Zadné svetlo na bicykel Lezyne STRIP DRIVE 150: Vytrvalec v svietivosti | Recenzia

Zadné svetlo na bicykel Lezyne STRIP DRIVE 150 - Recenzia

Na cyklovýjazdy som potreboval nové zadné svetlo na bicykel, ktoré netreba nabíjať po každej jazde a tiež, aby mi vydržalo svietiť aj na 200+ km dlhých cyklotúrach. Po vzájomnom porovnávaní značného množstva zadných svetiel na bicykel mi vyšlo, že zadné svetlo LEZYNE STRIP DRIVE 150 Lumenov by mohlo byť práve to, čo hľadám. Náš skúsený cyklo-mechanik Filip mi len potvrdil správnosť výberu. Vraj si ho tiež vybral a je s ním nad mieru spokojný. Na úvod len prezradím, že ponúka výdrž svietivosti úctyhodných 57 hodín, žiarivosť až 150 Lumenov a výber z 11 výstražných režimov osvetlení. Skôr než sa dostanem k jeho celkovému zhodnoteniu po 4 mesiacoch používania, prejdime si cez niekoľko výhod, ktoré nám ponúka používanie zadných svetiel.

9 dôvodov, prečo je zadné svetlo na bicykel pre cyklistov dôležité

  • Zvýšená viditeľnosť: Zadné svetlo na bicykli pomáha cyklistom byť rýchlejšie a lepšie viditeľní pre ostatných účastníkov cestnej premávky, najmä pri slabom osvetlení alebo v tme.
  • Predchádzanie nehodám: Zadné cyklistické svetlá pomáhajú predchádzať nehodám tým, že uľahčujú vodičom rýchlejšie spozorovať cyklistov na ceste a včas sa im vyhnúť.
  • Zákonná požiadavka: Na Slovensku je zákonnou požiadavkou pre jazdu na bicykli po verejných komunikáciách počas zníženej viditeľnosti (tma, hmla, dážď) mať na bicykli aj zadné svetlo.
  • Lepšie vzdialenostné vnímanie: Zadné svetlo na bicykli pomáha vodičom lepšie odhadnúť vzdialenosť medzi nimi a cyklistom.
  • Zvýšená bezpečnosť: Zadné svetlá sú základným prvkom bezpečnosti cyklistov, ktoré slúžia ako prevencia pred nehodami a udržiavajú tým cyklistov na cestách v bezpečí.
  • Znížené riziko kolízie: Svetlá pomáhajú znížiť riziko kolízie s inými účastníkmi cestnej premávky, najmä za zhoršených svetelných podmienok alebo pri zhoršenej viditeľnosti.
  • Väčšia informovanosť: Zadné svetlá pomáhajú zvýšiť povedomie o cyklistoch na ceste, čím povzbudzujú ostatných účastníkov cestnej premávky, aby im venovali viac priestoru a rešpektu.
  • Jednoduchá inštalácia: Zadné svetlo na bicykel sa zvyčajne ľahko inštaluje, pričom väčšina modelov si vyžaduje len minimálne alebo žiadne náradie či odborné znalosti.
  • Väčší pokoj na duši: Výstražné zadné svetlá poskytujú cyklistom väčší pokoj a kľud, pretože im umožňujú jazdiť s istotou, že budú včas spozorovaní, najmä pri slabom osvetlení alebo v tme.

Zadné svetlo na bicykel Lezyne STRIP DRIVE 150 – základná charakteristika

Zadné svetlo na bicykel USB Lezyne STRIP DRIVE 150

Zadné svetlo na bicykel USB Lezyne STRIP DRIVE 150 je pre uchytenie na bicykel a manipuláciu dobre konštrukčne navrhnuté. Upnúť sa dá gumeným pásikom k širokej škále sedloviek alebo rámových trubiek, vrátane aero dizajnu. Poskytuje jasnú a z ďaleka ľahko spozorovateľnú výstražnú žiarivosť o výkone až 150 lúmenov. Zadné svetlo na bicykel USB Lezyne STRIP DRIVE 150 sa vyznačuje elegantným dizajnom s odolnou hliníkovou konštrukciou a stupňom vodotesnosti IPX7. Svetlo ponúka 11 režimov vrátane režimu Flash, Pulse, Solid a Daytime Flash a niekoľko ďalších medzi-režimov, medzi ktorými sa dá pomocou tlačidla ľahko vybrať.

Výkon Lezyne STRIP DRIVE 150

Svetlo na bicykel zadné USB Lezyne - svetelný výkon

Zadné cyklistické svetlo Lezyne STRIP DRIVE 150 je naozaj viditeľné z veľkej vzdialenosti, zatiaľčo poskytuje viditeľnosť v uhle až 270°. Vďaka tomu ma majú vodiči možnosť aj pri vysokej rýchlosti včas spozorovať a prejsť do druhého pruhu alebo spomaliť, čo tiež platí pre vodičov prichádzajúcich z bočných ciest. 11 rozličných režimov osvetlenia mi umožňuje stále nastaviť svetelný výkon na základe viditeľnostných podmienok alebo predpokladanej dĺžky cyklotrasy. Výdrž batérie vzhľadom k váhe zadného svetla (69g) je pri nepretržitej prevádzke v najšetrnejšom režime až 57 hodín, čo je veľmi dobré. Doba nabíjania svetla je cez nabíjačku pomerne rýchla a trvá 2,5 hodiny. Cez počítač alebo PowerBank to trvá značne dlhšie.

Skúsenosti s používaním zadného svetla na bicykel

Skúsenosti s používaním zadného svetla na bicykel

Zadné cyklistické svetlo Lezyne STRIP DRIVE 150 počas jazdy alebo používania nijako neovplyvňuje moje jazdy. Nastaviteľný gumený popruh svetla mi ho umožňuje po nabití stále bezpečne a pevne upevniť na bicykel. Počas jazdy som nezaznamenal problémy s posunom alebo pohybom svetla ani počas zdolávania náročných XC tratí na hardtaile. Zadné svetlo je naozaj ľahké k pomeru výkonu, takže nepridáva bicyklu žiadnu výraznú hmotnosť. Samotný odraz blikania ma počas nočných jázd nijako nevyrušuje. Najväčšiu výhodu pri jeho používaní vidím v tom, že pri správnom nastavení blikajúceho režimu ho môžem zapnúť pri zatváraní dverí a vypnúť ho, až keď som opäť doma. Pri predošlých zadných svetlách s nižšou výdržou som musel neustále kalkulovať, kde ich bolo naozaj potrebné zapínať a vypínať, aby som ušetril baterku. Pri Lezyne STRIP DRIVE 150 ho nevypínam, ani keď sa zastavím na krátke občerstvenie, či na kofole. Skrátka, bliká ako hluché 🙂

Problémy

Lezyne STRIP DRIVE 150 USB zadné svetlo - problémy

So zadným cyklistickým svetlom Lezyne STRIP DRIVE 150 som nezaznamenal žiadne závažné problémy, hoci výdrž batérie by mohla byť v režime BLAST dlhšia. Súčasná sa pohybuje okolo 2:15 hod. pri 45 Lumenoch. Tento režim je vynikajúci, keď si chcete byť istý, že vás naozaj nikto neprehliadne. napr. v daždi, hustejšej premávke alebo hmle.

Celkový dojem

Zadné svetlá na bicykel USB Lezyne STRIP DRIVE 150

Celkovo som so zadným cyklistickým svetlom Lezyne STRIP DRIVE 150 veľmi spokojný. Spoľahlivo slúži, zatiaľčo sa stará o moju viditeľnosť a bezpečnosť na cestách cez deň aj noc. Má elegantný dizajn a žiadnym spôsobom nezaberá zbytočne priestor alebo neovplyvňuje môj komfort pri jazde. Hoci by výdrž batérie v režime BLAST mohla byť ešte dlhšia, ďalšie ponúkané režimy svetlá bohato pokrývajú dĺžky mojich výjazdov, ktoré sa zväčša pohybujú od 3 do 20 hodín. Ak hľadáte spoľahlivé zadné svetlo pre svoj bicykel, Lezyne STRIP DRIVE 150 určite stojí za zváženie.

Pripadne, ak nepožadujete od svetla až takú výdrž, odporúčam pozrieť si zadné svetlo LEZYNE STICK DRIVE, ktoré je štíhlejšieho dizajnu, ľahšie a môže byť vhodnejšie pre cestné alebo gravel bicykle, ale stále ponúka až 23 hodín svietenia.

Prajem vám pekný začiatok novej cyklistickej sezóny 2023.

Jeden z tímu Život s bicyklom
Karol Nickler

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *