Plášte na horský bicykel Tufo z radov XC a TR | Pre ambicióznych dobrodruhov aj trailových Titanov

Plášte na horský bicykel Tufo XC a TR

V predošlých článkoch sme si predstavili všetky typy a druhy plášťov od firmy Maxxis a aj plášte na horský bicykel a dnes to bude ďalšia vyhľadávaná značka medzi fanúšikmi cyklistiky Česká značka Tufo. Či už ste nováčik alebo profesionál, Tufo ponúka rôzne plášte na horský bicykel, z radov XC (XC2, XC4, XC5, XC6) a TR (XC11 TR, XC12 TR, XC13 TR a XC14 TR), z ktorých každý je určený pre odlišné podmienky, rôzne terény a podklady. Tieto modely sa odlišujú alebo môžu obsahovať rôzne:

  • Dezény – líšia sa usporiadaním a hĺbkou výčnelkov. Plášte horských bicyklov s agresívnymi hrotmi sú vhodnejšie pre uvoľnené a blatisté terény, zatiaľčo plášte s husto rozmiestnenými hrotmi sú vhodné pre pevné, suché a kamenisté podklady.
  • Šírky plášťov – plášte na horský bicykel Tufo sa vyrábajú v rôznych šírkach 2.00”, 2.20”, 2.25″ a ich výber závisí prevažne od typu plánovaných jázd. Širšie plášte vo všeobecnosti ponúkajú lepšiu trakciu a stabilitu na nerovnom teréne, zatiaľčo užšie poskytujú menší valivý odpor.
  • Odolnosť a ochranu – technologické majstrovstvo Tufo spočíva vo využívaní patentovanej zmesi gumy, ktorá predlžuje životnosť opotrebovania. Zosilnené jadro odoláva prepichnutiu a znižuje pravdepodobnosť prerezania bočnice. Inovatívny vzor dezénov Tufo zase zabezpečuje optimálnu priľnavosť a zároveň minimalizuje opotrebovanie.

A samozrejme, tieto MTB plášte Tufo sú navrhnuté tak, aby sa dali používať bez duší, tzv. Tubeless. Bezdušové plášte umožňujú nižší tlak v plášti, ponúkajú lepšiu odolnosť proti prepichnutiu a lepšiu trakciu. Predávajú sa aj v rôznych veľkostiach 26”, 27.5” a 29” a vo farbách čiernej alebo v kombináciách čiernej/béžovej.

Základné rozdiely MTB plášťov Tufo medzi radami XC a TR

Dezény

Obidve série ponúkajú dokonalú priľnavosť, ale séria MTB plášťov TR, najmä od XC11 TR vyššie, má agresívnejší dezén vhodný do náročného terénu.

Hmotnosť

Séria MTB plášťov XC sa zameriava na rovnováhu medzi hmotnosťou a výkonom, pričom plášť XC2 je najťažší. Rada MTB plášťov TR, počnúc XC12 TR, kladie dôraz na ľahkú konštrukciu a rýchlosť.

Odolnosť

Séria XC je konštruovaná na konzistentné a dlhodobé používanie, zatiaľ čo séria TR s modelmi plášťov na MTB ako XC14 TR je určená do náročných terénov a ponúka zvýšenú ochranu proti prepichnutiu.

MTB plášte Tufo XC2, XC4, XC5, XC6
MTB plášte Tufo XC11 TR, XC12 TR, XC13 TR, XC14 TR

Poďme sa teraz detailnejšie pozrieť na konkrétne rozdiely jednotlivých plášťov na horský bicykel zn. Tufo medzi radmi XC2, XC4, XC5, XC6 a medzi radami XC11 TR, XC12 TR, XC13 TR a XC14 TR.

Tufo plášte na horský bicykel z rady XC

XC Series – rada určená pre ambicióznych dobrodruhov!

Tufo XC2

Plášte na horský bicykel Tufo XC2 so sofistikovaným dizajnom dezénu a s použitím najnovších materiálov sú dokonalými pretekárskymi plášťami, najmä na cross country. Vďaka agresívnemu dezénu a odolnej konštrukcii poskytujú plášte Tufo XC2 výnimočne účinnú trakciu pri stúpaní, klesaní aj v prejazdoch zákrutami. To všetko pri zachovaní veľmi nízkej hmotnosti. Tieto plášte vynikajú na všetkých typoch povrchov okrem hlbokého blata a sú skonštruované tak, aby poskytovali minimálny valivý odpor. To umožňuje ľahkosť zrýchlenia, udržiavanie rýchlosti počas celej jazdy a zároveň šetrenie energiou.

Plášte na horský bicykel Tufo XC2

Súčasťou balenia je lepiaca páska Galuska. Kompatibilná so systémom TGS (Tubular Gluing System).

Tufo XC4

Plášte MTB Tufo XC4 so svojím univerzálnym dezénom, vyšším stupňom priľnavosti (oproti modelu XC2), širšou konštrukciou a lepšou stabilitou v náročnejších terénoch umožňujú použitie najmä na tvrdých alebo kamenistých povrchoch. Ponúkajú veľmi dobré tlmenie nárazov, vysokú odolnosť proti prepichnutiu aj pri veľmi nízkych tlakoch. Model MTB plášťov Tufo XC4 umožňuje skutočnú „jazdu na hrane” a je vhodný na cross country a maratóny.

Plášte MTB Tufo XC4

Súčasťou balenia je lepiaca páska na galusky. Kompatibilná so systémom TGS (Tubular Gluing System).

Tufo XC5

Plášte MTB Tufo XC5 sú určené do všetkých typov terénu – najmä do blata. Sú stavané pre veľmi náročný až agresívny terén. Všade tam, kde potrebujete, aby vás podržali. Unikátne navrhnutý samočistiaci dezén zaručuje vynikajúcu trakciu a poskytuje hladkú jazdu. Špeciálne bočné výčnelky dezénu plášťov zase zabezpečujú stabilné zatáčanie. Drsný dezén s hlbokou vzorkou má veľmi dobrú absorpčnú schopnosť tlmiť nárazy a zároveň ponúka vysokú ochranu proti prepichnutiu či prerazeniu. Plášte MTB Tufo XC5 poskytujú solídny kompromis medzi priľnavosťou, hmotnosťou a odolnosťou, čím zabezpečujú všestranný zážitok z jazdy.

Plášte MTB Tufo XC5

MTB plášte Tufo XC5 sú kompatibilné s TGS (Tubular Gluing System).

Tufo XC6

Plášte MTB Tufo XC6 sú vhodné najmä pre suché a tvrdé povrchy. Vyznačujú sa minimálnou hlučnosťou, valivým odporom a preto sú vhodné aj na použitie na cesty. Špeciálne navrhnuté rozloženie nízkoprofilových výčnelkov dezénu MTB plášťov XC5 umožňuje zároveň dynamickú, rýchlu a ľahkú jazdu na ceste aj v teréne. Istota pri zatáčaní je ďalšou výhodnou vlastnosťou týchto XC6 plášťov zn.Tufo. Pokročilí a technicky zdatnejší cyklisti môžu tieto plášte vďaka zlepšenej trakcii a stabilite používať aj v drsnejších terénnych podmienkach.

Plášte MTB Tufo XC6

MTB plášte Tufo XC6 sú kompatibilné so systémom TGS (Tubular Gluing System).

Tufo plášte na horský bicykel z rady TR

XC TR Series – rada určená pre trailových a závodných Titanov!

Tufo XC11 TR

Tufo XC11 TR sú univerzálne plášte na horský bicykel pripravené na bezdušové použitie, určené na XC a maratóny. Vzor dezénu plášťov poskytuje nízky valivý odpor, dobrú priľnavosť a samočistenie. Tufo XC11 TR sú navrhnuté pre trailových jazdcov, ktorí hľadajú výnimočný výkon v rôznorodom teréne. Vďaka zosilneným bočniciam a dezénu optimalizovanému pre priľnavosť tieto pneumatiky vynikajú na trailoch, ktoré obsahujú zmes blata, kameňov a koreňov.

Plášte na horský bicykel Tufo XC11 TR

Plášte sú kompatibilné s bezhákovými ráfikmi.

Tufo XC12 TR

Bezdušové plášte na horský bicykel Tufo XC12 TR sú ideálne pre XC a maratóny. Vzor dezénu týchto plášťov bol navrhnutý pre rýchlosť, dokonalé ovládanie a kontrolu v zákrutách na rôzne meniacich sa podkladoch či terénoch, okrem hlbokého bahna. Plášte Tufo XC12 TR výborne tlmia nárazy a sú ideálne na použitie na nerovný terén, korene a kamene. Konštrukcia vychádza z vysoko cenených MTB dušových plášťov zn. Tufo. Obľúbia si ich tí, ktorí s istotou zdolávajú náročnejšie zjazdy a technické prvky. Skutočný XC šampión medzi plášťami na horský bicykel!

Plášte na horský bicykel Tufo XC12 TR

Plášte Tufo XC12 TR sú kompatibilné s bezhákovými ráfikmi.

Tufo XC13 TR

Plášte na horský bicykel Tufo XC13 TR sú pripravené na bezdušové použitie s určením na XC a maratóny. Tento model je ideálny na suché a menej náročné povrchy. Vzor dezénu plášťov XC13 TR sa vyznačuje nízkym valivým odporom, dobrou priľnavosťou a jedinečnou gumovou zmesou, ktorá zaručuje dlhú životnosť. Plášť bol navrhnutý s dôrazom na rýchlosť, pohodlie, suché podmienky a nie veľmi náročný terén. Konštrukcia opäť vychádza z vysoko cenených MTB dušových plášťov Tufo.

Plášte na horský bicykel Tufo XC13 TR

Plášte Tufo XC13 TR sú kompatibilné s bezhákovými plášťami.

Tufo XC14 TR

Plášte na horský bicykel Tufo XC14 TR sú navrhnuté špeciálne na preteky XC v zmiešanom teréne. Smerový dezén v tvare šípky poskytuje vynikajúci grip a rýchle zatáčanie. Tieto plášte sú vytvorené na zdolávanie najnáročnejších trás a ponúkajú bezkonkurenčnú trakciu, odolnosť a stabilitu. Ak ste skúsený jazdec, ktorý hľadá nekompromisný výkon, plášte XC14 TR sú vašou voľbou. Dokonca vás nespomalia ani mokré kamene a korene. Je to korunný klenot série TR. So zosilnenými bočnicami je určený pre tých, ktorí vyžadujú maximálnu odolnosť. Plášte na horský bicykel Tufo XC14 TR boli overené aj vo svetovom poháry.

Plášte na horský bicykel Tufo XC14 TR

Plášte sú pripravené na bezdušové použitie a sú kompatibilné s bezhákovými ráfikmi.

ZÁVER

Či už ste nadšenec cross-country, zdolávate traily alebo zavodíte, každá séria v rámci radu plášťov na horský bicykel zn. Tufo je vytvorená s precíznosťou a je prispôsobená konkrétnym jazdným štýlom a preferenciám. 

Stručne povedané, každý z plášťov Tufo vyhovuje viac alebo menej rôznym jazdným preferenciám a podmienkam. Preto, či už hľadáte výkon, grip, všestrannosť, dobrodružstvo, odolnosť alebo presnosť a kontrolu, Tufo má plášte na horský bicykel, ktoré budú zodpovedať vašim potrebám.

Tufo MTB plášte XC TR

Nezabudnite, či si vyberiete z radov plášťov XC (XC2, XC4, XC5, XC6) alebo TR (XC11 TR, XC12 TR, XC13 TR a XC14 TR), výber správnych MTB plášťov alebo ich kombinácia zaručene zmení váš zážitok z horskej cyklistiky a umožní vám zdolávať traily s väčšou istotou a nadšením.

Naša recenzia na cyklistické plášte Tufo XC14 TR


Zdroj: https://www.tufo.com/en/mtb1/

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *