Svetlá na bicykel a odrazky

Svetlá na bicykel a odrazky

Či už ide o predné alebo zadné svetlá na bicykel (cyklo svetlá, cyklistické svetlá), čelovky a svetlá na cyklistické prilby alebo odrazky, všetky tieto cyklodoplnky majú dve úlohy. Svetlá na bicykel a odrazky nám majú pomôcť vidieť a byť videný na bicykli za šera, tmy, hmly alebo dažďa. Preto cyklistické svetlá a odrazky by mali patriť k jedným z najdôležitejších prvkov našej cyklistickej výbavy nielen kvôli našej bezpečnosti, ale aj kvôli bezpečnosti ďalších účastníkov cestnej premávky. Preto sú predpisy o osvetlení bicyklov zakotvené aj v zákonoch cestnej premávky a v prípade nedodržania týchto predpisov vám v prípade kontroly môže byť dané napomenutie alebo aj pokuta.

Byť videný – znamená mať svetlá na bicykel a odrazky

Pri jazde po verejných komunikáciách svetlá na bicykel a odrazky slúžia predovšetkým na to, aby vás ostatní účastníci cestnej premávky videli včas. Najmä v noci pri jazde v oblastiach bez pouličného osvetlenia budete potrebovať svetlá na bicykle a odrazky alebo ďalšie reflexné doplnky, ktoré zabezpečia, aby ste boli načas videný. Ale aj keď jazdíte na bicykli v dobre osvetlených centrách miest, svetlá na bicykli sú stále dôležité, aby ste zreteľne vyčnievali z pozadia. Týmto spôsobom ľahko zabránite vodičom alebo chodcom, aby vás prehliadli.

Vidieť – znamená byť vybavený prednými svetlami

A samozrejme, svetlá na bicykel, čelovky alebo svetlá umiestnené na cyklistickú prilbu sú určené na to, aby vám pomohli lepšie vidieť pri jazde v zníženej viditeľnosti alebo v tme. Keď svetlo vášho bicykla jasne osvetlí cestu alebo lesný chodník a jeho okolie pred vami, máte možnosť zreteľne vidieť každý výmoľ, kaluž, koreň a kamene. To vám dáva možnosť čas na ich obídenie a tiež včasné prispôsobenie sa rýchlosti jazdy, meniacim sa podmienkam a obtiažnosti terénu. Svetlo na bicykli vás skrátka chráni pred nehodami, zatiaľčo vám umožní pokračovať v jazde do cieľovej destinácie bez blúdenia a veľkej straty rýchlosti.

Druhy svetiel a odrazky

Keď sa bavíme o cyklo svetlách alebo cyklistických svetlách, tak sa väčšinou bavíme o svetlách na bicykel umiestnených v prednej a zadnej časti bicyklov.

Predné svetlá na bicykel

Predné svetlá na bicykel

Predné svetlá na bicykel alebo reflektory na bicykel nám pomáhajú osvetľovať cyklotrasu pred nami. Väčšinou sa tieto cyklo svetlá montujú na riadidlá bicyklov a ich ďalšie časti alebo sa osadzujú na hlavu vo forme čeloviek, prípadne sa upevňujú priamo na cyklistické prilby. Predné svetlá na bicykel disponujú výkonom až 1000 lumenov. Vyznačujú sa mimoriadnou odolnosťou a nízkou hmotnosťou. Zvyknú byť taktiež vybavené radou rozličných prevádzkových režimov, vrátane módu Flash (režim blikania) určeného pre dennú prevádzku a indikátorom stavu batérie. Výdrž batérie závisí od vybraného modelu a zvolenia prevádzky. Niektoré modely ponúkajú až 90 hodín prevádzky. Pri napojení na externý zdroj napr. powerbanku, aj oveľa dlhšie.

Zadné svetlá na bicykel

Zadné svetlá na bicykel

Zadné svetlá na bicykel sú výstražné svetlá v červenej farbe, ktoré majú dať vedieť  približujúcim sa vozidlám alebo ďalším cyklistom, že sme pred nimi. Zadné svetlá na bicykel sa upevňujú pomocou pásky, či gumových putiek na sedlovku, zadnú časť cyklistickej prilby alebo klipom na oblečenie alebo ruksak. Rovnako ako predné, tak aj zadné cyklistické svetlá ponúkajú vysokú viditeľnosť vďaka ultra svietivým LED diódam a radu rozličných funkcií napr. vo forme intenzity svietenia (vrátane denného módu a Eco módu pre jazdu v skupine, aby neoslepovali jazdcov idúcich v závese za vami) a funkcie blikania. Mnohé modely zadných svetiel na bicykel už ponúkajú aj Smart Connect umožňujúci ovládanie výstupných režimov pomocou aplikácie telefónu. Konštrukčne sú veľmi ľahké (najľahšie majú 20-30 g), napriek tomu sú odolné, vodotesné, poskytujú viditeľnosť v rozmedzí až 270° a životnosť prevádzky na jedno nabitie až 53 hodín. Tieto zadné svetlá na bicykel sú ideálne pre večerné návraty z práce, či z výletu.

Odrazky

Odrazky na bicykel

Odrazky na bicykel poskytujú ďalší, dalo by sa skôr povedať pasívny spôsob ako zvýšiť vašu bezpečnosť a viditeľnosť na cestách aj v lese. Pasívny spôsob preto, že odrazky nevyžadujú žiadne elektrické napájanie alebo zdroj. Funkciou odrazky je totiž odrážať svetlo alebo žiaru späť k zdroju svetla, ktoré sa na nich vrhá. Takže, zatiaľčo použitie väčších reflexných prvkov je pre viditeľnosť lepšie, dôležitejšie je, kde sú umiestnené. Rôzne štúdie totiž dospeli k záverom, že vodiči za zníženej viditeľnosti skôr spozorujú reflexné prvky umiestnené na pohyblivých častiach tela (kolená, lýtka, členky, topánky) alebo na častiach bicykla (pedále, kolesá, špice), ako odrazky rozličných tvarov klipnuté na nehybných miestach alebo reflexné prvky umiestnené napr. vo forme pásikov na chrbte, prilbe, či na rukávoch.

Aké osvetlenie je pre váš bicykel najlepšie?

Ako sme spomenuli vyššie, osvetlenie bicyklov môže obsahovať aktívne a pasívne svetelné zdroje. Aktívne prvky, ako sú predné a zadné svetlá napájané z batérií alebo dynamá vyžarujú svetlo nezávislé. Zatiaľ čo pasívne prvky, ako sú predné, zadné alebo bočné odrazky, odrážajú iba svetlo, ktoré na ne dopadá. V našom online obchode nájdete okrem odraziek aj ďalšie pasívne reflexné prvky, ktoré pomôžu zvýšiť vašu bezpečnosť na cestách. Mnoho mestských bicyklov je už štandardne vybavených predpísanými svetelnými prvkami, čo umožňuje ich okamžité použitie na ceste. To ale neplatí pre cestné bicykle a horské bicykle. Svetlá na bicykel si budete musieť väčšinou zakúpiť sami. Má to však výhodu, že si môžete zvoliť cyklo svetlá, ktoré najlepšie vyhovujú vašim jazdeckým návykom.

Napájanie: batéria alebo dynamo?

Dlho neexistovala alternatíva k dynamám. Teraz sa však už ponúkajú ľahšie a sofistikovanejšie svetlá napájané vymeniteľnými alebo dobíjateľnými batériami prostredníctvom USB. Preto, ak jazdíte na bicykli viac za športom a po nerovnom teréne, určite budete uprednostňovať svetlá na bicykel napájané z batérií. Sú odolné, majú nízku váhu a podľa vybraného modelu môžu vydržať v prevádzke aj 50+ hodín. Ak sa rozhodnete pre svetlo na bicykel nabíjané cez USB, budete ho môcť v prípade potreby nabíjať aj na cestách pomocou powerbanky. Dynamo však naďalej ponúka radu výhod, hlavne pre jazdu v meste, na krátke výlety alebo na každodenné dochádzanie do práce. Dynamo (a zvyčajne aj pripojené svetlá na bicykel) je pevne namontované na bicykli, takže je ho obtiažne ukradnúť. Zároveň to znamená, že na svetlo na bicykel nikdy nezabudnete. S nabíjaním svetiel na bicykli sa nemusíte báť, pretože dynamo generuje energiu pohybom bicykla. Môžete sa teda spoľahnúť, že váš bicykel bude mať svetlo vždy, keď ho potrebujete.


V prípade, že potrebujete poradiť pri výbere vhodného osvetlenia vášho bicykla alebo máte ďalšie otázky, neváhajte a zavolajte nám na + 421 948 570 370. Radi vám pomôžeme.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *