Poloniny Trail okolo vodnej nádrže Starina

Poloniny trail - Ruské sedlo

Nečakane som musel niečo služobne vybaviť na Sninských rybníkoch, tak ma napadlo, že strčím do auta aj bicykel a pôjdem sa pozrieť na nový úsek cyklotrasy Poloniny Trail. A samozrejme chcel som si pofotiť bobrie hrádze, ktoré som na jeseň počas mojej cesty okolo Polonín nenašiel.

Na Starinu hľadať bobry

Obec Dara - vodná nádrž Starina

Na Sninských rybníkoch ma síce privítala celkom slušná snehová metelica, ale po pár minútach sa celkom vyčasilo a tak som vytiahol gravel z kufra a vyrazil. Štartoval som v Stakčíne smerom k vodnej nádrži Starina. Tu som pokračoval rovno po modrej cyklotrase okolo Stariny, smer Príslop. Po pár kilometroch stúpania je odbočka k bývalej obci Dara, ktorá zmizla pri výstavbe nádrže pod hladinou. Ale hlavne tu mali byť podľa mojich informácií bobrie hrádze. Odbočil som teda na štrkovú cestu vedúcu popri kostolíku smerom k nádrži. Napriek snahe som po bobroch nenašiel ani stopy, ale bol som rád, že som odbočil. Cesta popri potoku je veľmi pekná, vedie pomedzi krásne lúky, až k vode.

Vrátil na znovu na cestu a pokračoval ďalej cez Príslop na križovatku Topoľa, kde som odbočil vľavo na žltú cyklotrasu smer obec Topoľa. Premávka takmer žiadna, kochám sa krajinou a zrazu mi padol zrak na typický pahýľ stromu. Tak tu sú! Predsa som bobrie hrádze našiel. Staviteľ bobor sa mi síce neukázal, ale mohol som obdivovať a pofotiť si jeho hrad aj systém hrádzí, ktoré tu vytvoril.

Poloniny Trail – úsek Medveď

V obci Topoľa zastavujem na chvíľu pri drevenom kostolíku – chrám sv. Michala Archanjela, postavenom na prelome 17. a 18. storočia a pokračujem ďalej smer Runina. Pred obcou Runina som zišiel z hlavnej cesty vľavo na starú cestu so žltou značkou smer obec Ruské. Tadiaľto povedie úsek cyklotrasy Poloniny Trail s názvom Medveď, spájajúci obec Ulič a Ruské. Asfalt sa tu po pár metroch stráca a ďalej je cesta rozbitá, štrková, takže si gravel prichádza na svoje. Zvláda to napriek tomu, že má obuté tenké 35 mm, hladké plášte. Stúpanie je celkom výživné a som celkom rád, keď som sa konečne vyšplhal do sedla Zálomy. Vedľa cesty boli v tieni ešte zbytky snehu po obedňajšej fujavici a v zjazde som celkom vymrzol.

Do Ruského sedla

Do Ruského prichádzam riadne vychladnutý a tak som sa rozhodol zohriať výšľapom do Ruského sedla. Bolo mi jasné, že v zjazde zmrznem úplne a tak si vyzliekam bundu, aby som sa aspoň veľmi nespotil. Krásne urobená cyklotrasa s novým asfaltom – táto časť Poloniny Trail sa nazýva Samandra. Nikde ani noha, stúpanie som si naozaj užíval až po pavé úsek, čo je zrekonštruovaná časť historickej cesty Porta Rusica, kde ma trochu vytriaslo. Nikde ani nohy, spievať som nevládal a tak som mal oči celú cestu na stopkách či niekde nezbadám medveďa. Rád by som sa mu pozdravil ako prvý, aby sa neurazil, lebo na jar bývajú medvede mrzuté. Ale v tomto počasí asi aj mackovia sedeli v brlohu pri ohníku. Do sedla som dorazil parádne zohriaty a tak som si rýchlo obliekol bundu, urobil pár záberov a hajde pomaly dole. Prsty ma oziabali aj v zimných rukaviciach a nohy mi úplne zmrzli, krásny jarný deň. Aspoň, že už nesnežilo…

Nový úsek s názvom Zubor už je takmer hotový

Z obce Ruské až po razcestník Stakčín už je takmer hotový nový úsek Poloniny Trailu s názvom Zubor. Chýba už len vodorovné značenie, asfalt je komplet hotový. Plánované otvorenie je o pár dní v máji. Cestou je niekoľko pekných výhľadov na vodnú nádrž Starina a samozrejme na Poloniny. Od rozcestníka som pokračoval vľavo a popri Beskydskom panteóne som vyšiel na cestu Stakčína. Tu dole už bolo celkom príjemne, takže k autu som dorazil celkom rozmrazený.

Ak sa chcete pobicyklovať v krásnom prostredí, rozhodne Poloniny odporúčam. A keď sa dokončí celý Poloniny Trail, bude to tu skutočný raj pre cykloturistiku. Cez Ruské sedlo môžete prejsť na poľskú stranu, kde už majú cyklotrasy väčšinou dokončené. Rozhodne je tu čo vidieť – krásna príroda, drevené cerkvi, zvieratá, pralesy. Ja to tu milujem 🙂

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *