Je riziko zranenia po ochorení na Covid-19 vyššie?

Zranenie po prekonaní Covid-19

V tomto článku sa síce venujeme štúdii o rizikách zranenia po prekonaní Covid-19, ale rovnaké závery je možné vyvodiť aj pri prekonaní inej ťažšej virózy, napríklad chrípky.

Zvyšovať tréningové dávky po prekonaní ochorenia na Covid-19 treba postupne.

V rámci štúdie, prebiehajúcej od júla do septembra 2020, sa výskumníci pýtali takmer 2 000 bežcov, či sa nakazili COVID-19 a či boli od marca 2020 tak vážne zranení, že nemohli behať aspoň týždeň. Na prekvapenie výskumníkov medzi všetkými respondentmi, ktorí mali aspoň 18 rokov a zúčastnili sa aspoň jedného behu v roku 2019, bol významný rozdiel: skupina, ktorá mala COVID-19, mala 1,66-krát vyššiu pravdepodobnosť zranenia ako skupina Skupina zdravých! Neexistoval však žiadny významný rozdiel v type zranenia, čo naznačuje, že kľúčovým faktorom bol pokles celkovej aeróbnej, svalovej a kostrovej sily.

Prerušenie tréningového procesu v dôsledku choroby prináša riziká

Aký by mohol byť dôvod, prečo sa bežci, ktorí mali COVID-19, ľahšie zranili? Vedci sa domnievajú, že existuje zásadný rozdiel medzi tým, keď si niekto vedome dáva pauzu napríklad po dlhej sezóne, a niekým, koho postihla choroba. Choroby môžu viesť k väčšiemu oslabeniu sily a kondície. A COVID-19 môže mať viac systémových účinkov ako typické prechladnutie. Ak sa po prekonanej chorobe obnoví tréning, treba s tým počítať a tréning musí byť pomalší a kratší. Zároveň sa odporúča viac sa venovať zvýšeniu sily. Zmeškané tréningové jednotky sa nesmú doháňať a ciele by si mal športovec v prípade potreby predefinovať. V opačnom prípade hrozí ďalšia prestávka v dôsledku úrazu pohybového aparátu.

Zásada vrátiť sa po prekonaní choroby k predošlým tréningovým dávkam postupne platí všeobecne. Pri prekonaní Covidu-19 alebo ťažkej chrípky to však platí dvojnásobne. Zvyšujte záťaž veľmi postupne a sledujte svoje základné parametre ako tepová frekvencia, VO2 Max, prípadne absolvujte EKG u odborníka. Nemá zmysel sa ponáhľať, následky vás môžu vyradiť zo športovania na dlhý čas. V krajnom prípade môžu úplne zničiť vašu športovú kariéru.

Buďte zdraví a trénujte kontrolovane.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *