Minipumpa na bicykel LEZYNE Lite Drive – S | Recenzia

LEZYNE Lite Drive - minipumpa na bicykel

Priznám sa, minipumpa na bicykel Lite Drive – S od Lezyne mi spadla takpovediac rovno do “klína”. O pumpách som totiž nič nevedel. A než aby som mal opäť prechádzať (ako som to už urobil pri výbere predného svetla, zadného svetla a multikľúča) cez ďalších 50+ technických parametrov minipúm ponúkaných v našom obchode Život s bicyklom, uprednostnil som telefonickú konzultáciu s naším technikom Filipom. Ten ma hneď zasypal otázkami.

Kóóóópec otázok o bicykli a parametroch mini pumpy

Aby mi Filip vedel vybrať najlepšiu možnú alternatívu minipumpy na bicykel pre moje budúce používanie, najprv sa začal vypytovať:

  • na aký typ bicykla potrebujem pumpu
  • na aký tlak si fúkam kolesá
  • koľko kilometrov ročne odjazdím
  • priemerný počet defektov za rok
  • na šírky používaných plášťov
  • druhy používaných ventilov
  • a či chcem pumpu nosiť v drese alebo v taške poprípade na bicykli.

Potom nasledovali otázky o mojej predstave budúcej minipumpy a požadovaných parametroch ako sú jej:

  • rozmery
  • váha
  • materiál
  • farba
  • efektivita hustenia
  • ergonómia

…a ešte nejaké ďalšie otázky ohľadom nových technológií (o mnohých som ani netušil, že nimi cyklistické pumpy disponujú) ako AIR BLEED SYSTÉMEM (ABS), TWIN CHUCK, manometre, alebo či by som nepreferoval rovno CO2 bombičky a nemusel by som sa namáhať pumpovaním a ušetril si čas.

Takže, akú minipumpu som hľadal, pre aký bicykel a terén

Na cyklotúre Kojšovská hoľa s Ivom Vydrom
Na 80 km cyklotúre Košice – Lajoška – Kojšovská hoľa – Kojšov – Loreley – Jahodná – Košice s Ivom Vydrom.

Ročne zhruba odbicyklujem 8000 km, preferujúc dlhé kopcovité XC cyklotúry. Väčšinou jazdím na plášťoch o šírke 2,5” a stále preferujem duše s galuskovými ventilmi. V priemere dostanem 1 až 3 defekty za sezónu a sledujúc zážitky s bezdušákmi iných cyklistov, pri dušiach najskôr aj ostanem. Čo som si o tomto “módnom“ výstrelku myslel, najlepšie zhrnul cyklomechanik zo ŠTĚRBA BIKE v novom videu Proč jsem se vrátil k duším. A ešte moja dobre mienená rada pre cyklistov, ktorí sa rozhodujú prejsť na bezdušáky je, aby sa oboznámili s ich históriou – kto ich vyvinul, za akým účelom a prečo sa tak dobre osvedčili v podmienkach, pre ktoré boli vyvinuté, ale už nie tak jednoznačne mimo nich. To je ale na iný článok.

Takže, čo sa týka samotnej minipumpy na bicykel, keďže mala slúžiť iba pre núdzové situácie a to niekoľkokrát do roka, hľadal som niečo rozmerovo malé, superľahké, vysoko výkonné, spoľahlivé a aby mini pumpa ponúkala vzhľadom k mini rozmeru aspoň ako-tak férový uchop a manipuláciu počas pumpovania.

Na základe mojich požiadaviek plus nejakých Filipom navrhnutých alternatív, ktoré by vzhľadom k napredujúcemu vývoju minipump, už prichádzali v úvahu, mi poradil dať šancu minipumpe …

Minipumpa na bicykel Lezyne Lite Drive – S

Minipumpa na bicykel LEZYNE Lite Drive - S
Ultraľahká ručná minipumpa na bicykel Lezyne Lite Drive – S vážiaca iba 78g.

Minipumpa na bicykel Lezyne Lite Drive – S váži iba 78g, meria 180mm a ponúka max. tlak 160 psi / 11 barov. Okrem týchto údajov výrobca Lezyne udáva, že Lite Drive – S je ultraľahká ručná minipumpa vyrobená z ľahkého a odolného CNC opracovaného hliníka.

Je vybavená veľmi ohybnou flex hadičkou, ktorá minimalizuje možnosť zlomenia alebo ohnutia ventilku počas pumpovania. Na strane hadičky sú tlačítka Air Bleed Systém (ABS). Ide o vzduchový vypúšťací systém pre zníženie tlaku v hadičke a tým pádom jej ľahkého odskrutkovania z ventilku. Pri nepoužívaní je hadička ukrytá v tele pumpy. Hadička pumpy je kompatibilná s ventilmi Presta a Schräder (pre galuskový aj autoventil).

Minipumpa na bicykel Lezyne Lite Drive – S ľahko a niekoľkými stlačeniami nafúka pneumatiky cestných bicyklov a zvládne aj nafúkanie plášťov horských bicyklov. Na svoje rozmery ponúka bezkonkurenčný výkon. Zároveň vyniká vizuálne čistým, príjemným a moderným dizajnom, čo z nej robí minipumpu, do ktorej sa zamiluje každý cyklista.

Čo hovorili o tejto mini pumpe zahraničné recenzie

Aby som sa dozvedel o tejto minipumpe na bicykel viac, prečítal som si dodatočne  recenzie na rôznych cyklistických webových stránkach a fórach. Zaujímali ma v prvom rade tie negatívne – ich počet a čo konkrétne, alebo do akej miery by boli/neboli relevantné pre moje budúce používanie. Samozrejme, zaujímali ma aj tie pozitívne, ale myslím, že výrobca odviedol dobrú prácu pri spropagovaní svojho výrobku a jeho všetkých predností. 

Vcelku som nachádzal na používanie tejto mini pumpy veľmi uspokojivé referencie. Obvykle, ako na stránke Lezyne Lite Drive Mini Pump, kde sa hodnotenia zúčasnilo 20 užívateľov, jej dali 4,2 body z piatich. 

Jeden užívateľ si sťažoval, že sa mu pumpa pokazila po roku ľahkého používania. Ďalší si sťažoval na zničený plastikový závit, na ktorý sa šrubuje hadička pumpy. Tretí, že pri dlhom pumpovaní sa prehreje závit a vzduch začne unikať von. 

Zvyšných 17 užívateľov, aj keď niektorí ešte neboli s niečím úplne spokojní, v celku hodnotili túto minipumpu veľmi priaznivo. Preto dostala aj z mojej strany zelenú.

Moje skúsenosti s novou minipumpou na bicykel od Lezyne

Skúsenosti s minipumpou na bicykel od Lezyne
Moja stará plne funkčná ručná pumpa zn. Force a nová minipumpa na bicykel zn. Lezyne – porovnanie veľkosti a dizajnu.

Za 5 mesiacov, odkedy minipumpu od Lezyne mám, som ju použil trikrát. Prvýkrát skúšobne doma, aby som vedel koľkokrát musím stlačiť/natiahnuť pumpu, aby som nafúkal plášť na horskom bicykli na 1,9 až 2,1 psi.

Dvakrát som bol nútený túto minipumpu na bicykel už použiť naostro, keď som dostal defekt. V oboch prípadoch na dlhých cyklotúrach. Jedenkrát z toho som ju dokonca použil pri skorom rannom výjazde za predného osvetlenia.

Použitie ručnej pumpy na bicykel v noci
Použitie novej ručnej minipumpy na bicykel od Lezyne v sťažených podmienkach.

Ani v jednom prípade som nemal problém s jej poskladaním, zložením, ani so samotnou manipuláciou počas fúkania kolesa. Pri používaní širších plášťov 2,5″ alebo 3”, aké zvykneme mávať na horských bicykloch, treba počítať, že na dofúkanie cca 2 psi bude potrebných cca. 200 až 250 stlačení. Tým, že je minipumpa na bicykel rozmerovo malá, stláčaný vzduch kladie len minimálný odpor a dofúkanie je ľahká a rýchla záležitosť. Moje celkové doterajšie hodnotenie je len pozitívne. Keby som mal minipumpu opísať v krátkych bodoch, tak povie

  • solídne stavaná
  • super ľahká
  • malá ale výkonná
  • ľahko použiteľná
  • dobre vyzerajúca.

Malé upozornenie: Pri nasadzovaní hadičky na telo minipumpy dbajte na jej kolmé nasadenie. Kovový závit hadičky má totiž tendenciu sa nesprávne zahryznúť do plastového závitu v tele pumpy. Pri prehliadnutí nesprávneho nasadenia a následnom násilnom točení môže skutočne hroziť trvalé zničenie/ztrhnutie tohoto plastového závitu.

Záver

Stará ručná pumpa na bicykel - Force
Päťročná, ale stále spoľahlivá ručná pumpa na bicykel zn. Force vážiaca 153g, o dĺžke 27 cm.
Nová mini pumpa na bicykel LEZYNE Lite Drive
Nová ultraľahká mini pumpa na bicykel LEZYNE Lite Drive vážiaca iba 78g, o dĺžke 18 cm.

Minipumpa na bicykel Lite Drive – S od Lezyne je od mojej predošlej pumpy ľahšia o 75 g, kratšia o 8 cm a tým, že má flexibilnú hadičku sa s ňou počas pumpovania v ruke manipuluje oveľa lepšie. Samozrejme, že nie ako s bežnou pumpou, ktorú by som používal na dofúkanie plášťov v domácich podmienkach. Na to mám 20x účinnejšiu nožnú pumpu aj s tlakomerom. Tú, ale so sebou na výlety určite brávať nebudem :-). Mať ale pri sebe na cyklovýletoch minipumpu, na ktorú sa dá kedykoľvek v núdzi spoľahnúť, ktorá váži iba 80g a v batohu zaberá minimálny priestor, to je radosť sama o sebe.

Prajem vám veľa najazdených kilometrov bez defektov.

*****

Ak by ste mali ďalšie otázky konkrétne ohľadom mojej súčasnej minipumpy LEZYNE Lite Drive, napíšte. Ak budem vedieť, rád vám ich zodpoviem.

Jeden z tímu Život s bicyklom
Karol Nickler

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *