Eurobike 2022 – bikepacking, gravel a ebajky

Eurobike-gravel-bikepacking

Tento rok sa najväčšia cyklistická výstava presunula z Friedrichshafenu do Frankfurtu. Samozrejme sme sa tam boli pozrieť, čo nové nás v ďalšej sezóne čaká. Môj základný dojem bol, že hlavnými trendami sú gravel a bikepacking, no a samozrejme elektrobicykle.

Ani tento rok sa niektoré veľké značky (Specialized, Trek, Scott…) veľtrhu nezúčastnili, napriek tomu bola ponuka výrobcov široká a po dvoch rokoch boli haly plné aj návštecníkov.

Gravel bicykle dominujú

Tak ako po minulé roky bol vo väčšine stánkov ako dekorácia enduro bicykel, teraz jednoznačne dominovali bikepacking bicykle. Hlavne to boli taškami naložené gravel bicykle, ale aj MTB a aj elektrobicykle.

Gravel a bikepacking dominuju

Gravel bicykle sa jednoznačne stali aktuálne najrýchlešie rastúcou kategóriou mechanických bicyklov. Výrobcovia ponúkajú stále viac modelov v kategórii gravel. Jedná sa asi o najuniverzálnejšiu kategóriu bicyklov. Na gravelbiku zvládnete cestu do práce, športovú jazdu na ceste aj v ľahšom teréne a tiež náročné expedície. Variabilita úchopu na „baranoch“ odľahčí chrbát aj zápästia a aj dlhé jazdy sa znášajú ľahšie ako na MTB, či pretekárskom cestnom bicykli.
Takisto výrobcovia pneumatík podstatne rozšírili túto kategóriu a vyberiete si z množstva dezénov aj priemerov plášťov pre gravel bicykle. No a samozrejme výrobcovia komponentov vymýšľajú stále nové špecialitky pre gravel bicykle.

Elektrobicykle stále v kurze

Medzi výrobcami bicyklov a elektrobicyklov dominovala veľkosťou výstavnej plochy a šírkou ponuky firma ZEG, ktorej vlajkovou loďou je značka BULLS. Elektrobicykle s pohonom Bosch, Simano a Brose zaujali dizajnom, výbavou aj kapacitou batérií. Nie bezdôvodne táto značka dominuje aj v enduro závodoch elektrobicyklov.
U elektrobicyklov dochádza stále k vylepšovaniu elektropohonov a kapacity batérií. Hlavne v batériách cítiť, že sa do vývoja veľa investuje, čo je spojené s rozvojom elektrických automobilov. Tu nás čakajú v blízkej dobe najprevratnejšie novinky.

Elektrobicykle Bulls

Na expedičné elektrobicykle sa najviac špecializuje asi značka Riese & Müller, ponúkajúca niekoľko modelov s dvomi batériami v ráme a riadne dlhým dojazdom. Jazdia na nich aj svetobežníci Tanja a Denis Katzer a napríklad aj Gusto Stibranyi, ktorý je práve na ceste z Aljašky na Ohňovú zem.

Trendom je bikepacking

Všetci výrobcovia cyklotašiek a ruksakov ponúkajú stále prepracovanejšie bikepacking tašky, do ktorých si nabalíte základnú kempovaciu výbavu na niekoľkodňový výlet. Tašky sa tak presunuli z nosičov priamo na rám bicykla. S takouto výbavou zvládnete ľahšie jazdenie v teréne. Medzi výrobcami ako Ortlieb, Vaude, Rhinowalk ma zaujal český výrobca Acepac, ponúkajúci naozaj prepracovanú kolekciu bikepacking tašiek.

Bikepacking tašky Acepac

Indoor aplikácie stále realistickejšie

Počas pandémie zaznamenali boom aj trenažéry na indoor bicyklovanie. Objavilo sa množstvo značiek, ktorých aplikácie ponúkajú naozaj skvelý zážitok z jazdy aj keď sa vonku práve jazdiť nedá. Vyzerá, že hegemónia značiek ako Zwift, Wahoo SYSTM a TrainerRoad je ohrozená. Šťukou v tomto rybníku bude aj holandská značka TrueKinetix, Na Eurobiku predviedla svoj nový TrueTrainer, doplnený vstavaným softvérom, čím vytvorila úplne samostatnú jednotku, ktorá odstraňuje potrebu počítača – stačí sa pripojiť do HDMI monitora a môžete začať.

Najväčší výrobcovia komponentov Shimano a Sram samozrejme nechýbali. Aj v ich kolekcii sa objavuje stále viac komponentov špeciálne pre gravel bicykle.

Novinky predstavené na Eurobiku sa postupne začnú objavovať aj v našich obchodoch. Gravel bicykle však už na trhu sú a tak vám nič nebráni zbaliť spacák, stan alebo hamaku a vyraziť na bikepacking trip. Ja určite vyrazím 🙂

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *