Zimné tretry na cyklistiku v studených dňoch | Sprievodca nákupom

Zimné tretry na cyklistiku

V zime očakávate od svojej cyklistickej obuvi viac. Len máločo je tak nepríjemné ako jazda so studenými nohami. Našťastie pre celoročných cyklistov existujú zimné tretry a veľký výber majú najmä horskí cyklisti. Cestní cyklisti majú k dispozícii o niečo menej možností, no so správnou zimnou cyklistickou obuvou môžu zostať v teple a pohodlí aj oni.
S kvalitnými zimnými tretrami už takmer nikdy nebudete musieť použiť návleky. Cyklistické tretry do chladných podmienok sú odolné voči vetru aj vode. Chrániť sa v zime pred vetrom a vlhkosťou je nevyhnutné, aby ste mali nohy v teple a príjemný pocit počas jazdy.

Ako si vybrať zimné tretry

V ponuke sú rôzne druhy zimnej cyklistickej obuvi pre horských cyklistov i pre cestných. Ale prečo by ste mali porovnať cyklistické tretry? Ktoré fungujú najlepšie a za akých podmienok?
Možno vás láka kúpiť si tie najteplejšie zimné tretry. Ak ich však nepoužívate v extrémnych mrazoch, budú vám príliš teplé. To spôsobí, že sa vám budú viac potiť nohy a je všeobecne známe, že ich to následne rýchlo ochladí. To je dôvod, prečo musí vaša zimná cyklistická obuv zodpovedať podmienkam, v ktorých budete bicyklovať.

Nebojte sa mrazov

Najdôležitejším faktorom pri výbere zimnej cyklistickej obuvi je teplota, v ktorej ju budete používať. Čím je táto teplota nižšia, tým viac izolácie potrebuje vaša obuv a tým lepší musí byť materiál.
Zimné tretry možno rozdeliť do dvoch typov : Tretry určené pre horských cyklistov (napr. LAKE MXZ304, Force MTB Glacier) a zimné tretry pre cestných cyklistov (LAKE CX146, Force Road Glacier). V rámci oboch týchto dvoch kategórií si môžete vybrať rôzne stupne zateplenia.

Zimné tretry do mierneho mrazu

Ak je cez deň slabý mráz, vyberajte materiál opatrnejšie. Pre túto teplotu sú vhodné zimné cyklistické topánky s vyšším členkom. Ide o mäkký materiál, takže vaše členky si zachovajú voľnosť pohybu.
Pre cestných cyklistov sú do týchto poveternostných podmienok ideálne cestné zimné cyklistické tretry Lake CX146. Pre horských cyklistov odporúčame MTB zimné tretry Lake MX146. Oboje sú ako stvorené na chladné dni neskorej jesene a skorej jari.

Zimné cyklistické tretry do poriadneho mrazu

Ak vás od jazdy nemôžu odradiť ani tie najhoršie chladné podmienky, budete určite potrebovať ten najlepší materiál. V takomto počasí je dôležité správne chrániť nohy pred chladom. Cyklistická obuv do takýchto náročných podmienok má skvelú izoláciu a chráni pred vetrom, dažďom a snehom.
MTB zimné tretry Lake MXZ304 boli navrhnuté tak, aby odolali tým najchladnejším podmienkam. Vodeodolný kožený zvršok zaisťuje vysokú odolnosť tretier a dlhú životnosť. Koža je osvedčený materiál, ktorý má vynikajúce vlastnosti za chladného počasia, vďaka ktorým nedochádza k stuhnutiu ani skrehnutiu materiálu a to ani v extrémnych mrazoch.
Zároveň koža disponuje prirodzenou priedušnosťou, ktorá umožňuje vlhkosti plynule odchádzať z tretry, čo je zásadné pre udržanie nôh v suchu a teple. Okrem skvelej izolácie vám tieto topánky ponúkajú pevnú podrážku, ktorá izoluje aj spodok chodidiel.

zimné tretry Lake MXZ304

Pár ďalších rád ku kúpe

Zimné cyklistické tretry si nikdy nekupujte príliš tesné. Je dôležite, aby okolo nôh bol priestor na tzv. vzduchovú bublinu. Vďaka nej vám nohy zostanú v teple. Ak ste príliš citlivý na chlad, môžete zvážiť kúpu o niečo teplejších topánok, než je reálna teplota vonku. Naopak, ak sa vám potia nohy, v takom prípade sú vhodnejšie topánky s menšou izoláciou.

Chcete si v zime zabicyklovať len občas a máte bežné cyklistické tretry? Ak jazdíte v zime málo aj aj to len pri miernych mrazoch, kúpte si zateplené, nepremokavé návleky na tretry. Investícia do návlekov je podstatne menšia a časom zistíte, či sa vám oplatí investovať do zimných tretier.
Okrem nôh potrebujete v zime udržať v teple aj zvyšok tela. Kvalitné zimné cyklistické oblečenie, rukavice a čiapky využijete aj na bežky alebo skialpinizmus. Pri všetkých týchto športoch je najlepšie použiť viac tenších vrstiev, aby ste si mohli teplotu regulovať podľa podmienok.

A nezabudnite na zníženú viditeľnosť počas jesene a zimy, vybavte sa dostatkom reflexných prvkov (väčšinou sú na oblečení) a kvalitným osvetlením.
Verím, že sa vám zimné cyklistické tretry budú teraz vyberať ľahšie a už vás viac nebudú trápiť mrznúce nohy počas jazdy.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *