Oprava bezdušových plášťov pomocou zátok Tubeless Pro od Lezyne

Oprava bezdušových plášťov

Oprava bezdušových plášťov na horskom bicykli (MTB) je pre jazdcov užitočná zručnosť vzhľadom na rôznorodý a drsný terén, v ktorom sa často pohybujú. Horská cyklistika je totiž ako vzrušujúci tanec s prírodou na dvoch kolesách, ale aj ten najlepší tanec môže prerušiť defekt. So súpravou na opravu bezdušových plášťov MTB Tubeless Pro od Lezyne však viete byť vždy pripravení na akékoľvek nečakané prekvapenia a vybavení na rýchly návrat na trať. Táto súprava nesľubuje len dočasné riešenie, ale účinnú a trvalú opravu aj veľkých defektov. Minimálna váha sady Tubeless Pro si dokáže nájsť miesto v každom ruksaku, či ľadvinke bez ohľadu na to, či zjazdujete svahy alebo sa pohybujete v kamenistom teréne.

Majte na pamäti, že hoci súpravy na opravu bezdušových plášťov sú účinné pri veľkom priereze bočnice o ostrú hranu kameňa, ich možnosti sú však obmedzené. Inými slovami, nemusí sa dať opraviť všetko a možno niekedy budete musieť vymeniť aj plášť. Preto je dobré mať vždy so sebou aj náhradnú dušu a potrebné nástroje na rýchlu inštaláciu duše v prípade, že bezdušová oprava nie je možná.

Video prepis: Oprava bezdušových plášťov pomocou zátok Lezyne Tubeless Pro

Filip: Vitajte. Dnes sa pozrieme ako čo najefektívnejšie a najjednoduchšie opraviť defekt na bezdušovom plášti pomocou tejto sady zátok na opravu bezdušových plášťov Tubeless Pro Plugs od Lezyne.

Zátky na opravu bezdušových plášťov

Budeme potrebovať samozrejme pumpu, poprípade zásobník na vzduch na nafúkanie bezdušovej pneumatiky, montpáky a takúto šikovnú sadu knôtov Tubeless Pro Plugs, kde sa nachádza 6 náhradných knôtov rôznej veľkosti (takto vyzerajú) spolu s lepidielkom.

Nátradie na opravu bezdušových plášťov

Ak vám niečo chýba z tohto vybavenia na opravu bezdušových plášťov v servise alebo v domácej dielničke, tak to samozrejme nájdete na našom Eshope Zivotsbicyklom.sk.

Ako prvé sa pozrieme, či nám niečo neostalo v plášti zaseknuté. Ak niečo nájdeme, tak to vytiahneme. V našom prípade je to klinček, ktorý musíme odstrániť a ako vidíte, ostala tam po ňom dosť veľká diera v plášti, ktorú už tmel nezalepí, a je potrebné použiť sadu knôtov na opravu bezdušákov.

Veľká diera v plášti ktorú tmel nezalepí

Vyfučíme si koleso, demontujeme plášť, a ako vidíte, dierka sa nachádza tu a je celkom veľká. A aby sme čo najviac zvýšili životnosť plášťa, tak bude lepšie, ak to poriadne podlepíme a budeme si istí, že plášť vydrží v každom teréne a nesfučí to niekde. 

Miesto s defektom očistíme od tmelu. V sade na opravu bezdušových plášťov od Lezyne sa nachádza takýto šmirglík, ktorým okolie okolo dierky ošmirgľujeme, aby sme odstránili špinu, mastnotu a prach. V druhom kroku si dáme na plast adhezívne lepidlo a počkáme 90 sekúnd, kým zaschne. Lepidlo dávame okolo dierky tak, aby bolo rozmiestnené asi vo veľkosti klobúčika na knôte.

Okolie okolo dierky ošmirgľujeme
Dávame okolo defektu lepidlo

Zhruba po 1,5 minúte prestrčíme knôt do plášťa, stiahneme ho zhruba do polovice, potom odstránime túto modrú fóliu z druhej strany klobúčika a celý knôt poriadne stiahneme a tlakom prstov ho už len poriadne zatlačíme. Prebytočný knôt, ktorý nám tu z druhej strany trčí, odstrihneme kliešťami alebo nožnicami.

Cez defekt prestrčíme zátku na opravu bezdušových plášťov
Prebytočnú zátku Tubeless Pro Plugs od Lezyne odstrihneme

Keď to máme zalepené, plášť môžeme osadiť na bicykel a vyskúšať. Ako vidíte, defekt sa podarilo zalepiť, v okolí knôtu nám neunikajú žiadne bublinky. Takže nám ostáva už len nahodiť koleso na bicykel a môžeme ísť jazdiť.

*****

Koleso nám pekne drží tlak, takže oprava sa podarila. Ak vám toto video k oprave bezdušového plášťa pomohlo, budeme radi, ak nám necháte Like, poprípade komentár a vidíme sa pri ďalšom videu.

Opravený bezdušový plášť pomocou zátok Lezyne Tubeless Pro

Tím Život s bicyklom

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *