Ktorý trailový horský bicykel je pre mňa ten správny?

Ktorý trailový horský bicykel si vybrať

Tento článok je zameraný hlavne na horské bicykle Marin, ale určite pomôže pri výbere aj tým, ktorí preferujú inú značku.
Vyznať sa v rozdieloch širokej ponuky trailových horských bicyklov Marin môže byť problém. Ale nenechajte sa odradiť. Sme tu, aby sme vám výber vášho vysnívaného bicykla uľahčili.

Kupovať nový horský bicykel môže byť skľučujúce. Je to trochu ako príchod do reštaurácie, kde majú sto rôznych jedál, a vy ste ešte žiadne z nich nevyskúšali. Ale existuje dôvod pre túto širokú ponuku, a to preto, že Marin sa snaží poskytnúť vám ten najlepší bicykel pre vás a vaše obľúbené trasy. V tomto článku budeme vaším nápomocným čašníkom a navigovať vás cez ponuku možností, aby sme našli niečo, čo vám bude dokonale vyhovovať. Prepáčte však, tentoraz žiadne víno!

Čo robí bicykel horským bicyklom?

Bicykel je jednoduchá vec – poskladaná sada rúr s kolesami, pedálmi, sedlom a riadidlami. Ale veci sa začínajú komplikovať, keď hovoríme o trailových horských bicykloch. Aby sme to urobili jednoduchšie, pozrime sa na každú ingredienciu, ktorú budete musieť zvážiť.

Na začiatok, čo je to horský bicykel? To je celkom jednoduché. Horské bicykle sú navrhnuté tak, aby vynikali vo všetkom. Pôjdu hore, pozdĺž aj dolu vašimi obľúbenými trasami a sú navrhnuté tak, aby to všetko zvládli čo najlepšie. Trailové bicykle sú univerzálnymi nástrojmi, švajčiarskymi nožmi vo svete horských bicyklov … a my ich milujeme!

Rám horského bicykla

Rámy

Rám bicykla je hlavnou súčasťou, okolo ktorej je bicykel postavený, a je to kúsok, ktorý Marin navrhuje a stavia. Jednoducho povedané, je to časť uprostred, ktorá o bicykli hovorí : toto je Marin.

Bicyklový rám môže byť s pevnou zadnou stavbou (bez odpružené zadnej časti) – hardtail alebo s odpružením (s odpruženou zadnou časťou) – nazývaný full.
Môže byť vyrobený z hliníkovej zliatiny, uhlíkového vlákna alebo ocele. Hliníková zliatina je chlieb s maslom cyklopriemyslu – je ľahká, ľahko sa s ňou pracuje a zároveň je dostatočne pevná na to, aby odolala nástrahám jazdy mimo spevnených ciest.

Karbón – uhlíkové vlákno je zázračným materiálom pre dizajn bicyklov. Zložený z jednotlivých vrstiev vláknitých plôch, je možné postaviť rám, ktorý je ľahší ako zliatina, pričom je však dostatočne pevný na miestach, ktoré sú dôležité. Ale každý rám musí byť ručne vrstvený predtým, ako sa umiestni do vlastnej formy, čo zvyšuje náklady na výrobu.
Oceľ je divokou kartou: ťažšia ako hliník, ale obľúbená pre svoj klasický vzhľad a kvalitu jazdy.

Nie je to však len o materiáloch – tvary rámov, dĺžky jednotlivých častí a uhly, pod ktorými sú spojené, ovplyvňujú, ako sa bicykel správa.

Odpruženie

Odpruženie znamená, že predná, prípadne aj zadná časť bicykla absorbuje nárazy z nerovností, po ktorých jazdíte, prípadne na ne narazíte.

Bicykle s pevnou zadnou stavbou, tzv.hardtail, majú iba predné odpruženie, čo znamená, že vstrebávanie nárazov musia musia odrobiť vaše nohy, ktoré zaroveň musia pedálovať. Pre niektorých jazdcov je to náročnejšie, pre iných je to súčasť zábavy.

Rám s plným odpružením má predné aj zadné odpruženie. Celoodpružený bicykel, tzv. full, prevzal špičku trhu s horskými bicyklami a je všeobecne pohodlnejší a kontrolovateľnejší pri jazde v náročnom teréne.

Odpruženie bicykla

Vidlice a zadné tlmiče na horských bicykloch sú komplexné veci, a tie najlepšie môžu stáť rovnako veľa ako celý bicykel. Odmenou je nižšia hmotnosť a lepšia kontrola pri technických zjazdoch.

Kolesá horského bicykla

Kolesá a pneumatiky

Kolesá a pneumatiky moderných trailových bicyklov majú všeobecne veľkosť 27,5″ alebo 29″. Neexistuje správna odpoveď na to, ktorý rozmer je lepší – aj keď budete počuť nekonečné argumenty jazdcov v prospech svojej obľúbené veľkosti!

Všeobecne platí, že 27,5″ kolesá sú trochu ľahšie a silnejšie v danej cenovej kategórii a hodia sa pre menších jazdcov alebo tých, ktorí chcú s bicyklom skákať. 29″ kolesá zvyčajne vyhovujú vyšším jazdcom a dobre sa osvedčujú na vyrovnávanie nerovností terénu alebo na prejazdy dlhších vzdialeností.

Pneumatiky bývajú akýmsi kompromisom medzi hmotnosťou, priľnavosťou a valivým odporom. Agresívnejšia pneumatika bude mať vyšší valivý odpor, čo môže spomaľovať na dlhších a rýchlejších jazdách, ale zase poskytuje lepšiu brzdnú schopnosť a ovládateľnosť v zákrutách.

Prevody

Prevodovky bicykla sú možno trochu nudnou, ale veľmi užitočnou súčasťou bicykla, ktorú mnohí poznajú jednoducho ako „prevody“.

Prevody vám umožňujú prispôsobiť úsilie, ktoré vaše nohy vyvíjajú, terénu, po ktorom jazdíte. Jednoduché predné prevodníky sa stávajú normou na všetkých druhoch bicyklov – sú jednoduché na používanie a dobre spolupracujú s celoodpruženou stavbou bicykla.

Aby sa jeden prevodník vpredu vyvážil, zvyšuje sa rozsah kazety (súbor ozubených koliesok na zadnom kolese). Tým sa dosiahne požadovaný prevod na  ľahšie zdolanie strmých stúpaní. Kazeta s najväščími patorkami so 46 alebo 50 zubami vám umožní dostať sa do stúpania s menšou námahou, čo je skvelé pre celodenné jazdy. Prevodovky s vyššou cenou obvykle pracujú plynulejšie, majú menšie skoky medzi prevodmi a sú ľahšie.

Kontrola jazdy

Ovládanie bicykla

Ovládacie prvky sú časti bicykla, ktorých sa pri jazde dotýkate, ako sú pedále, rukoväte a sedlo.

Pri zjazdoch alebo skokoch na horskom bicykli je obrovským pomocníkom mať sedlo znížené, pretože vám umožňuje posúvať hmotnosť a používať ju na ovládanie bicykla, namiesto toho, aby ste boli len pasažierom. Na mnohých horských bicykloch Marin môžete regulovať výšku sedla pomocou teleskopickej sedlovky – stačí stlačiť páčku, sadnúť na sedlo a to sa posunie nadol. Keď budete potrebovať sedlo dvihnúť, stlačte páčku znova, odlahčite sedlo a to sa vysunie na plnú výšku.

Horské bicykle sa obvykle nedodávajú s pedálmi, pretože na trhu existuje veľa rôznych typov. Niektoré modely Marin však obsahujú základné pedále, aby ste sa mohli hneď pustiť na trate.

Takže...ktorý trailový horský bicykel je pre vás ten správny?

Teraz, keď máte základy zvládnuté, poďme zistiť, ktorý trailový bicykel od Marin je ten najlepší pre vás a vaše trasy. Či už je to silný a schopný Alpine Trail, alebo prívetivý a cenovo dostupný Bobcat, rozsiahla ponuka značky Marin má niečo pre každého.

Marin Bobcat Trail 3

Pre začiatočníka

Ak začínate s jazdou na horských bicykloch, ak ste jazdcom/jazdkyňou, ktorý začína objavovať terénne jazdenie alebo sa vraciate k športu po prestávke, kvalitný hardtail vám umožní vyraziť na traily s minimálnymi nákladmi.

Marín Bobcat Trail je hodnotným trailovým bicyklom, s ľahkým hliníkovým rámom, výberom medzi 27,5″ alebo 29″ kolesami, predným odpružením 120 mm a modernou geometriou. Postará sa o vás, keď sa terén zhorší, a dokonca naň môžete namontovať nosič na batožinu a použiť ho na jazdu do práce alebo ako cestovný bicykel.

Bobcat Trail 3 je skvelý výber na začiatok, ale ak môžete investovať trochu viac do modelov Bobcat 4 alebo Bobcat 5, budete odmenení ľahšími a výkonnejšími komponentmi.

Bobcat 5 je špičkovým kvalitným agresívnym XC bicyklom s modernými pneumatikami, jednoprevodníkom a super-schopnou vidlicou SR Suntour, ktorá vás nezradí.

Pre tých, ktorí maju radi trochu zo všetkého

Prečo sa obmedzovať len na jeden druh horskej cyklistiky, aj keď máte iba jeden bicykel?

Bicykel Marin Rift Zone je navrhnutý tak, aby bol rýchly, zábavný a ľahko ovládateľný, kombinuje zdvih XC bicykla a geometriu enduro bicykla. Je to neuveriteľne schopný horský bicykel, ktorý si poradí s vašim miestnym trailom, obľúbeným bike parkom alebo letnou dovolenkou v horách. Postavený na 125 mm zadnom odpružení a so 130 mm zdvihom vidlice je Marin Rift Zone živý a zaujímavý, ale s dostatočne agresívnou geometriou na to, aby zvládol väčšinu trailov.

Rift Zone 27,5″ (čo znamená, že má 27,5″ kolesá) je určený pre jazdcov, ktorí chcú, aby ich bicykel bol ľahko ovládateľný, rýchlo zrýchlil a ľahko sa na trati otočil. Rift Zone 29″ (s tými väčšími 29″ kolesami) je pre každého, kto chce pocit z väčšieho bicykla alebo chce ľahšie udržiavať rýchlosť v nerovnom teréne, či pri dlhých vzdialenostiach.

Rift Zone 1 je perfektným prvým „správnym“ trailovým horským bicyklom, ktorý ponúka pocit z vysokej kvality, ale za dostupnú cenu. Upgrade na Rift Zone 2  ponúka zároveň teleskopickú sedlovku a vylepšené odpruženie. Tretí model – Rift Zone 3 je skvelým trailovým bicyklom postaveným na to, aby si poradil so všetkými obľúbenými trasami kdekoľvek na svete.

Pre jazdcov hľadajúcich niečo ešte špeciálnejšieho je tu Rift Zone Carbon, svetová trieda v oblasti karbónových horských bicyklov, ktorá je k dispozícii v dvoch verziách. Rifty 1 je postavený so všetkým, čo potrebujete, aby bol tvojim vysnívaným bicyklom, Rifty 2 to posúva na ďalšiu úroveň s vysoko kvalitným odpružením Fox, výkonnými brzdami so 4 piestikmi a komponentami od Maxxis, Deity a FSA. Je to naozaj nádherný bicykel!

Trailový horský bicykel Marin Alpine Trail

Pre enduro hrdinov

Ak ste sa rozhodli, že chcete posunúť svoje jazdenie na vyššiu úroveň, či už ide o veľké hory, bike parky alebo enduro závody, Marin Alpine Trail volá vaše meno. Modely tejto série majú 150 mm zadný zdvih a 160 mm predné odpruženie od Rock Shox. Otvorenejší uhol hlavovej rúrky zabezpečuje, že zvládne strmé technické trate s ľahkosťou, zatiaľ čo ostrý uhol zadnej stavby znamená, že sa budete môcť ľahko vrátiť na vrch na ďalšiu jazdu. Ak chcete vedieť, čo dokáže Alpine Trail, pozrite si účet Marka Matthewsa na Instagrame.

Podobne ako u Rift Zone, aj model Alpine Trail je k dispozícii v hliníkovej alebo karbónovej verzii, obidve s komponentami pre rôznych jazdcov. Hliníkový Alpine Trail 7 je postavený na tvrdé traily, bez toho, aby príliš narušil váš rozpočet. Pritom spája odolné komponenty s jednoprevodníkom, aby vytvoril bicykel, ktorý ohromí aj tých najskúsenejších jazdcov. Marin Alpine Trail XR je špeciálna edícia bicykla navrhnutá pre čistú rýchlosť na najagresívnejších trailoch, vybavená výkonným pružinovým odpružením pre jazdcov, ktorí chcú niečo navyše. Áno, XR znamená ‚Extra Rad‘!

Modely Marin Alpine Trail Carbon 7 a 8 sú oba nesmierne ľahké, neuveriteľné na jazdu a ideálne bicykle pre strmé, technické enduro traily. Alpine Trail 7 je postavený s trochu cenovo dostupnejšími komponentami, zatiaľ čo Alpine Trail 8 je postavený ako neskutočný bicykel snov, ktorý je plný prvotriednych komponentov, ale za cenu, ktorá nie je mimo tohto sveta.

Horský elektrobicykel Marin Alpine Trail E2

Pre jazdcov, ktorí potrebujú extra podporu

Zabudnite na to, čo si myslíte, že viete. E-biky (alebo eMTB) nie sú fantastické len pre starších horských cyklistov alebo tých, ktorí majú zdravotné problémy. Elektrické horské bicykle Marin sú ideálne pre jazdcov, ktorí chcú zvládnuť čo najviac jázd za najkratší čas alebo chcú ísť vyššie, ďalej a rýchlejšie, než im dovolí konvenčný bicykel.

Séria Marin Alpine Trail E vychádza z geometrie a výkonu rodiny Alpine Trail a pridáva motor Shimano STEPS, takže môžete zdvojnásobiť počet svojich zjazdov. Bicykle majú tiež kombinované veľkosti kolies, s robustným 27,5-palcovým zadným kolesom, ktoré vám pomáha na stúpaniach, zatiaľ čo 29″ predné koleso udržuje situáciu pod kontrolou. Oba bicykle majú pružinové odpruženie a komponenty najvyššej triedy, ktoré vám dávajú sebavedomie ísť ďalej a rýchlejšie.

Rovnako ako všetky Marin bicykle, aj verzia Alpine Trail E1 zodpovedá výkonu a hodnote, bez toho aby obetovala vašu schopnosť jazdiť rýchlo a tvrdo. Alpine Trail E2 je agresívna trailová mašina, ktorá má vylepšené takmer všetko, aby z nej bol najlepší eMTB, aký kedy budete potrebovať.

Kolekcia Marin Rift Zone E rozširuje „Rifty Fun“ o tri nové elektrobicykle poháňané systémom Shimano STEPS. Jazda na nich prináša nový zážitok zo zábavnej jazdy na trailoch a pridáva k nemu bezkonkurenčný výkon, ktorý si poradí s každým svahom.

Rift Zone E je základný model za atraktívnu cenu, Rift Zone E1 strednej cenovej kategórie má batériu 630Wh a RockShox Pike/Deluxe Select+. Najvyšší model Rift Zone E2 s najvyššou špecifikáciou, najžiadanejšími prvkami vrátane odpruženia Fox 36/Float X Performance Elite. 

Ktorý horský bicykel je pre teba správny - Team Marin

Pre rýchlych fanatikov

Ak máte chuť jazdiť rýchlo a prekonávať dlhé vzdialenosti, potrebujete XC bicykel. Team Marin má ľahký hliníkový rám, rýchlu geometriu, 120 mm predné odpruženie a rýchle 29-palcové pneumatiky. V základnej verzii je Team Marin nielen skvelým prvým horským bicyklom, ale aj ideálnym pre každého, kto hľadá cenovo dostupnejší hardtail pre jazdy, ktoré nepotrebujú plné odpruženie.

Team Marin 2 pridáva teleskopickú sedlovku a osvedčenú vidlicu Fox 34 StepCast. V tejto podobe je Team Marin postavený na súťaženie a je viac ako schopný na čokoľvek od lokálnych horských trás až po veľké a ťažké XC preteky.

Horský bicykel Marin El Roy

Pre fanatikov hardtailu

Prečo sa stále vyrábajú horské bicykle bez zadného odpruženia?!

Ak si zajazdíte na modernom hardtaili, zistíte, prečo sú stále v ponuke. Modelová rada Marin San Quentin čerpá inšpiráciu z dirt jump a slopestyle bicyklov, ktoré majú krátku zadnú stavbu, pozitívny uhol hlavovej rúrky a 27,5-palcové kolesá. Bicykel je tak zábavný, obratný a pripravený na skoky. Stačí si pozrieť akékoľvek videá Matta Jonesa a presvedčte sa sami.

Marin El Roy je stelesnením hardcore hardtailov, navrhnutý  britským tímom Marin a vyvinutý z britskej posadnutosti oceľovými bicyklami. El Roy je veľký, pozitívny a dlhý, navrhnutý na jazdu po čomkoľvek, na čom bežne jazdia plne odpružené bicykle, s progresívnou geometriou a zdvihom 140 mm na vidle Marzocchi Z1.

A to je všetko!

Trailový horský bicykel Marin

Tieto horské bicykle, samozrejme, nie sú jediné v sortimente značky Marin. Ale všetky spolu vám poskytnú spoľahlivý zážitok na trailoch a lesných cestách.

A aj keď možno nevyhráte, ak sa objavíte na XC preteku na enduro bicykli, pravdepodobne sa vám podarí zabaviť. A o to pri horskej cyklistike ide. Vyberte si jeden a vyrazte na traily!

Originál článku nájdete na webe marinbikes.com.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *