Half Everesting na Kojšovskú hoľu (4448 m) | Cyklistické úlety po 50-tke

Výzva Half Everesting Kojšovská hoľa - Karol Nickler

Half Everesting | Mesiac po úspešnom Gerlachingu a čakaní na magický oválny prevodník od absoluteBlack, ktorý neprišiel, som sa nakoniec rozhodol dať si 11. júna plánovaný Half Everesting na Kojšovskú hoľu pri Košiciach so stúpaním cca. 8,2%. Podľa Stravy som našliapal 4448 výškových metrov, prešiel 104 km o priemernej rýchlosti 12,9 km/h a v čase 8:03 hod. Pre tých, ktorí rozmýšľajú nad touto výzvou a sú viac vizuálny, som z Half Everestingu spravil aj krátke video so zhrnutím najdôležitejších údajov. 

Ak by bol ale Half Everesting na vás priveľa môžete nahliadnuť do článkov Ako dopadol prvý pokus o Gerlaching (5,14%) a Druhý Gerlaching (8,45%), kde nájdete aj veľa dobrých rád, ako si vybrať kopec, aké tempo si zvoliť atď..

Výber kopca pre Half Everesting

Pre Half Everesting som si opäť vybral Kojšovskú hoľu pri Košiciach, keďže ponúka ideálny sklon a slušný počet výškových metrov na každý výšľap. Tentokrát som ale Half Everesting robil na kratšej trase. Vynechal som totiž úvodný strmší úsek od Zlatej Idky po spodné parkovisko, aby som sa vyhol predčasnej únave nôh. 

Half Everesting na kopci Kojšovskej hole
Half Everesting na trase Kojšovskej hole, štart-cieľ.
Parametre kopca pre Half Everesting
Parametre kopca Kojšovskej hole pre Half Everesting.

Prišiel som tým o cca. 120 výškových metrov, čo som vykompenzoval zvýšeným počtom naplánovaných výstupov. Tých bolo nakoniec dohromady 10, aby som dosiahol vytúženú výšku Half Everestingu 4424 metrov. Samotná trasa bola zhruba 5,4 km dlhá, s prevýšením okolo 450 výškových metrov a s priemerným sklonom niečo málo cez 8%. 

Deň Half Everestingu

Half Everesting som uskutočnil 11. júna 2021 a dá sa povedať, že prakticky išlo o rutinnú zaležitosť bez nejakej veľkej drámy alebo zádrhov. Začal som o 6 hodine a akurát počas prvého výstupu som sa okrem šliapania venoval aj točeniu niekoľkých záberov pre video. 

Kojšovská hoľa - cesta a príroda naokolo
Kojšovská hoľa – cesta a príroda naokolo smerom nadol.

Údaje zo Stravy

Zo spodného parkoviska na Kojšovskú hoľu k pomníku som vystúpal 10x a podľa Stravy som prešiel 104km, vystúpal som 4448 výškových metrov o priemernej rýchlosti 12,9 km, v čase 8:03 hod.

Strava údaje - Half Everesting, Kojšovská hoľa
Strava, udaje – z Half Everestingu na trase Kojšovskej hole.

Celkové zhrnutie

Ostal som milo prekvapený silnejšími nohami a rýchlejším zdolávaním rovnakých úsekov v porovnaní s pokusom o Gerlaching, ktorý som na Kojšovskej holi urobil pred mesiacom. Určite tomu pomohla moja o 5 kg nižšia váha a menej vrstiev oblečenia, keďže počasie bolo omnoho teplejšie.

Druhý Gerlaching (8,45%) | Cyklistické vylomeniny po 50-tke

Vďaka pravidelnému dopĺňaniu cukrov a tekutín (11 fliaš) som skončil dosť svieži. Jediné, čo sa mi potvrdilo bolo, že ten 34 zubový prevodník je na moje chabé nožičky silná káva. Aj napriek tomu, že som si vedel predstaviť ďalších niekoľko výstupov, Everesting by som s ním nedal. Takže, ak sa budem pokúšať o Everesting, budem musieť mať prevodník s menším počtom zubov. Dúfam, že sa ho nakoniec dočkám. …bola by to totiž škoda, vystúpiť z už roztlačeného vlaku 🙂

Čo ďalej?

Ideálom by bolo dať si po Half Everestingu 2 týždňovú pauzu a potom skúsiť Everesting. Za 5 týždňov je tu však 9. ročník cyklistickej súťaže Spišských 333 EXTREME, ktorej by som sa rád zúčastnil. Nemám ale zatiaľ našliapané žiadne dlhšie trasy vrátane rovinatého terénu, čo musím dohnať. Inak ma čaká väčšie utrpenie, ako by bolo potrebné. Takže to vyzerá, že o Everesting sa pokúsim až v Auguste. V každom prípade to bol aspoň ďalší kvalitný tréning na kopce, čo sa mi môže hodiť na Spišských 333, kde tohoročne trasa by mala mať na 333 km aj okolo 5500 výškových metrov.

Spišských 333 EXTREME | Pretek pre nadšencov horskej cyklistiky
Spišských 333 EXTREME | Nonstop pretek pre nadšencov horskej cyklistiky.

Poďakovanie

Celý nápad a realizácia výzviev ako Gerlaching, Half Everesting, či nasledovný Everesting je o to jednoduchší, že firma Život s bicyklom a jej majitelia mi na tento účel zapožičali ultra ľahký testovací MTB bicykel Rock Machine Blizz CRB 90-29. Po skončení všetkého zosumarizujem všetky jeho plusy aj mínusy. Zatiaľ ale, ako by povedal američan: 

     “So far, so gooooood” 🙂

Výzva Half Everesting - Bicykel Rock Machine Blizz CRB 90-29
Ultra ľahký testovací MTB bicykel Rock Machine Blizz CRB 90-29.

A každému cyklistovi s necyklistickými nožičkami ako mám ja, ale s presvedčením, že všetko je za určitých podmienok možné, držím palce, nech sa odhodláte pre zdolanie ktorejkoľvek z už spomínaných výziev.

Karol Nickler
Jeden z tímu Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *