie na odstránenie menších problémov počas jazdy. Bez ohľadu na to, či ich vložíte do podsedadovej taštičky, uložíte do ruksaku alebo ich jednoducho strčíte do vreciek cyklistického dresu, nezabudnite si so sebou vziať nasledujúcu výbavu:

  • Náhradnú dušu, lepenie, prípadne sadu na opravu bezdušových pneumatík
  • Pár montpák na pneumatiky
  • Niečo na nafúkanie pneumatík – minipumpu, alebo bombičkovú CO2 pumpičku s kartušami.
  • Multifunkčné náradie.
  • Dobrý nápad je mať po ruke aj rýchlospojku na opravu reťaze. Na dlhšie alebo náročnejšie jazdy si možno budete chcieť vziať so sebou lanko prehadzovačky; náhradnú pätku na prehadzovačku; brzdové doštičky; a ďalšiu náhradnú duše.
  • Doporučujeme aj minilekárničku.

Keď je všetko skontrolované a pripravené, treba už len počkať na prvý pekný jarný deň a naskočiť do sedla. Nech sa vám sezóna vydarí, zažijete množstvo krásnych chvíľ a nech sa vám vyhnú zranenia.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *