Cyklistické tašky Acepac | Novinky 2023

Novinky od Acepac 2023 | Cyklistické tašky a brašne

Česká firma Acepac vyrába cyklistické tašky, ruksaky a hlavne výborne prepracované tašky na bikepacking. Hneď na prvý pohľad je jasné, že tašky vyrábajú ľudia, ktorí sami tašky používajú a vychádzajú z vlastných skúseností na dobrodružných cestách na bicykloch. Svoje výrobky pravidelne zdokonaľujú, pridávajú nové modely z kvalitného materiálu a s dômyselnými praktickými vylepšeniami.

Aj na rok 2023 pripravil Acepac niekoľko nových bikepackingových tašiek. Ich predstavenie priniesol Dag Raška z portálu Bike Packing.

Nové cyklistické tašky na gravel bicykle.

Už minulý rok Acepac avizoval, že plánuje niečo nové. Vedel som, že sa to bude týkať gravelu, vedel som, že pôjde o teleskopické sedlovky, ale to bolo všetko, čo som vedel.  

Vezmem to po poriadku. Prvou zmenou je hlavný materiál použitý na cyklistických taškách. Je to nový Nylon Robic a prečo? Dôvod je celkom jednoduchý. Robic je odolnejší a zároveň ľahší. Došlo teda k úspore hmotnosti a zvýšeniu odolnosti. Niežeby predchádzajúca odolnosť bola zlá. Stále nosím prvú verziu fuel bagu a stále slúži. 

Berte tento článok, ako úvod k novým produktom Acepac, pretože počasie mi nepraje na nejaké dlhšie testovanie, ale testovanie týchto cyklistických brašní sa zaručene uskutoční ešte tento rok. Začnem predstavovaním najmenších tašiek na bicykel a tými sú fuel bagy.

Taška na hornú rámovú rúru bicykla Acepac Fuel Bag (0,8 až 1,2 L)

Všetci poznáme tašky na hornú rámovú rúru na bicykel a ak ste ako ja, tak tieto tašky sú absolútne nevyhnutnou súčasťou základnej výbavy bikepackera. Nové fuel bagy sú identické so starším radom a budú sa dodávať v dvoch veľkostiach. M a L. Menšia taška na hornú rámovú rúru na bicykel má objem 0,8 litra a väčšia 1,2 litra. Konštrukčne sa na brašniach okrem materiálu zmenili pútka z Hypalonu. Tie sú teraz rezané laserom, čo zabezpečuje ešte lepšie priľnutie k rámu bicykla a eliminuje ich pohyb do strán.

Dvojitý vodeodolný zips YKK je vybavený pútkom na jednoduché otváranie. Obe tašky na hornú rámovú rúru bicykla majú vo vnútri bočné sieťované vrecká a väčšia verzia má dve vonkajšie bočné vrecká. Vnútorné časti tašiek majú kontrastné vnútro pre lepšiu viditeľnosť. Brašne sú vybavené dostatočne dlhými popruhmi na suchý zips, ktoré môžete ľubovoľne nastaviť a pripevniť k rámu. Zipsy sa dajú samozrejme posúvať podľa vašich potrieb. A hmotnosť? Malý bag váži 102 g a jeho väčší náprotivok 121 g. 

Trojuholníková taška do rámu Acepac Triangle Frame Bag

Acepac Triangle Frame Bag je malá trojuholníková taška do rámu bicykla s jedným bočným vstupom. Opäť so sieťovanými vreckami a kontrastným interiérom. Zapínanie je opäť na zips YKK a k dispozícii sú dva jazdce.

Prečo? Pretože výrobca myslel na to, že nie každý rám má rovnakú geometriu a že taška nemusí dokonale sedieť na každom ráme. Preto je len na vás, ako brašňu na svoj rám pripevníte. Trojuholníkovú tašku je možné pripevniť aj na celoodpružený bicykel. Objem bohužiaľ nepoznám, ale hmotnosť je 134 g. Upínanie je opäť pomocou suchého zipsu s možnosťou výberu polohy. 

Taška na riadidlá Acepac Mini Bar Roll (8 L)

Táto taška na riadidlá s objemom osem litrov je novinkou. V podstate sa vracia ku koreňom spoločnosti Acepac. Vonkajší materiál, Nylon Robic, je totiž doplnený vnútorným rolovacím dry bagom, ktorý zabezpečuje nepremokavosť tejto tašky na riadidlá.

Dry bag možno naplniť samostatne alebo ho pomocou suchého zipsu pripevniť a integrovať do vaku. A to už poznáme z prvého radu výrobkov spoločnosti. Došlo však k zmenám, najmä v systéme upínania. Vak sa k riadidlám pripevňuje pomocou suchého zipsu a dištančných podložiek. Áno, je to to isté, čo bolo, ale zmenený je zvyšok. Cez suché zipsy sa ešte pripínajú pracky, ktoré slúžia na  zaistenie a upevnenie. To však nie je všetko. Do týchto praciek vedú popruhy, ktoré slúžia na kompresiu. Šikovné a hlavne to drží ako prizvárané. Hmotnosť 254 g. 

Taška na riadidlá Acepac Bar Bag (13 L)

Ak niekomu objem prednej tašky na riadidlá nestačí, je možno k nej pridať tašku Bar Bag a získať tak pekných päť litrov navyše. A to nie je málo. Taška je rolovateľná a má aj vnútorný dry bag. Aj tu sa dá dry bag odpojiť a naplniť samostatne.

Z vonkajšej strany je taška vybavená bočnými vreckami a malým vreckom na zips na prednej strane. Na zadnej strane nájdete krytý otvor na kábel slúchadiel alebo nabíjanie. Ak by ste to nechceli, tašku Bar Bag možno k riadidlám pripevniť samostatne pomocou dvoch pásikov na suchý zips, a ak by ani to nestačilo, tašku Bar Bag možno kedykoľvek odpojiť od bicykla a použiť ju ako provizórnu ľadvinku. Popruh je súčasťou balenia. A to všetko s hmotnosťou 254 g. Na chlp rovnaká hmotnosť ako pri Mini Roll. 

Taška na riadidlá Acepac Barrel

Ide o úplne novú a malú dvojlitrovú tašku na riadidlá. Ľahko sa upevňuje pomocou dvoch popruhov na suchý zips na riadítka. Ma vode-odolný zips YKK s dvoma jazdcami. Vo vnútri nájdete hlavný úložný priestor a štyri vrecká.

Dve sieťové, dve plné a pútko na kľúče. Na vonkajšej strane nič nehľadajte. Toto je minimalistická taška na jednodňový výjazd. Vlastne nie, na prednej strane nájdete pútka na svetlá. Minimalistická, ale na prvý pohľad naozaj zaujímavá. Aspoň pre mňa. Teda aj s posledným kúskom, a tým je taška pod sedlo s hmotnosťou 170 g, ktorá je tiež minimalistická.  

Brašňa pod sedlo Acepac Drop Post Bag

Taška pod sedlo s objemom osem litrov a názvom Drop Post. Prečo práve Drop Post? Áno, odpovedali ste správne, je určená pre teleskopické sedlovky. Ale nielen pre ne. Podobná taška od spoločnosti Revelate Designs má objem dva a pol litra. Spoločnosť Acepac ju vyrobila o niečo väčšiu. A ako sa im to podarilo? Na test si budete musieť počkať, ale po prvých pár jazdách musím povedať, že sa naozaj osvedčila. Brašňa sa upína len na koľajničky sedadla pomocou štyroch popruhov s prackami. Kvôli stabilite sú pracky vybavené zámkami, ktoré zabezpečujú pevné uchytenie bez akéhokoľvek uvoľnenia, ktoré by spôsobilo kývanie brašne. Brašna sa naozaj nehýbe.

Vďaka upínacím lištám je sedlovka dostatočne vzdialená od sedadla, takže vám nič neprekáža a môžete si užívať ovládanie teleskopickej sedlovky. A verte mi, že to nie je pri teleskopických brašniach pravidlom. Nepremokavosť je opäť zaručená odnímateľným dry bagom. Taška je takpovediac rolovateľná a je vybavená ešte jedným vonkajším kompresným popruhom, ktorý je na konci vybavený G-sponou. Dno brašne je vystužené, a preto by v prípade použitia na celoodpruženom bicykli malo vydržať prípadný kontakt s plášťom bicykla. Hmotnosť je 306 g. 

Čo povedať na záver. Acepac nespí a stále sa snaží vymýšľať niečo nové, inovovať a to sa cení. Teraz si už len želám, aby bola jar a mohol som sa pustiť do poriadneho testovania. 

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *