Elektrobicykle sprievodca

Či už chcete ušetriť na MHD do práce, zlepšiť si fyzickú kondíciu, alebo začať chodievať na vzdialenejšie výlety prírodou, elektrobicykle vám ponúkajú mnohé z výhod bežných bicyklov, ale navyše vám poskytujú:

      • pohodlnejší a rýchlejší presun do cieľového miesta,
      • až štvornásobné ušetrenie vynaloženej námahy a úsilia počas pedálovania a
      • prekonávanie oveľa väčších stmín a vzdialeností.

    Technológia elektrobicyklov v posledných rokoch pokročila rýchlym tempom a teraz môžete nájsť takmer akýkoľvek typ bicykla s motorom, od cestných a horských elektrobicyklov, až po e-hybridy a e-gravel bicykle.

    V tomto sprievodcovi elektrobicyklami vám presne vysvetlíme, čo je to ebike, ako elektrobicykle fungujú, ako na ebikoch jazdiť, ako ich udržiavať a odpovieme na mnohé z kľúčových otázok, ktoré môžete mať pred ich kúpou.

    Čo je elektrobicykel?

    Elektrobicykel, elektrický bicykel, alebo ebike je bicykel vybavený elektromotorom, ktorý vám pomáha pri šliapaní. Motor získava energiu z nabíjateľnej batérie obvykle namontovanej na niektorej časti kostry bicykla.

    Aby bolo možné klasifikovať elektrobicykel ako bicykel s elektrickou podporou, elektromotor vám musí pri pedálovaní iba asistovať maximálne do rýchlosti 25 km/hod. Elektrobicykel vám teda poskytá pomoc len počas vášho pedálovania. Množstvo energie, ktorú vám elektromotor počas pedálovania dodáva, sa reguluje na základe toho, ako silno šliapete do pedálov a podľa vami zvolenej úrovne podpory a prevodového stupňa.

    Môžete ísť samozrejme aj rýchlejšie ako 25 km/hod, ale len vlastným úsilím – elektromotor bicykla vám už nebude pomáhať.

    Ako funguje elektrobicykel?

    Elektrobicykel bude mať elektromotor umiestnený buď centrálne na bicykli (často označovaný ako motor so stredným pohonom poháňaný kľukami) alebo v prednom, prípadne zadnom náboji kolesa bicykla.

    Keď šliapnete do pedálov, snímač krútiaceho momentu zmeria, koľko úsilia vynakladáte a prispôsobí to výkonu elektromotora. Potrebný režim pomoci (Eco / Regular / Boost), z ktorých si môžete vybrať, vám umožní vyvážiť množstvo energie dodávanej prostredníctvom pohonu. Ovládanie motora je zvyčajne namontované na riadidlách, alebo je integrované v ráme.

    Napájanie elektromotora je prepojené na batériu, ktorá môže byť namontovaná na vonkajšej strane rámu alebo skrytá v ňom. Mnohé batérie pre elektrobicykle je možné na nabíjanie vybrať, aj keď niektoré je potrebné nabíjať priamo na elektrobicykli.

    Všeobecné otázky o elektrobicykloch

    Nabíjanie batérie a dosah

    Motory, rýchlosť a výkon

    Servis a opravy

    Klíma a počasie