Prilba Alpina Rootage – recenzia

Ozzi s prilbou Rootage

Prilba Alpina RootageŠtýlovú prilbu chce mať každý, aj keď ju na sebe vlastne vôbec nevidí. Ale ostatní áno a práve preto je dôležité, aby bola niečím iná! Jedinečný čierno-biely dizajn tejto helmy už na prvý pohľad padne do oka. A fakt, že pri prilbe Alpina Rootage tá čierna je vlastne karbón, rozbúcha nejedno bajkerské srdiečko :).
Samozrejme vieme, že farba a dizajn nie je všetko, prilba má v prvom rade bezpečne ochrániť hlavu pred nárazom a eliminovať zranenia.

Ochrana

Alpina Rootage - ochrana hlavyAlpina Rootage je určená primárne na horskú cyklistiku, konkrétnejšie All Mountain alebo Enduro. Všeobecne sú v takejto kategórii heliem kladené viaceré veľmi náročné požiadavky: ochrana, ventilácia, váha, pohodlie, kompatibilita s okuliarmi, správny tvar a veľkosť… Faktorov je naozaj veľa a preto nie je vôbec ľahkou úlohou spojiť všetko dohromady do jedného vydareného celku. Pri enduro prilbách sa najčastejšie hovorí o zvýšenej ochrane zadnej časti hlavy. To znamená, že oproti XC alebo cestným prilbám pokrýva a chráni aj temeno hlavy. „Ťažké, strmé, rýchle, technické a nebezpečné“ sú najčastejšie vyslovené slova pri debate o enduro trailoch. Preto je odolnosť jeden z najdôležitejších parametrov vyžadujúci najnovšie technológie a materiály. O použitých technológiách sa podrobnejšie môžete dočítať na konci článku.

Pocit ľahkosti a príjemný komfort

Od prvého momentu je Alpina Rootage veľmi pohodlná, okamžite som si na ňu zvykol. Sedí pevne na hlave, nehýbe sa a rovnomerne obopína obvod hlavy. Pohodlie je asi jej najväčšie plus, lepšiu som možno na hlave ani nemal. K tomuto komfortu prispieva aj nový špeciálny systém pre správne nastavenie veľkosti helmy – RUN ERGO FLEX. Pootočením cvakacieho kolieska v zadnej časti helmy sa sťahuje plastová časť naprieč celým obvodom hlavy rovnomerne, vďaka čomu sa prilba pohodlnejšie na mieru prispôsobí jazdcovi. Doťahovacie koliesko by však mohlo byť o niečo väčšie, aby sa lepšie dalo nahmatať v dlhoprstých rukaviciach, ktoré už dnes používa skoro každý. Zapínanie pod krkom má Alpina vyriešené trošku odlišne od ostatných heliem a to zubatým jazýčkom, ktorý sa zasúva do protikusu s červeným tlačidlom. Za krátku dobu sa dá natrénovať aj zapínanie len jednou rukou.

Alpina Rootage - komfortPri každodennom používaní, dlhších výletoch, alebo len občasnom použití – komfort jazdca je vždy dôležitý a prilba by mala byť na hlave počas celej doby jazdenia. Skrz vysoké nároky na ochranu sa počíta s tým, že nebude ako pierko. Rootage váži štandardných 350g, ale pocitovo sa zdá byť oveľa ľahšia. Moderný systém MIPS však nemá.

Ventiláciu zabezpečuje 15 vetracích otvorov. Hlavný predný otvor naberá prúdiaci vzduch a tak pomáha ochladzovať hlavu a znižuje potenie. V prípade, že by naberal so vzduchom aj malé lietajúce zvieratká alebo nečistoty, zadrží ich sieťka, ktorá na mnohých iných prilbách chýba. Vnútro je vyplnené pohodlným antibakteriálnym polstrovaním COOLMAX. Nie je ho tam veľa a tak zbytočne nenasiaka potom.
Šilty na prilbách pôsobia husto, nie je to však len štýlová dekorácia, spĺňajú dôležitú funkciu ochrany pred odletujúcim blatom alebo priamym slnečným žiarením. Je trošku dlhší, ale nezavadzia, ani nenarúša obzor. Vertikálne je nastaviteľný v troch polohách. Výrobcovia mysleli na enduristov, ktorí používajú zjazdové goggles okuliare a tak sa v kľude dajú „odložiť“ pod šilt na prilbu. Majiteľom extrémnych kamier horná časť prilby ponúka aj priestor na prilepenie nálepky na držiak.

Hlavne si dobre vybrať

Na trhu sú desiatky značiek a modelov prilieb v rôznych farbách, dizajnoch a cenových kategóriách. O voľbe správnej veľkosti snáď netreba ani hovoriť. Pokiaľ si naozaj chcete vybrať ideálnu helmu, treba si zistiť jej vlastnosti a do popredia postaviť hlavne ochranu a pohodlie. Nezabúdajte však na to, že white & carbon je štýl! 😀

Ozzi skáče v prilbe Rootage

Použité technológie ALPINA ROOTAGE:

HI-EPS (High Expanded Polystyrene) – skladá sa z množstva mikroskopických vzduchových komôr, ktoré efektívne pohlcujú nárazy. Navyše neabsorbuje žiadnu vodu ani pot. Dá sa teda povedať, že je to aktuálne najlepší a najľahší ochranný systém.
INMOLD – vyplnenie vonkajšieho plášťa penou HI-EPS pod vysokým tlakom a teplom. Vďaka úplnému spojeniu medzi vonkajším a vnútorným plášťom sú prilby INMOLD extrémne robustné a súčasne veľmi ľahké. Týmto systémom poskytujú vyššiu bezpečnosť.
EDGE PROTECT – je názov pre spodné okraje prilby s technológiou INMOLD – jeho úlohou je chrániť hlavu pri bočných nárazoch.
CERAMIC SHELL – tento tenký a ľahký povrchový materiál je extrémne odolný proti poškodeniu a poškriabaniu.
Carbon TEC – ďalšiu ochrannú vrstvu tvoria karbónové panely, a o karbóne vieme, že jeho popredné vlastnosti sú pevnosť a nízka hmotnosť, čo je na toto použitie ideálne.

Do novej sezóny sa môžeme tešiť aj na ďalšie farby prilby Alpina Rootage:

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *