Športové, fotochromatické okuliare Alpina S-WAY VL+

Sklá okuliarov Alpina

Zo širokej ponuky okuliarov od Alpiny som si vybral športové okuliare, povedal by som, vyššej triedy. Zámer nebol vybrať si tie najdrahšie, ale nenápadné okuliare, ktoré spĺňajú potrebné kritériá a vaša peňaženka nemusí naozaj krvácať.  Netvrdím, že okuliare Alpina S-WAY sú lacné, avšak kto chce kvalitu musí zaplatiť.Športové okuliare Alpina S-WAY VL+

Odvážny dizajn

Výber teda padol na okuliare Alpina S-WAY VL+. Sú to športové okuliare z modelového radu S-WAY, ktorý sa odlišuje od konkurencie nevšedným a moderným dizajnom. Áno ten dizajn je skutočne odvážny, verím že si niekto pri pohľade na ne zanadáva, naopak určite existujú typy ako ja – ktoré po nich siahnu. Ich extravagancia nepochádza z farby rámu, ktorý je u konkrétneho modelu klasický nenápadný, čierny. Čo ich odlišuje je tvar rámu skiel a jeho veľkosť. Povedal by som, že tento model spája nenápadnú optiku a farbu rámu so špecifickým tvarom a veľkosťou výhľadu.

Varioflex, Fogstop a Fotochromatika

VL+ sú vyrobené s klasickým takmer čírym sklom, ktoré je však vybavené technológiou VARIOFLEX čo v skratke a jednoducho znamená, že sú fotochromatické. Ešte jednoduchšie, tmavnú  a zosvetľujú sa s meniacimi podmienkami. Toto u Alpiny funguje na výbornú, je to skutočne len pár sekúnd kedy sa prispôsobia slnečným podmienkam. Moja výtka k tomuto modelu je, že neponúkajú až také tmavé šošovky aké by ste v letných slnečných dňoch žiadali. Niekomu to možno bude stačiť ale ja by som bral viac tmavší filter, v onom modeli je to od 1-3. Ďalšou funkciou je MIRROR čo v jednoduchosti naznačuje zrkadlové sklá. Tie sú zase výborné na letné dni keď na svojom troj tisícovom bicykli prechádzate centrom mesta pomedzi krásne študentky.

Ďalej ma veľmi prekvapila funkcia FOGSTOP, pretože som ešte asi nemal tak dobré okuliare, ktoré by sa ani pri veľmi náročných podmienkach nezahmlili. Zobral som ich v sparný deň (nakoniec aj spŕchlo) na ťažký výšlap k Oponickému hradu a na Veľkú Skalu. Je to turistický chodník na ktorom som musel bicykel niesť na chrbte a neskutočne zo mňa lialo. Podotýkam, že okuliare ostali stále v pohode a ja som nemusel počas cesty zastavovať a utierať sklá. Jediné čo som utieral bolo moje čelo.Sklá Alpina S-WAY VL+

Športové okuliare Alpina S-WAY VL+ som odskúšal nie len na bicykli, v aute ale aj na bežné nosenie. Problém je trochu pri šoférovaní, lebo Varioflex reauguje stmavením na ultrafialové lúče a preto za sklom nestmavne dostatočne. Ako okuliare do mesta ich neodporúčam, ale to len kvôli ich dizajnu. Pri jazde na bicykli sedia skvele, absolútne chránia oči čo sa mi nestáva pri všetkých okuliaroch a niekedy mi v zjazdoch dosť slzia. Pri silnejších vibráciách, alebo nárazoch sa zbytočne nemykajú a nepadajú. Poďme na záver ešte k výhodám a nevýhodám.

Okuliare Alpina S-WAY VL+ na tvári

Výhody:

  • dobre fungujúci VARIOFLEX (zatmavenie a zosvetlenie skiel),
  • výborný ANTIFOG, ktorý sa nezahmlieva ani v náročných podmienkach,
  • skvelý výhľad cez okuliare, ani jedny zo športových okuliarov, ktoré som zatiaľ mal neponúkajú taký široký uhol výhľadu.
  • nastavenie uhlu aj zaoblenia straničiek, nastavenie nosníkov tak isto vnímam ako praktickú a použiteľnú funkciu.

Nevýhody:

  • vyššia cena
  • pri šo férovaní Varioflex neraguje dostatočne, ale tieto okuliare sú na šport, nie na používanie za sklom

 

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *