Druhý Gerlaching (8,45%) | Cyklistické úlety po 50-tke

Výzva Gerlaching, Kojšovská hoľa - Karol Nickler

Keďže prvý Gerlaching na 5,14% stúpaní išiel prekvapujúco ľahko, tak som si o 9 dní neskôr vybral kopec na Kojšovskej holi (Kojšovke) pri Košiciach s priemerným stúpaním 8,45%. Aj keď svojou dĺžkou a strmosťou kopca bol znateľne náročnejší, aj tento Gerlaching dopadol viac než dobre. Podľa Stravy som našliapal 3 498 v.m., prešiel 80 km o priemernej rýchlosti 11,4 km v čase 7:05 hod.

Z Gerlachingu som spravil aj krátke video. A pre tých, ktorí rozmýšľate nad výzvou Gerlaching som rovnako ako v článku „Ako dopadol prvý pokus o Gerlaching (5,14%)” spísal niekoľko zaujímavých informácií, ktoré by sa vám pri plánovaní vášho Gerlachingu mohli zísť. 

Miesto výberu kopca pre výzvu Gerlaching

Pre druhý Gerlaching som si vybral kopec v krásnej prírode a (zväčša) na uzatvorenej ceste na Kojšovskej holi pri Košiciach. Začínal som od Zlatej Idky a otáčal sa na hornom parkovisku Kojšovky pri pamätníku. 

Výhľad na Vysoké Tatry z Kojšovky počas Gerlachingu
Bicykel Rock Machine a výhľad na Vysoké Tatry z Kojšovky počas výzvy Gerlaching.

Predošlý Gerlaching alebo rozdiel medzi predošlým kopcom v Košiciach z Čermeľa na Bankov a týmto na Kojšovske bol okrem prudšieho stúpania aj v tom, že pokiaľ som ten predošlý opakoval 29 krát, tento mi stačilo zopakovať 6x vrátane rezervy našliapaných výškových metrov. Skrátka, opäť som si spravil z Gerlachingu aj kvalitný tréning.

Kojšovská hoľa a parametre kopca

Dĺžka časti kopca ktorý som si zvolil pre výstup mal 6,9 km s prevýšením 583 výškových metrov. Kopec Kojšovskej hole ponúka širokú škálu sklonov stúpania najčastejšie pohybujúcich sa medzi 5 až 13%, ale nezriedka, hlavne v spodnej časti treba prepedálovať úsekmi so sklonom od 18 do 26% a v jednom úseku udajne až 29%.

Parametre kopca - dĺžka a stúpanie Kojšovskej hole
Parametre kopca Kojšovskej hole – jej dĺžka a stúpanie.

Dôvod výberu kopca pre druhý Gerlaching

Rovnako ako prvý Gerlaching, aj tento mi mal poslúžiť na zistenie, ako na tom po fyzickej a psychickej stránke som a zároveň ako príprava na plánovaný Half Everesting a Everesting. Práve na tomto kopci by som chcel uskutočniť obe zo spomínaných aktivít.

Deň druhého “G” erlachingu

6 máj 2021

Na výzvu Gerlaching som si vybral asi jeden z posledných chladnejších (ráno boli 2 stupne) ale aspoň slnečných dní. Nechcelo sa mi už čakať na lepšie počasie a nakoniec sa teplota v priebehu dňa vyšplhala v priemere na 13 stupňov, takže dosť dlhé a rýchle zjazdy sa dali prežiť v šušťačke.

Gerlaching - Karol Nickler pri zdolávaní Kojšovskej hole
Prvé zdolávanie Kojšovskej hole počas výzvy Gerlaching. Ďalších 5 bude nasledovať.

Podľa približných informácií mi vychádzalo, že pre nadobudnutie potrebnej výšky Gerlachingu (2655 m) by mi stačilo zopakovať kopec 5 krát vrátane rezervy, ale keďže som sa v ten deň nikam neponáhľal, tak som si ho zopakoval 6x. Chcel som vedieť, aká silová rezerva mi ostane v zásobe, keďže pre Half Everesting o 4424 výškových metroch budem musieť Kojšovskú hoľu opakovať 8x, ak by som si vybral tú istú trasu.

7:06 – 12:34 HOD (prvé štyri výstupy)

Do výzvy Gerlaching som sa pustil niečo po 7 hod a s krátkymi prestávkami pre natočenie záberov pre video som pedáloval do 12:30 hod., kedy mi opäť prišiel Ivo Vydra spraviť spoločnosť počas šliapania a moja manželka Karolína natočiť zopár záberov z Gerlachingu. Po štyroch výstupoch som sa cítil, ako pri bežnom bicyklovaní, takže ďalšie dva výstupy vyzerali, že by nemali byť problémom.

Stúpanie na Kojšovku, výzva Gerlaching - Vydra, Nickler
Nad pamätníkom na Kojšovskej holi počas Gerlachingu. Na bicykli Karol Nickler a Ivo Vydra.

13:04 – 16:05 HOD (posledné dva výstupy)

Piaty výstup sme spravili s Ivom až na vrchol Kojšovskej hole (1,246 m) keďže by bol hriech tu prísť a nevyjsť aspoň raz na vrchol. Pre chlad a silný vietor sme sa tam zdržali iba chvíľočku. Perličkou bolo, že sme si ešte cestou hore zašliapali zľadovatelými a zasneženými úsekmi, ktoré nám tu zima ešte zanechala. 

Gerlaching - Ivo Vydra v popredí bicykluje po snehu
Ivo Vydra v popredí bicykluje po ľade a snehu smerom k vrcholu Kojšovskej holi.
Kojšovská hoľa - Ivo Vydra na bicykli
Výhľad z vrcholu Kojšovskej holi (1246 m.n.m) počas Gerlachingu. Na bicykli Ivo Vydra.

Po fyzickej stránke som sa stále cítil pomerne dobre, ale pri poslednom šiestom výstupe, aj keď bol najrýchlejší zo všetkých odjazdených (asi som to chcel mať už za sebou) som už začínal cítiť nohy. Takže, predsa len strmší a dlhší kopec sa začal pomaly podpisovať pod svalovú únavu. … ale nemuselo to tak byť.

STRAVA – zhrnutie

Zo Zlatej Idky na Kojšovskú hoľu k pomníku som vystúpal 6x a podľa Stravy som prešiel 80 km, našliapal 3 498 výškových metrov, o priemernej rýchlosti 11,4 km a v čase 7:05 hod.

Gerlaching Strava- Zlatá Idka, Kojšov parkovisko
Údaje z výzvy Gerlaching (Zlatá Idka, Kojšovská hoľa – parkovisko ) zachytené na Strave.

Nevhodný prevod ako katalyzátor zbytočných problémov

Od začiatku som si bol vedomý, že tento Gerlaching bude náročnejší, ani nie tak kvôli dĺžke kopca a strmejšiemu stúpaniu, ako práve pre sprevodovanie MTB bicykla Rock Machine Blizz CRB 90-29. Žiadne veľké prekvapenie, prakticky všetky top modely rozličných značiek v tejto kategórii používajú takmer rovnaké prevody, kde najľahší 34/51 sa síce zdá byť v úvode šliapania aj strmších kopcov super ľahký, ale po odjazdených 2500 v.m. prídete na to, že by ste veľmi radi preradili aj do hodne ľahších prevodov. Hlavne, ak vás čaká ešte raz toľko stúpania. Vyššie ale už nič nie je :-0  …a to môže byť pre tých so slabšími nožičkami, ako som ja sám, problém pri výzvach ako Half Everesting alebo Everesting.

Z predošlého pozretia desiatkov videí a prečítaní článkov o úspešných aj neúspešných pokusoch o Evereresting mi už bolo známe, že nevhodné sprevodovanie bicykla patrí medzi top kontribútorov k zlyhaniu pokusov o Everesting. Preto mi po skúšobnom cyklovýjazde (niekoľko dní pred Gerlachingom) podľa dosahovanej vysokej tepovej frekvencie a nízkej kadencie pedálovania počas výstupu na Kojšovku bolo jasné, že počas Gerlachingu: 

  • tepy pôjdu ešte vyššie a
  • kadencia pedálovania nižšie.

To znamenalo dve veci, väčšia celková únava, ale hlavne únava nôh. Preto som sa na to extra pripravil. 

Dopĺňanie energie ako protiliek

Predčasnej únave sa dá ale predchádzať pravidelným dopĺňaním cukrov. Z dlhých cyklovýjazdov viem, že pokiaľ ostanem v zóne 2, kedy moje telo používa za hlavný zdroj energie tukové zásoby, tak spotreba cukrov je u mňa relatívne nízka. Pri krátkych jazdách napr. do 3-4 hodín mi stačí voda. Pri dlhších cyklotúrach 150 až 200 km mi vyhovuje priebežne dopĺňanie 30 až 60 g cukrov každú hodinu. 

Akonáhle ale začnem pravidelne a dlhodobejšie prekračovať tepy cez 135 úderov za minútu, potrebujem zvýšiť frekvenciu aj prijímaný objem cukrov na 60 až 90 g na hodinu a k tomu pridať každé 3 až 4 hodiny solídne jedlo (napr. 1/2 rohlíka s kuracinou, čerstvým šalátom a paradajkou).

Z pomedzi ovocia najväčší obsah cukrov obsahujú ďatle a banány (nie zelené, ale tie, ktoré už začínajú hnednúť). Potom vysoký glykemický index majú žemľa, med, biela ryža, müsli, kukuričné lupienky, keksy, stolný cukor atď..

Ako som už spomínal v predošlom článku “Ako dopadol prvý pokus o Gerlaching (5,14%)” priebežné dopĺňanie cukrov má schopnosť udržiavať telo fyzicky aj psychicky takpovediac na špičkách. Ak si neviete takéto nápoje a jedlá pripraviť, pozrite sa do sekcie športových prípravkov pre cyklistov. Nájdete tam rôzne energetické tyčinky alebo drinky. To isté platí pre priebežné dopĺňanie minerálov, na čo sú vhodné iontové nápoje, ktoré obsahujú správne zloženie potrebných minerálov. Tie sa zasa postarajú o správnu funkciu svalov a ochránia ich pred predčasnými kŕčmi.

Poučenie z Gerlachingu na Kojšovskej holi

Jediné a kľúčové poučenie zo súčasného Gerlachingu (prakticky aj potvrdzujúce moje predchádzajúce dohady) pre zdolávanie budúcich výziev ako Half Everesting a Everesting je mať na bicykli správny prevod. 

Prevod, alebo lepšie prevodové stupne, ktoré mi dovolia udržiavať frekvenciu pedálovania v rozmedzí 80 až 100 otáčok za minútu a to v akomkoľvek strmom úseku Kojšovskej hole sa budem nachádzať. To mi zároveň dovolí udržiavanie tepov v zóne 2, čo mi následne umožní oddialenie svalovej aj celkovej únavy nôh a tela. A rovnako to ušetrí aj moje kolená od zbytočného preťažovania.

Či sa mýlim alebo nie si vyskúšam hneď ako sa vyčasí a príde mi nový “zázračný“ prevodník 🙂

Oválny prevodník poskytujúci “neférovú” výhodu

Už pri prvých jazdách na MTB bicykli Rock Machine Blizz CRB 90-29 mi bolo jasné, že Everesting alebo Spišských 333 Extreme s týmito prevodmi nemám šancu odbicyklovať. Keď sme sa s Ivom o tom rozprávali, tak mi navrhol výmenu prevodníka za oválny prevodník od firmy absoluteBLACK. Keďže sa venujem skôr bicyklovaniu ako vychytávaniu nejakých noviniek, tak som tomuto prevodníku (okrem toho, že som ho videl v našom Eshope) nikdy veľkú pozornosť nevenoval. Po prečítaní údajných výhod ako:

  • výrazne zlepšuje efektivitu pedálovania do kopcov
  • šetrí hmotnosť bicykla, pretože na upevnenie nevyžaduje skrutky
  • dosahuje vyššiu rýchlosť v porovnaní s okrúhlym prevodníkom
  • znižuje stres na kolená

 …som si ho nechal hneď objednať, keďže veľkosť ktorú som si vybral, sme nemali v obchode ani skladom.

Oválny prevodník od firmy absoluteBLACK
Oválny prevodník na bicykel od firmy absoluteBLACK.

Takže, nasledujúci článok už nebude len o úspešnom zdolaní či nezdolaní Half Everestingu, ale aj o skúsenosti s týmto oválnym prevodníkom od firmy absoluteBLACK počas nasledujúcej výzvy.

Poďakovanie

Opäť ďakujem firme Život s bicyklom a jej majiteľom za zapožičanie ultra ľahkého testovacieho MTB bicykla Rock Machine Blizz CRB 90-29. Ivo Vydrovi za pripojenie sa k môjmu pedálovaniu, manželke Karolíne za čas strávený pri natáčaní a fotení a nášmu mechanikovi Filipovi Nuotovi za ďalšie rady pri dolaďovaní a úpravách bicykla pre nasledujúci Half Everesting.

Gerlaching Kojšovská hoľa - Karol a Karolina Nickler, Ivo Vydra
Karol, Karolina Nickler a Ivo Vydra počas Gerlachingu na Kojšovskej holi.
Kojšovka Gerlaching - Bicykel Rock Machine Blizz CRB 90-29
HardTail bicykel Rock Machine Blizz CRB 90-29

Všetkým budúcim Gerlacherom, ktorí sa odhodlajú pre zdolanie výzvy Gerlaching držím palce. Prudký nárast nových Gerlacherov (za posledné 3 týždne zdolalo výzvu Gerlaching ďalších 39 gerlacherov) len potvrdzuje moje slová z predošlého postu na našom FB aj článku, že výzvu Gerlaching zvládne každý, kto len trošku pravidelne bicykluje.

Pridáte sa tiež?

Karol Nickler
Jeden z tímu Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *