Nový odvážny cieľ – Najvyššie Vrcholy  Slovenských Pohorí

Najvyššie Vrcholy Slovenských Pohorí

Peter Jankovič je cyklistický dobrodruh skrz-naskrz. Vždy si vedel vymyslieť cieľ, ktorý bol nielen náročný, ale aj úplne nový a pred ním nezdolaný. Prvýkrát sme sa svojou malou podporou v roku 2009 podieľali na jeho akcii, počas ktorej obišiel v zime na bicykli Slovensko. Jeho nový projekt NVSP – Najvyššie Vrcholy Slovenských Pohorí nás zaujal znovu a tak sme sa zase stretli.

Najvyššie Vrcholy Slovenských Pohorí

10.6.2023 štartujem s podporou cyklopredajne Život s bicyklom asi môj posledný, najnáročnejší projekt na Slovensku, nič ťažšie ma už nenapadá, čo by sa dalo na Slovensku ešte zrealizovať. Chcem zdolať najvyššie vrchy slovenských pohorí (NVSP) tak, že sa medzi nimi budem presúvať na bicykli.

Pôjde o 2500 km a 63 km prevýšenia, z toho bude 190 km pešo s 14 km prevýšenia. Mám na to naplánovaný mesiac. Chcem týmto projektom vytýčiť trasu pre mojich nasledovníkov, tiež preveriť možnosť výstupu na vrcholy, ku ktorým nevedie turistická značka a preto nie sú v zozname najvyšších vrchov Slovenska. Chcem vyprovokovať v KST ich dovyznačenie nielen pre túto cestu.

Pred 15 rokmi som mal možnosť vo februári 2008 na Poľane spoznať chlapcov z Levíc na akcii Cykloharmatanec, kde boli sponzormi a spoluorganizátormi zjazdu na bicykloch zasneženým svahom zjazdovky. Pretože ako cyklokuriér jazdím celú zimu, oslovil som ich s mojím zámerom obísť Slovensko na bicykli v zime vo februári 2009. Tak, ako vtedy mi požičali bicykel Rock Machine, tak aj teraz mi poskytli na akciu NVSP – Najvyššie Vrcholy Slovenských Pohorí bicykel Rock Machine Gravelride 500.

Peter na zimnej ceste okolo Slovenska
Peter počas zimnej ceste okolo Slovenska v roku 2009

Čo všetko už má Peter za sebou

Za tri roky (1998-2000) vlastnou silou (pešo, v člne a na bicykli) som obišiel Slovensko po hranici. V 2002 som s priateľmi prešiel na bicykloch skoro celú Hodvábnu cestu z Bratislavy až do Xi-anu v Číne (11000 km/142 dní). Na bicykli som absolvoval aj cestu okolo Zakarpatskej Ukrajiny v roku 2004 a naprieč Poľskom od mora po Slovensko v roku 2006.
Vo februári roku 2009 som prešiel okolo Slovenska na bicykli v zime (2000 km/25dní), v roku 2010 Slovenskom z juhu na sever (500 km/4dni) a od západu na východ (900 km/8dní) s cieľom publikovať tieto cesty v časopisoch Krásy Slovenska a Cyklomag. Tak som snažil spropagovať turistiku a cykloturistiku, pritiahnuť na tieto trasy ďalších záujemcov a pomôcť rozvoju cestovného ruchu na Slovensku.
V roku 2011 som absolvoval prvý ročník extrémnych cyklistických pretekov 1000 míľ naprieč Českom a Slovenskom. Tieto sa mi podarilo úspešne zdolať, veď iba dvaja Slováci sme prišli do cieľa. V roku 2012 som obišiel po najbližších zjazdných cestách k hranici okolo Slovenska (2100 km/15 dní) i okolo Čiech (2600 km/21 dní).


Spolu s priateľom Antonom Belianským som v roku 2015 zdolal na bicykli trasu z Belehradu do Bratislavy (2900 km/33 dní) Karpatským oblúkom po najbližších zjazdných cestách. V roku 2019 som opäť prešiel pešo Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín, tentoraz v jednom záťahu za 17 dní 3,75 hodiny.
V roku 2020 som spojil cesty od Z na V, zo S na J a z najnižšieho bodu na najvyšší bod SR do projektu Krížom krážom Slovenskom ( 2060 km/25 dní). Najčastejšie publikujem svoje cesty v Krásach Slovenska a pre vydavateľstvo Dajama som spracoval aj cyklosprievodcu Okolo Slovenska na bicykli.
Posledným veľkým projektom bolo v 2021 prejdenie Karpatského oblúka pešo sólo od Dunaja v Rumunsku po Dunaj v Bratislave hrebeňom a rozvodím Karpát (3000 km/108 dní).
V roku 2022 som prešiel Ponitriansku a Rudnú magistrálu, a za 18 dní pešo 555 km po poľskej hranici od východu na západ po 23 rokoch v opačnom smere (vtedy za 22 dní). Pretože je poľská hranica náročnejšia ako SNP-čka, chcem ju spropagovať článkom v Krásach Slovenska, aby sa zaradila medzi ostatné magistrály.
Viac o Petrovi si môžete prečítať na jeho webe cyklo-sos.sk.

Sledujte Petra a jeho kamaráta Janka, ktorý s ním pôjde prvé dva týždne a držte nám palce. Informácie z jeho cesty nájdete aj na našej facebookovej stránke.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *