Eurobike 2017 – novinky aj otázka prežitia

Eurobike 2017

Skončil sa ďalší Eurobike a asi posledný v tradičnom termíne. Budúci rok sa cyklistický svet stretne už na začiatku júla. Či sa podarí organizátorom zmenou termínu zachrániť najväčší cyklistický veľtrh je však vo hviezdach. Záleží to hlavne od toho, či nový termín pritiahne späť veľké firmy, ktoré postupne začali Eurobike opúšťať.

Čo nové priniesol Eurobike 2017

Dominujú elektrobicykle a nové rozmery kolies

Elektrobicykle Rock MachineVýrobcovia bicyklov pochopili, že bez kategórie elektro sa už na trhu existovať nedá. Elektrobicykle sa stali rovnocennou kategóriou s klasickými bicyklami u každej značky. Skoro celá hala bola obsadená firmami vyrábajúcimi elektromotory a batérie. Medzi tradičné značky ako Bosch, Yamaha, Brose, Panasonic sa stále viac tlačí so svojimi motormi aj Shimano, so svojim systémom prišil dokonca výrobca pneumatík Continental a samozrejme množstvo ďalších firiem hlavne z Ázie.

Polemika spred dvoch-troch rokov, či má zmysel vymýšľať v MTB segmente ďalší rozmer kolies je vyriešená. Presadili sa nové rozmery 29″ a 27,5″, bicykle s 26″ kolesami už nájdete len v juniorskej kategórii. 

Množstvo noviniek medzi cyklodoplnkami

Eurobike ponúkol prvé SMART zámky na bicykel. Jeden predstavil tradičný nemecký výrobca zámkov na bicykle Trelock, druhý startup z Californie Linka. Viac o týchto zámkoch nájdete v samostatnom článku.

Alpina Mythos milion predaných kusovVýrobcovia cyklistických prilieb sa snažia maximalizovať účinnosť ochrany prilby zdokonaľovaním tvarov, pridávaním blikačiek a nových technológií. Nás najviac zaujala novinka od Alpiny – elegantná, výborne odvetraná a vďaka karbónovým plátkom aj extrémne pevná enduro prilba ROOTAGE. Mimochodom, Alpina Mythos oslavovala predaný miliónty kus. Slušné.

U plášťov sme boli zvedavý na enduro novinku PANDURA od kultovej značky Panaracer, o ktorej sme tiež už písali. Pneumatika má štoplíky rôznych tvrdostí a kevlarovú ochranu proti repichnutiu po celej ploche. To ju robí veľmi odolnou, maximálne priľnavou, cenou je však vyššia hmotnosť. Ďalšie novinky pripravuje Panaracer v spoluprácii so Cedricom Graciom už na jar. To znie dobre.

Tunap - olej na reťazSvojou novou produktovou radou zameranou na šport a športovcov nás zaujala firma TUNAP SPORTS. Jedná sa o jedinečný koncept, v ktorom výrobky starostlivosti o bicykel a starostlivosti o telo prichádzajú od jedného výrobcu. Produkty TUNAP SPORTS sú pre všetkých nadšencov bicyklov; od každodenných cyklistov s mestskými bicyklami až po profesionálnych cyklistov. Asi nebudú zlí, keď sa ich produktami maže celý tím Bora Hansgrohe vrátane Petra Sagana. Čoskoro ich určite uvidíme aj v našich cyklopredajniach.

Sigma predstavila niekoľko nových svetiel a nové vreckové náradie. Z cyklocomputrov je poslednou novinkou pekný model Pure GPS, ktorý už je v predaji aj na Slovensku.

Novinky od stále populárnejšej značky LEZYNE predstavili Američania tradične už na Seootter festivale, ale my sme niektoré videli naživo až tu. U GPS prístrojov prebehla inovácia hlavne vo vnútri, zdokonaleným softvérom, ktorí si môžu jednoducho upgradovať aj tí, ktorý už GPS Lezyne majú. Nové farby, silnejšie svetlá, nové pumpy s digitálnymi manometrami, zvončeky a ďalšie novinky predstavili na stánku aj ambasádori značky – Danny MacAskill a Cedric Gracia.

Toľko o tohtoročnej výstave Eurobike aspoň v krátkosti. K najzaujímavejším novinkám sa vrátime určite aj podrobnejšie.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *