Zimné cyklistické oblečenie | 12 tipov ako sa obliecť na bicykel v zime

Zimné cyklistické oblečenie - ako sa obliecť na bicykel v zime

Správne zimné cyklistické oblečenie dokáže výrazne zmeniť váš zážitok zo zimnej cyklistiky. Niekoľko správne vybraných častí zimného cyklo oblečenia zaistí, že budete môcť zostať na bicykli v teple (ale nie spotený príliš v teple) a v pohodlí, aj v tých najchladnejších dňoch. Dokonca, mnohým jesenné a zimné bicyklovanie v chladnejšom počasí môže prísť komfortnejšie ako cyklojazdy na vrchole horúceho leta. A vďaka revolúcii nových sofistikovaných materiálov používaných aj pri výrobe cyklistického oblečenia je pravidelné jazdenie aj počas zimných mesiacov tisíckrát jednoduchšie, ako kedysi.

Nižšie nájdete nepostrádateľné cyklistické oblečenie na zimu alebo chladnú jeseň od ponožiek až po čiapku na hlave, ktoré pomôžu predísť tomu, aby vám pochmúrne počasie pokazilo vašu jazdu.

Navyše, v závere článku „Zimné cyklistické oblečenie“ nájdete radu užitočných typov, ktoré vám pomôžu sa ľahšie a bezpečnejšie prebicyklovať zimným obdobím.

Nevyhnutné zimné cyklistické oblečenie pre každého cyklistu

1. Nákrčník / multifunkčná šatka

Cyklistická multifunkčná šatka, nákrčník na zimu

Veľmi prehliadanou časťou cyklistického oblečenia na zimu je nákrčník, veľakrát vo forme multifunkčnej šatky. Nákrčník nie je len dobrý spôsob, ako dodať vášmu zimnému cyklistickému vzhľadu štipku luxusnej elegancie, ale aj spôsob, ako si skvelo udržať krk v teple v chladnejšom počasí. 

Nákrčníky alebo multifunkčné šatky sa vyrábajú z jemných, elastických a ľahkých materiálov (napr. polyesterového mikrovlákna, lycra, merino) sú priedušné a rýchlo schnú. V chladných dňoch môžu zároveň slúžiť aj na prekrytie dýchacích ciest alebo aj ako čapica pod prilbu. Multifunkčné šatky sú ideálne nielen pre bicyklovanie v chladnom počasí, ale rovnako aj na bežné nosenie.

2. Cyklistická základná vrstva (funkčné prádlo, termo prádlo)

Cyklistické funkčné prádlo a termo prádlo jar, jeseň, zima

Základná vrstva je prvým cyklo odevom v styku s vašou pokožkou. Jej úlohou je vás udržiavať v optimálnej pohode a v teple. Jedná sa o tzv. funkčné prádlo a termo prádlo, ktoré tvorí neodmysliteľný základ cyklistického oblečenia pre najchladnejšie jesenné a zimné mesiace. Toto zimné cyklistické oblečenie je obvykle vyrobené z umelých vlákien, alebo merino vlny, odvádza pot od pokožky a zároveň vás udržuje v teple. 

K dispozícii sú verzie s krátkym alebo dlhým rukávom. Rovnako ako pri nákrčníku tento druh cyklistického oblečenia využijete aj na rôzne ďalšie aktivity ako cyklistiku, na turistické vychádzky, bežkovanie, lyžovanie aj bežné nosenie. Oporúčame mať aspoň jeden kus z každého typu a nosiť ten, ktorý najlepšie vyhovuje prevládajúcej teplote.

3. Stredná vrstva (cyklistický dres, mikiny)

Cyklistický dres a mikiny na jar, jeseň, zimu

Tu sa môžete podľa počasia a chladu rozhodnúť koľko vrstiev a čoho budete potrebovať. Niekedy postačí jersey s dlhým rukávom. Pri nižších teplotách v prechodnom jarnom alebo jesennom období vám zase dobre poslúži zateplený cyklistický dres. Stredne hrubá mikina v prednej časti s kombináciou vzduchu-odolných tkanín a s fleecovým alebo Polartecovým zadným dielom pre extra priedušnosť vám vynikajúco poslúži pri nízkych teplotách. Všetky tieto stredné vrstvy vám prídu vhod, keď chcete poraziť chlad a zároveň sa nechcete zbytočne prehrievať.

Dobré je pritom vyberať dresy alebo mikiny, ktoré sa v prípade potreby dajú rýchle zhodiť alebo obliecť bez potreby snímania prilby a okuliarov, alebo rozopnúť v prípade potreby ochladenia. 

Vynikajúcim doplnkom k tejto strednej vrstve je cyklovesta alebo ľahká bunda proti vetru a dažďu. 

4. Zimné cyklistické nohavice

Zimné cyklistické nohavice

Áno, bicyklovanie v zime sa dá prežiť aj s krátkymi nohavicami a návlekmi na nohy. Lepšou variantou do chladného počasia je však kúpa dlhých cyklistických nohavíc s fleecovou podšívkou, prípadne s rozličnými povrchovými úpravami proti prefúkaniu alebo vode. Zimné cyklistické nohavice majú za úlohu udržať kolená a končatiny v primeranom teple a pohodlí. Môžu byť zateplené rôznymi materiálmi a v rôznych hrúbkach a tiež sú vybavené materiálmi proti vetru (windstopper) alebo vode (Goretex). 

Vyrábajú sa s trakmi aj bez trakov a rovnako pre dámy aj pánov. Na dlhšie jazdy sú vhodnejšie dlhé elastické cyklonohavice s trakmi, pretože sa nezosúvajú z pása, plus ponúkajú extra prekrytie chrbtovej aj brušnej časti.

Pre ženy v prípade potreby ísť na toaletu môže ale vyzlečenie zimných cyklo nohavíc s trakmi predstavovať značný problém. Hlavne v zimnom období, keď sú naobliekané. Preto dámam odporúčame vybrať si cyklo nohavice bez trakov, alebo nájsť modely zimných cyklistických nohavíc s trakmi – so zipsom v spodnej časti. 

5. Cyklistické rukavice

Zimné cyklistické rukavice

Zimné cyklistické oblečenie sa nezaobíde bez kvalitných cyklo rukavíc. Zimné cyklistické rukavice patria asi k najdôležitejšej časti zimnej výbavy cyklistu, pretože práve na prstoch cítiť chlad najskôr. Zimné cyklistické rukavice sa zvyčajne delia na tri kategórie:

  • 1. Jemne hrejivé cyklistické rukavice (určené pre sychravé jesenné/jarné cyklo výjazdy vhodné pre teploty blízko bodu mrazu, alebo mínusové teploty ale pri prevádzaní intenzívnych cyklistických výkonov, kedy sa ruky potia).
  • 2. Mimoriadne teplé zimné cyklistické rukavice (vyhovovať budú predovšetkým cyklistom jazdiacim v extrémne nízkych teplotách. Vďaka izolačným vrstvám unikátnych materiálov dokážu totiž tieto „Extra Warm” rukavice ochrániť ruky aj v teplotách pod bodom mrazu).
  • 3. Nepremokavé / neoprénové cyklistické rukavice (vhodné do mokrého, daždivého a chladného počasia. Teplotný komfort závisí predovšetkým od hrúbky neoprénovej izolácie rukavíc, ale obvykle sú vhodné do teplôt od 0° do 16°C.

Všetky cyklistické rukavice by mali ponúkať – dostatočný cit, dosah na brzdy a preraďovanie, pevný úchop a priľnavosť. Podľa ďalšieho výberu, vetruvzdornosť, primeranú vodeodolnosť, odvádzanie vlhkosti z rukavíc, reflexné prvky, pohodlné manžety z neoprénu alebo iných materiálov a suchého zipsu.

6. Cyklistická čiapka a kukla

Cyklistické čiapky - jar, jeseň, zima

Priliehavá čiapka, ktorá sa zmestí pod prilbu a udrží vašu hlavu v teple a suchu je jedným z najlacnejších ale veľmi dôležitým kúskom cyklistického oblečenia pre najchladnejšie zimné mesiace. Pre dlhšie výjazdy v chladnom počasí môže ako alternatíva poslúžiť kukla. Cyklistické čiapky a kukly na zimu sa ponúkajú v širokej škále dizajnových prevedení, použitých materiálov a farebných kombinácií. 

Cyklistické čapice aj kukly sa predovšetkým vyznačujú strihmi vhodnými na použitie pod cyklistickú prilbu, redukovaným počtom švov pre komfort a v prípade čapíc tvarovaním na prekrytie uší. Podľa plánovaného účelu sa dá vybrať od tenkých a ľahkých fleecových čapíc, až po extra zateplené čiapky v kombináciách Merino vlny, polyesteru s tenkou podšívkou, ktorá odvádza pot preč od pokožky, až po čapice odolné voči vetru a dažďu.

7. Nepremokavá bunda

Nepremokavá cyklistická bunda na jar, jeseň, zimu

Keď sa jarné, jesenné, či zimné počasie nečakane zmení na veterné či upršané počasie, ani softshellová bunda vám nemusí pomôcť. Stačí mať ale vo vrecku či batohu pohotovostnú – ľahkú, vetrovzdornú, nepremokavú cyklistickú bundu a ste pripravený čeliť takmer všetkým nástrahám zlého počasia. Ultraľahká a malá núdzová nepremokavá bunda patrí k základnému vybaveniu každého cyklistu počas celého roka. Takýto univerzálny kúsok sa nezľakne ničoho. 

Cyklistické nepremokavé bundy sa vyznačujú priliehavým strihom pre minimálny odpor vzduchu, odvetrávaním cez priedušné diely na chrbte a bokoch, vode-odpudivosťou a vetruvzdornosťou. Samozrejme, všetko závisí od vášho výberu a požiadaviek. Niektoré môžu byť aj zateplené a ponúkať najnovšie materiály ako Gore-Tex, Windstopper atď..

8. Zimné tretry

Zimné tretry na bicykel

Zimné tretry sú určené pre cyklojazdy v chladnom jarnom, jesennom a zimnom období. Ponukajú výhody klasických tretier – podporu celej nohy, precízne a pevné uchytenie tretry s pedálom pre bezstratový prenos sily. Zároveň sú ale konštruované na zachovanie pohodlia nôh počas nepriaznivého počasia – chlad, vietor, dážď a sneženie.

Na vrchnú časť zimných tretier býva použitý nepremokavý materiál odpudzujúci vodu a nečistoty. Kvalitnejšie modely sú vybavené priedušnou membránou napr. windstopperom, ktorý zároveň chráni nohu proti vetru. Súčasť konštrukcie nepremokavých zimných tretier tvoria aj podlepené švy.

Zimné tretry bývajú zateplené, často aj s predĺženou neoprénovou manžetou až nad kotník. Tá bráni vode alebo snehu vniknúť do topánky jazdca.

Alternatívou k zimným cyklistickým tretrám sú neoprénové návleky, ktoré sa predávajú v rozličných hrúbkach.

9. Návleky na tretry

Cyklistické návleky na tretry

Ak ešte nemáte zimné cyklistické tretry, tak návleky na tretry budú druhou najdôležitejšou súčasťou vášho zimného cyklistického oblečenia (hneď po rukaviciach). Je to dobrá alternatíva ako vyskúšať, či jazdenie v chladnejších jesenných či zimných podmienkach vám bude vyhovovať, predtým než za-investujete do kvalitných zimných cyklo tretier. To čo potrebujete, je počas cyklotúry udržať v teple a suchu chodidlá vo vnútri tretier. a dážď, sneh a chlad von. 

Preto návleky na tretry predstavujú ideálny doplnok cyklo oblečenia do chladných a daždivých dní. Sú vyhotovené z rôznych nepremokavých a zateplených materiálov, v odlišných hrúbkach neoprénu, či materiálu GORE-TEX® Infinium™, ktorý je vetruodolný a zároveň  umožňuje odparovanie vlhkosti z nôh. Cyklistické návleky strihom dokonale obopínajú tretry a tým bránia vniknutiu vody do návlekov. Takmer vždy sa dodávajú s reflexným pásikom na zadnej strane, čo je príjemný malý bezpečnostný bonus.

10. Zimné cyklistické ponožky

Zimné cyklistické ponožky

Športové zimné cyklistické ponožky rovnako patria do základnej výbavy cyklistu. Oproti bežným ponožkám ponúkajú väčší komfort, hrejivosť, schopnosť odvádzať vlhkosť od tela aj vyššiu odolnosť voči opotrebovaniu. Obvykle sa vyrábajú z  kvalitných funkčných materiálov ako Primaloft, Merino vlny a polyamidu, alebo ich vzájomných kombinácií.

K ďalším kľúčovým vlastnostiam zimných cyklistických ponožiek patrí ich priedušnosť, ľahkosť, rýchle schnutie, zosilnená špička a päta, kompresia na správnych miestach, aby podporili chodidlo pri šliapaní a minimalizovali trenie v tuhých cyklistických tretrách. Pre lepšiu ergonómiu niektorí výrobcovia ponúkajú aj diferencovaný pravý a ľavý dizajn ponožiek. 

Samozrejme, cyklistické ponožky pre najchladnejšie zimné mesiace sú vhodné aj do mínusových teplôt. Stále si ale predom skontrolujte odporúčaný rozsah ich teplotného využitia. Na výber máte rôzne dĺžky, strihy a ponožky aj vo farebných odtieňoch pre ženy a pre mužov.

11. Cyklistická bunda

Cyklistické bundy na jar, jeseň, zimu

Zabudnite na zimné cyklistické oblečenie, konkrétne na cyklistické bundy (hrubé, neforemné a nepriedušné) zo starých čias. Moderné technológie tkanín umožňujú teraz vyrábať priedušné, ale vode a vetru odolné tvarovo priliehavé cyklistické bundy, v ktorých sa môžete vybrať na jazdy do chladného počasia aj na celý deň. 

Cyklistická bunda musí mať vysoký strih okolo krku, strih hlboký pre ochranu chrbta a zadku proti chladu a striekajúcej vode a dostatočne dlhé rukávy (zvyčajne stiahnuté suchým zipsom na zápästí), aby sa dovnútra nedostal vzduch. V podstate, ako sme to už uviedli v úvode, hľadáte vetru-odolnú, nepremokavú, ale hrejivú a zároveň priedušnú bundu.  Bunda, ktorá toto všetko ponúka nebude lacná, ale budú to dobre investované peniaze.

Poobzerajte sa aj po cyklo bundách, ktoré majú v podpazuší zipsy, tie vám umožnia rýchlo uvoľniť teplo pri prehriatí bez toho, aby ste sa museli rozopínať alebo dávať bundu dole. Niektoré bundy majú z rovnakého dôvodu aj odnímateľné rukávy.

12. Cyklistické okuliare

Cyklistické okuliare

Cyklistické okuliare sú nepostrádateľné. Pre bezpečnú a hlavne pohodlnú zimnú cyklistiku je nevyhnutné chrániť si oči, ani nie tak pred hmyzom, ktorý je počas zimy zalezený, ale predovšetkým pred ľadovým vetrom (za predpokladu, že nechcete stráviť bicyklovanie so zaslzenými a červenými očami). 

Za slnečných dní je zase dobré si chrániť oči pred silným odrazom slnka od snehu a slnečným ÚV žiarením. Niektoré značky okuliarov dokonca vyvinuli špeciálne zafarbenie skiel, ktoré zvýrazňujú kontrast terénu. V každom prípade si chráňte oči pri bicyklovaní a zároveň vyzerajte cool 🙂

Niekoľko užitočných typov k zimným výjazdom

Ako sa obliecť na bicykel v zime - tipy

Ochráňte bicykel aj seba.

Keďže cesty sú na jar, jeseň a v zime mokré, či už kvôli dažďu alebo stojatej vode je dobré na bicykel namontovať blatníky. Áno, vieme, kazia elegantné línie vášho bicykla, ale na rozmočenom zahádzanom zadku tiež nie je nič elegantné.

Skontrolujte predpoveď počasia.

Počasie je nepredvídateľné, takže stojí za to si pozrieť na hodinovú, alebo aspoň dennú predpoveď počasia pre oblasti kam sa chcete vybrať na cyklotúru. Získate tým zároveň všetky dôležité informácie, ako sa obliecť a čo si pre istotu so sebou zobrať. 

Rozumne vrstvite oblečenie.

Vyberajte alebo kombinujte také kusy cyklistického oblečenia, ktoré možno ľahko a rýchlo odobrať alebo pridať (napr. bez snímania prilby a okuliarov), aby vyhovovali meniacim sa podmienkam. Nie je dobré sa príliš prehrievať, ale ani mrznúť. Bicyklovanie je predovšetkým o zábave.

*****

Nenechajte si újsť skvelú príležitosť jazdenia krásnou jesennou a zimnou prírodou.

Tím – Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *