Ak máte radi cyklistiku a túžite po dobrodružstve, bikepacking je pre vás ideálnou aktivitou. Táto rýchlo rastúca forma outdoorovej rekreácie kombinuje cyklistiku a kempovanie, umožňujúc vám objavovať nádhernú prírodu, prekonať výzvy a zažiť dobrodružstvo na vlastnej koži.

Čo je bikepacking?

Názov vznikol spojením slov „cyklistika“ (biking) a „balenie“ (packing). Ide o dlhšie cyklistické výpravy, ktoré kombinujú jazdu na horskom alebo gravel bicykli s prespaním v prírode. Na rozdiel od tradičného cykloturizmu, pri ktorom väčšina vybavenia je prepravovaná v zadných taškách na nosiči, bikepacking využíva špeciálne navrhnuté a ľahké brašne, ktoré sú pripevnené priamo na rám a vidlicu bicykla. Tým sa dosahuje väčšia mobilita a schopnosť prekonávať rôzne terény.

Výhody bikepackingu

  • Sloboda a flexibilita: Bikepacking vám umožňuje ísť tam, kam chcete, bez obmedzení tradičných ciest. Môžete sa pohybovať po cyklistických chodníkoch, singletrackoch, ale aj neprejazdných terénoch.
  • Príroda a dobrodružstvo: dostanete sa do nádherných prírodných lokalít, kde si môžete vychutnať krásy lesa, hôr, jazier a ďalších scenérií. Je to jedinečný spôsob, ako sa priblížiť k prírode a zažiť dobrodružstvo na vlastnej koži.
  • Fyzická výzva: Bikepacking je náročnou fyzickou aktivitou, ktorá vás povzbudí k prekonávaniu hôr, dolín a ďalších terénnych nerovností. Je to výzva pre váš kondičný výkon a zlepšuje vašu fyzickú kondíciu.
  • Jednoduchosť a minimalizmus: Jednou z výhod bikepackingu je aj minimalizmus. S batohmi pripevnenými na bicykel sa vyhnete preplneným taškám a zbytočnému vybaveniu. Môžete si vziať iba to najnutnejšie, čo vám umožní cestovať s ľahkým a voľným pocitom.
  • Skúsenosť a sebapoznanie: Bikepacking vám ponúka jedinečnú príležitosť objaviť nové miesta, stretávať zaujímavých ľudí a spoznať samých seba. Vďaka dobrodružstvám, s ktorými sa stretávate počas bikepackingových výprav, môžete rozvíjať svoje schopnosti a odhaľovať nové hranice.

Bikepacking je skvelý spôsob, ako uniknúť z ruchu mestského života a prežiť nezabudnuteľné zážitky. Ak máte chuť na dobrodružstvo, vyskúšajte bikepacking a objavte nové horizonty na dvoch kolesách.

Najvyššie vrcholy slovenských pohorí

Bicyklom a pešo na Najvyššie vrcholy Slovenských pohorí

Asi najväčšou slovenskou cyklo-turistickou akciou tohto roka bolo absolvovanie výstupov na najvyššie vrcholy všetkých slovenských ...
Tašky na bikepacking Vaude Trail

Funkčné tašky na bikepacking od Vaude

Nové bikepackingové tašky na budúcoročnú sezónu prináša aj nemecký výrobca Vaude. Keďže sa jedná o ...
Okolo Polonín a cez Východné Karpaty

Okolo Polonín a cez Východné Karpaty

Trasu okolo Polonín a cez Východné Karpaty som mal naplánovanú už minulý rok, ale nejak ...
Biepacking Pobaltím - Estónsko, Lotyšsko, Litva

Bickepacking Pobaltím – z Talinu do Suwalki

Keďže som si pred sezónou zaobstaral nového gravel medveďa – Marin Gestalt X11, už od ...
Novinky od Acepac 2023 | Cyklistické tašky a brašne

Cyklistické tašky Acepac | Novinky 2023

Česká firma Acepac vyrába cyklistické tašky, ruksaky a hlavne výborne prepracované tašky na bikepacking. Hneď ...

Bikepacking Hnileckou dolinou na Muráň | Hnilecká cyklomagistrála

September bol upršaný, čo moje plány na viacdňový jesenný bikepacking trip zmarilo. Babie leto však ...