Microshift alebo Shimano – ktoré si vybrať?

Prehadzovačka microSHIFT Advent

Na poli bicyklových komponentov dlhodobo zvádzali v cyklopriemysle boj hlavne značky Shimano a SRAM. V Európe dominovalo v posledných rokoch hlavne Shimano. V súčasnej dobe, keď majú veľké značky dodacie lehoty viac ako rok, sa otvára trh aj pre menších výrobcov. Na bicykloch, hlavne mestských, lacnejších MTB a gravel bicykloch sa objavujú stále častejšie komponenty taiwanskej značky microSHIFT.
Komponenty microSHIFT nájdete aktuálne na bicykloch mnohých svetových značiek ako Specialized, Trek, Cube, Rock Machine či Merida. Ak ste si náhodou kupovali bicykel niekedy v posledných rokoch, je pravdepodobné, že ste pri výbere narazili popri komponentoch Shimano aj na microSHIFT. Možno vás preto zaujme porovnanie týchto dvoch značiek.
Samozrejme porovnávanie týchto dvoch spoločností bez zohľadnenia globálnej slávy spoločnosti Shimano by voči značke microSHIFT nebolo spravodlivé. Shimano je určite najvýznamnejší výrobca v cyklopriemysle a nebolo by spravodlivé porovnávať ho s jeho taiwanským náprotivkom bez toho, aby sme zohľadnili aj faktor slávy.
Preto si posvietime na menej známy microSHIFT a porovnanie jeho komponentov a ich funkčnosti s tými od Shimana.

Microshift je na trhu od roku 1999

Microshift vstúpil na trh v roku 1999, čo je nepodstatné časové obdobie, vzhľadom na to, že spoločnosť Shimano existuje od roku 1921. Pozrime sa teraz na jeho špecifiká a silné stránky.

Komponenty microSHIFT

Jedným z najlepších dielov od microSHIFTu sú ich prehadzovačky. Aj pri nižších radách vás prekvapí ich hmotnosť. U prehadzovačky Advent je to iba 378 gramov, čo je u kategórie určenej hlavne pre mestské a lacnejšie MTB bicykle celkom dobré. To však nie je jediná vec, ktorá zaujme na zadnom meniči microSHIFT Advent. Microshift je asi jedinou značkou na trhu, vyrábajúcou 9-rýchlostné prehadzovačky, ktorá ich v tejto cenovej kategórii vybavuje spojkovým mechanizmom. Ak jazdíte na horskom bicykli, mohli by ste vedieť, aký užitočný môže byť mechanizmus spojky. Je to nevyhnutné pre prevenciu pádu reťaze a jej prasknutia. Určite odporúčam prehadzovačky so spojkovým mechanizmom aj pre gravel bicykle.
Aj keď väčšina spojkových mechanizmov pracuje pomocou trecích puzdier a ložísk, ktoré sú jednosmerné, mechanizmus microSHIFT využíva systém račne (západky). Úplne rovnaký mechanizmus využívajú napríklad voľnokolečká. Vďaka tomu môžete spojku jednoducho nastavovať pomocou kľúčov a Torx skrutkovačov.

Radenie microSHIFT

Konkurovať Shimanu v radení je v súčasnej dobe takmer nemožné. Niektoré spoločnosti sú v určitom segmente skrátka bezkonkurenčné, tak to treba brať. Môžeme však povedať , že microSHIFT odviedol celkom dobrú prácu a dal spoločnosti Shimano zabrať.
Väčšina prehadzovačov microSHIFT má presnú kinematiku. Inými slovami to znamená, že reakcia na radenie zostáva stabilná pri všetkých stupňoch. Keď vyskúšate radenie a prehadzovačky Advent, určite pochopíte, o čom hovorím. Systém radenia je veľmi jemný a umožní vám prejsť všetkými prevodmi s takmer polovičným úsilím, aké by ste použili u iných značiek. Funguje to naozaj až neuveriľne ľahko.

Funkčnosť

O radiacej sade microShift Advent môžeme kľudne povedať, že spĺňa väčšinu trhových požiadaviek, ak nie aj všetky. Pri radení v tejto triede by ste pri jazde na najnižšom prevodovom stupni očakávali mierny hluk, najmä ak máte už starší a ojazdený bicykel. Ak vyskúšate vymeniť svoje staré radenie za microSHIFT, naraz zistíte, že jazdíte výrazne plynulejšie a chod je tichší. U starého bicykla to samozrejme neodstráni problém úplne, ale bude to určite oveľa lepšie.

Shimano – gigant cyklopriemyslu

Radiace páčky Shimano XTR


Keďže je na trhu takmer 80 rokov, niet divu, že značku Shimano pozná snáď každý aktívny cyklista. Aj keď je Shimano známe predovšetkým pre svoje radiace a prevodové komponenty, k sláve na celom svete prispelo množstvo ďalších komponentov dodávaných touto japonskou značkou, vrátane bŕzd, nábojov či kompletných kolies.

Radenie Shimano

Veľký úspech medzi cyklistami získalo Shimano svojím STI radením. Tieto radiace páčky boli revolučné tým, že ako prvé mali samostatnú páčku pre každý smer radenia (podraďovanie a radenie na vyššie prevody). Toto radenie je veľmi pohodlné a intuitívne. V súčasnosti tento typ radiacich páčok využívajú všetky dôležité značky, vrátane microShift a Sram.

Funkčnosť

Veľmi obľúbené sú radiace páčky Shimano XTR, ktoré umožňujú okamžité odradenie, aj viacstupňové a dva spôsoby radenia – možnosť odradenia ukazovákom aj palcom. Táto schopnosť sa mi veľmi páči, pretože necháva výber spôsobu radenia na bikerovi. Okrem toho, ak použijete na preraďovanie palec, prejdete prevodmi čo najplynulejšie, čo je bonus.

Záverečné zhodnotenie

Aj keď značka Shimano je v kvalite cyklokomponentov dlhodobo zárukou kvality, nikto nemôže poprieť úžasné schopnosti microSHIFTu. Ak používate 9-stupňové radenie, určite si prídete so sadou microSHIFT ADVENT na svoje. Ale rovnako výbornú kvalitu ponúka aj 10-stupňová sada ADVENT X. Sú to určite najelitnejšie sady systému microSHIFT. Neuveríte, aké plynulé budú vaše jazdy.
Navyše microSHIFT vám neurobí dieru vo vrecku. Ich výrobky sú väčšinou cenovo veľmi výhodné.
Ale ak vám nevadí, že si trochu priplatíte a dáte prednosť 10 a 11-rýchlostným sadám, je tu pre vás osvedčené Shimano.

Ak sa vám článok páčil, kliknite:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *